Historiaa ja kulttuuria

Tällä sivulla kerrotaan Thaimaan historiasta, kulttuurista ja mm buddhismista.

FARANGIN VIISI TASOA

Kasetsart Universityssä yliopiston eräs professori oli tutkinut ulkomaalaisten viihtyvyyttä ja todennut farangien viihtyvyydessä olevan viisi tasoa.

Ensimmäinen on the honeymoon stage. Tällä tasolla farangi on tullessaan maahan ns. kahden viikon turistina. Tällä tasolla mamu toteaa, että Thaimaa on ihana maa ja täällä olisi ihana asustaa loppuelämä.

Kun täällä sitten on pitempään tai useamman kerran, nousee toiselle tasolle, joka on nimeltään the distress stage, jolla ihminen alkaa näkemään erilaisia ongelmia, ja alkaa kyselemään miksi jokin asia on niinkuin se on.

Tämän jälkeen farangi yleensä nousee seuraavalle tasolle, jonka nimi on the anger stage. Tällä tasolla farangi toteaa, että miksi thait ovat aina epärehellisiä ja kusettavat joka kohdassa ja vievät farangin rahat.

Seuraava taso on nimeltään the autonomy stage, jota monet eivät saavuta koskaan. Tällä tasolla farangi alkaa pikkuhiljaa oppimaan ja hyväksymään thaikulttuuria ja tapoja ja vaikka usein on eri mieltä, hyväksyy kuitenkin myös täkäläiset tavat toimia.

Viidentenä on taso, joka on nimeltään the adjustment and biculturalism stage. Tällä tasolla farangi haluaa oppia thai kielen, on saanut ja hankkinut thai ystäviä, siis muita kuin baarityttöjä tai työntekijöitä, jolle farangi maksaa jostakin palvelusta. Tällä tasolla farangi toteaa, että mitä paremmin ymmärtää thai kulttuuria ja osaa kieltä, sitä paremmin ja onnellisempana täällä voi elää ja asua. tällä tasolla oleva farangi on kuin kotonaan sekä alkuperäisessä kotimaassaan että uudessa kotimaassaan.

Vaikka tutkimuksessa tasot loppuivat tähän, voisi todeta, että maassa pitkään asuttuaan voi farangi lopulta tulla tilanteeseen, jossa kotimaahansa mennessään ihmettelee, miksi Euroopassa asiat on tehty niin älyttömän mutkikkaiksi ja elämää säädellään kaikenlaisilla turhilla säännöillä ja miksi kaikki on kallista, suurin osa vuotta pimeää ja masentavaa. Kaikkialla on autiota ja hiljaista, kun jo kaipaa täkäläistä vilskettä ja jatkuvaa kanssakäymistä ihmisten kanssa. Tällä tasolla kotimaa on oikeasti vaihtunut ja farangi tuntee lähtömaassa käydessään olevansa ulkopuolinen maahanmuuttaja, joka kaipaa koko ajan takaisin uuteen kotimaahansa.

ÄÄNESTYS UUDESTA PERUSTUSLAKIEHDOTUKSESTA  (7.8.2016)

Sunnuntaina 7. elokuuta järjestettiin äänestys, jossa kansalaiset saivat äänestää ei tai kyllä uudelle perustuslakiehdotukselle. Suurin osa haastattelemistani thaimaalaisista ei ollut perillä, muusta kuin että jos tulos on kyllä, pidetään parlamenttivaalit ensi vuonna. Kukaan ei ole lukenut ehdotettua lakitekstiä eikä tiennyt sen sisällöstä mitään.

Kun aikaisemmin thaimaassa on ollut kaksikamarinen eduskunta, jossa senaatti eli ylähuone on voinut veto oikeudellaan estää lakien voimaan tulemisen ja ylähuoneen edustajista hiukan yli puolet on valittu vaaleilla ja loput määrätty tehtäväänsä edustamaan eri instituutteja, on uudessa luonnoksessa sama idea, mutta koko ylähuoneen määrää lähinnä rauhan ja järjestyksen neuvosto, jossa on edustettuna poliisi ja eri aselajit armeijasta.

