Sesonki lähestyy, onko laukut pakattu. Muutama asia viisumeista, nyt etusivulle joksikin aikaa, jotta mahdollisimman moni kiinnittäisi asioihin huomiota.

Kun somekirjoituksissa menee usein puurot ja vellit sekaisin, on tarve pikkuisen kerrata asioita.

1. Viranomaiset:

A Royal Thai Embassy. Se myöntää viisumit eli luvan tulla Thaimaan kuningaskuntaan. Ennen se oli tarra passissa, mutta nyt e-viisumi eli sähköinen, ilman mitään tarraa.

B. Royal Thai Immigration Police eli maahanmuuttovirasto. Sen tehtävänä on myöntää Thaimaassa lupa olla maassa määräajan.

Siihen törmää ensimmäisen kerran lentokentällä ja sitten tekemässä saapumisilmoitusta 24 tunnissa ja sitten aina kolmen kuukauden välein 90 päivän ilmoitusta tehtäessä. Saapumisilmoituksen voi tehdä Bluportissa, sieltä saa myös osoitetodistuksen, ilman viisumia tulleet saavat lisäaikaa ja sieltä saa re entryluvan.

Nyt on voimassa tilapäisesti suomalaisilla mahdollisuus tulla maahan aikaisemman 30 päivän sijaan 45 päiväksi ilman viisumia. Tämän nimi on Tourist Visa Exemption eli poikkeus turistiviisumista. Edelleen tähän voi hakea 30 päivää lisää eli extensionin immigrationista hintaan 1900 THB. Kannattaa muistaa, että poistumislippu maasta pitää olla 45 päivän kuluttua saapumisesta.

Turisti viisumin eli Tourist visan ja Multi Entry Tourist visan eli MTV viisumin eli usean maahantulon turistiviisumin vaatimukset selviävät täysin Royal Tha Embassyn nettisivulta samoin kuin e viisumin hakumenettely. Tursistiviisumilla saa maahan tullessa 60 päivää oleskelua ja siihen voi hakea 30 päivää lisää. METV antaa mahdollisuuden tulla maahan useasti ja maahan tullessa saa 60 päivää oleskelua ja siihen voi hakea 30 päivää lisää. Poistumalla välillä kerran käymään ulomailla voi oleskella maassa yhteensä 180 päivää.

Meille ikäihmisille tuttu non immigrant OA visa eli ns. eläkeläisviisumi edellyttää joko suomalaista tai Thaimaalaista vakuutusta, joka kattaa sairaalakulut inpatient 400.000 THB ja poliklinikkamaksut outpatient 40.000 THB saakka. Viisumia haettaessa vakuutuksen ei tarvitse olla voimassa vuotta, vaan siitä mainitaan embassyn sivulla, että sen pitää olla voimassa matkan ajan. Tämä tarkoittaa sitä, että kun olet saanut vuoden OA viisumin, sinun pitää maahan tullessasi esittää kirjallinen allekirjoitettu todistus vakuutusyhtiöltä, josta pitää ilmetä vakuutuksen voimassaoloika. Immigration sitten myöntää oleskeluleiman sille ajalle, jonka vakuutus kattaa, kuitenkin luonnollisesti enintään vuodeksi.

Viisumilla on vanhat edellytykset edelleen voimassa, kuten pankki- tai tulotodistus, kaavan mukainen lääkärintodistus, rikosrekisterinote ja joihinkin niistä notaarin varmennus.
Thaimaan maahantulosäännöt edellyttävät rokotustodistusta eli vähintään kahta rokotusta eikä niiden antoajalla ole väliä. Rokotustodistus tarkistetaan jo ennen pääsyä koneeseen eli käytännössä ennen laukkujen jättämistä. En puutu muihin vaihtoehtoihin, koska ne ovat marginaalisia, kuten testit tai karanteenit.

Jos sitten saavut OA viisumilla maahan eikä sinulla ole vakuutustodistusta, saat sen 45 päivän oleskelun etkä voi sitä jatkaa muuta kuin 30 päivällä eli sinun pitää viisumin voimassaoloaikana poistua ja tulla takaisin vakuutustodistuksen kanssa, jolloin saat oleskelua vakuutuksen ajaksi. Jos taas viisumi ei ole voimassa, sinun pitää hakea uusi Suomesta.