Aikaisemminkin ylähuoneen vaaleissa ehdokkaana on voinut olla vain 40 vuotta täyttänyt akateemisen loppututkinnon suorittanut.

Tämä järjestely on luonut tavallaan turvaa ja vakautta poliittiseen järjestelmään. Tavalliset thaimaalaiset ovat kyllästyneitä korruptioon ja mielenosoituksiin ja erilaisiin ääriliikkeisiin. Kannattaa myös ottaa huomioon, että ns. länsimainen demokratia ei välttämättä olisi paras mahdollinen vaihtoehto kaakkoisaasialaisessa kultturiympäristössä.

Ennakkotietojen mukaan äänestysprosentti olisi noin 55 ja kyllä vaihtoehdon takana olisi noin 62 prosenttia äänestäjistä. Koillisessa eli Isaanissa ja muslimialueilla etelässä ei äänestäjiä on ollut odotetusti enemmän ja Bangkokissa ja keski thaimaassa taas kyllä äänillä selkeä enemmistö. Äänestysprosentti jäi alhaiseksi, koska yleisesti oli paljon tietämättömyyttä ja ihisten olisi pitänyt äänestää kotipaikkakunnallaan, johon ovat rekisteröityinä, mutta monet ovat työssä vanhan kotipaikkansa ulkopuolella, jolloin äänestys tällaisena lyhyenä viikonloppuna on mahdotonta.

Joka tapauksessa lopputulos osoittaa toisaalta luottamusta nykyhallintoon ja toisaalta sitä, että ihmiset kaipaavat vaaleja ensi vuodelle.

RAJABHAKTI PARK eli uusi kuninkaitten puisto ja siellä olevat kuninkaitten patsaat. (7.11.2015)

Armeijan Suryothai nimisellä alueella on avattu uusi nähtävyys, josta odotetaan varsinkin Bangkokista ja muualta Thaimaasta tuleville ns. sisäisille turisteille uutta vetonaulaa. Alueelle on pystytetty seitsemän 13,9 metrin korkuista patsasta, jotka esittävät seitsemää Thaimaan kuuluisinta kuningasta, siis aikaisempaa kuningasta.

Kerron tässä erittäin lyhyesti kuninkaat ja pääasiat, mistä heidät muistetaan.