On olemassa vielä yksi oljenkorsi. Somessa ovat kiistelleet nimityksistä, mutta siis kyse ei ole maahantuloluvasta eli viisumista, vaan oleskeluluvasta eli extensionista. VAikka olisit saanut vain 45 päivän oleskelun eikä sinulla olisi viisumia, voit hakea Immigrationista kolmen kuukauden non immigrant O etensionia ja sitten voit järjestää pankkitalletuksen ja vakuutuksen ja muuttaa kolmen kuukauden kuluttua non immigration OA extensioniin vuodeksi.

Tästä pääsemme sitten jatkoihin eli OA viisumilla voit sen voimassa ollessa, enter before päivään saakka tulla maahan ja joka kerta voit saada kentällä oleskeluleiman vakuutuksesi ajaksi ja maksimissaan vuodeksi joka kerta.
Kun viisumi on umpeutunut, voit poistua ja tulla takaisin oleskelulupasi aikana, mutta siihe sinun pitää jhakea immigrationista re entrylupa eli lupa palata maahan. Sen voi hakea yhtä tai useaa paluuta varten ja sen voi hakea myös Bluportista.

Viisumin loputtua voit jatkaa oleskelua Thaimaassa, kun haet Immigrationista jatkon oleskelulupaan eli non immigrant OA visa extensionin. Se edellyttää eläketodistusta laillistettuna tai pankkitalletusta thaimaalaisessa pankissa määrältään 800.000 THB sekä sitten THAIMAALAISEN yhtiön myöntämää sairausvakuutusta.

Kaikkien extensionien hinta immigrationissa on 1900 THB ajan pituudesta riippumatta ja niihin on hakemuslomakkeet saatavissa netissä ja Varikollakin niitä on yleensä jaettavina.

Eläkeläispariskuntaa helpottaa sekin, että toinen voi hakea non immigrant OA viisumin ja samalla toinen hakee non immigrant O viisumin. Jälkimmäinen ei edellytä vakuutusta tai tuloja tai talletusta. Tarvitaan englanninkielinen avioliittotodistus. Kuntässä vaiheessa saa kolmen kuukauden O viisumin, voi sen jälkeen jatkaa sitten oleskeluaThaimaassa immigrationista haettavalla extensionilla vuodeksi kerrallaan. Tuolloin pitää olla alkuperäisestä avioliittotodistuksesta BAngokin Suomen suurlähetystön oikeaksi todistama jäljennös, alkuperäinen ei kelpaa.

Kaiken kaikkiaan kannattaa aina ensin lukea Royal thai Embassyn ohjeet useaan kertaan, jotta sisäistää ne. Suosittelen lukemaan myös suomenkielisen sivun lisäksi englanninkielisen, ksoka usein on suomenkielisellä sivulla ollut huolimattomuudesta johtuvia käännösvirheitä.
Sitten, jos seuraa somekirjoituksia, kannattaa suhtautua sieltä jaettavaan tietoon kriittisesti, koska usein ihmiset vastailevat kysymyksiin tietämättä itsekään mitään koko asiasta.

Käytännössä olen auttanut ihmisiä ja havainnut mm. sairastetun koronan lääkärintodistuksen virheellisyyden vuoksi maahantulon kieltämisen ja U käännöksen ja palaamisen ensimmäisellä mahdollisella koneella Suomeen. Usein on lähdetty maasta extensionin aikana ilman re entryä ja jouduttu alkamaan viisumirumba alusta, on saavuttu maahan ilman asianmukaista vakuutustodistusta ja saatu sama leima, kuin ilman viisumia tuleville, on yritetty koneeseen ilman vaadittavaa rokotustodistusta, jolloin matka on pysähtynyt jo Vantaalla ja muut matkustajat ovat odottaneet vähintään tunnin, kun matkalaukkuja on haettu takaisin ruumasta. Tämä kaikki yleensä sen vuoksi, ettei ole luettu huolella ohjeita tai niitä ei ole ymmärretty.

Mikään ei estä esittämästä kysymyksiä sivuillamme tai suoraan Pekka Veneskoskelle sähköpostilla riitta.veneskoski@gmail.com, ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä, on vain joskus tyhmiä vastauksia, valitettavasti.

One response to “Sesonki lähestyy, onko laukut pakattu. Muutama asia viisumeista, nyt etusivulle joksikin aikaa, jotta mahdollisimman moni kiinnittäisi asioihin huomiota.

  1. Kiitos selventävistä tiedoista, koskien viisumikäytäntöjä. Hyvää alkavaa kautta sinne Huaan ja Varikolle. terkuin Anneli ja Reijo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s