  1. Kuningas RAMKHAMHAENG hallitsi Sukhotain kuningaskuntaa 1279 ja 1298 välisen ajan. Häntä pidetään Thai kielen kehittäjänä ja aakkosten luojana. Sukhotain kuningaskunta oli Thaimaan edeltäjä ennen seuraavaa Aytthayan kuningaskuntaa.
  2. Kuningas NARESUAN hallitsi 1590 ja 1605 välillä Ayutthayan kuningaskuntaa, jonka samanniminen pääkaupunki on Bangkokista luoteeseen ja jossa on huomattavasti temppeleitä ja niiden raunioita. Tosin ne kärsivät melkoisesti viimeisistä suurista tulvista. Kuningas Naresuan muistetaan siitä, että hänen johdollaan Ayutthayan armeija voitti Myanmarin prinssin johtaman armeijan. Tästä sodasta ja taistelusta monissa paikoissa esitetään suosittua historiallista näytelmää, jossa kuningas Naresuan elefantilla ratsastaen johtaa joukkojaan taistelussa.
  3. seuraava on kuningas NARAI, joka hallitsi 1656 ja 1688 välisen ajan. Hänen aikanaan syntyi Thaimaan kirjallisuus. Hänen aikanaan Aytthayasta tuli merkittävä taloudellinen keskus, kun kauppaa käytiin eurooppalaisten ja arabien kanssa.
  4. Kuningas TAKSIN hallitsi 1767 ja 1782 välisen ajan. Hänet valittiin kuninkaaksi sen jälkeen kun hän armeijaa johtaen voitti Myanmarin sodassa. Kuningas Taksin muutti pääkaupungin Chao Phraya joen länsirannalle nykyisen Thonburin paikalle eli nykyisen Bangkokin länsiosaan. Osittain sodan ja osittain uuden pääkaupungin vuoksi Taksinin aikana kansallinen yhtenäisyys kasvoi ja oikeastaan nykyinen Bangkok keskeinen Thaimaa syntyi. Myohempinä vuosinaan hänen kerrotaan kärsineen mielenterveysongelmista ja hänet surmattiin.
  5. Kuningas Phra Buddha Yodfa Chualoke eli Rama I oli nykyisen Chakri dynastian ensimmäinen kuningas ja hän hallitsi vuodesta 1782 vuoteen 1809. Kruunajaistensa jälkeen hän siirsi pääkaupungin strategisesti turvallisempaan poaikkaan Chao Phraya joen itärannalle nykyisen Krungtepin paikalle eli Bangkokiin.
  6. Kuningas MONGKHUT eli Rama IV hallitsi vuodesta 1851 vuoteen 1868. Häntä sanotaan Thaimaan tieteen ja teknologian isäksi. Hänellä oli laaja länsimaiden tuntemus ja hänen aikanaan Thaimaassa otettiin käyttoon erilaista länsimaista tekniikkaa. Suomalaiset muistavat hänet elokuvasta Anna ja kuningas.
  7. Edellisen poika, kuningas Chulalongkorn eli Rama V, joka hallitsi vuodesta 1868 vuoteen 1910, on aikaisemmista kuninkaista rakastetuin ja arvostetuin. Hän mm. poisti rauhanomaisesti orjuuden Thaimaasta. Hänen valtakaudellaan lähes koko kaakkois Aasia alistettiin eurooppalaisten imperialistien siirtomaiksi, mutta kuningas Rama V onnistui politiikallaan pitämään Thaimaan itsenäisenä ja vapaana. Tästä Thaimaalaiset ovat erityisen ylpeitä ja siitä juontuu myos valtion nykyinen nimi Thaimaa, joka tarkoittaa vapaitten maata.

Toivottavasti tämä auttaa osaltaan ymmärtämään patsaiden ja niiden esittämien kuninkaitten arvostusta Thaimaalaisten silmissä. Muistakaa aina siellä puistossa käydessänne osoittaa kunnioituksenne maamme historialle. Kannattaa pitää silmällä, miten paikalliset siellä käyttäytyvät ja menetellä samoin.

Buddhalaisuudesta Thaimaassa (26.1.2014)

Thaimaassa buddhalaisuus on siis yli kaksituhatta vuotta vanhaa, vertaapa sitä kristinuskoon Suomessa. 94 prosenttia Thaimaalaisista lasketaan buddhalaisiksi. Thaimaassa vallitsevana on theravadabuddhalaisuus, joka on tullut maahan alunperin Intiasta, tarkemmin Ceylonin saarelta. Uskonnossa on elementtejä hindulaisuudesta, kiinalaisesta kansanuskonnosta ja animismista. Uskonto sisältää paljon erilaisia uskomuksia ja taikauskoa, kuvainpalvontaa ym. Uskonnollisuus on syvään iskostunut kansaan ja sen kulttuuriin. Se vaikuttaa suuresti kaikkeen yhteiskunnassa, politiikassa ja jopa kaupankäynnissä.

Uskonto pohjaa erään Intian seuduilla eläneen prinssi Siddhartha Gautaman elämään ja opetuksiin. Kyseinen prinssi syntyi nykyuskomuksen mukaan Lumpinin kylässä Nepalissa 563 eKr rikkaaseen perheeseen, meni naimisiin 16-vuotiaana, kyllästyi elämäänsä yltäkylläisyydessä, jätti perheensä 29-vuotiaana. Gautama vietti elämäänsä Ganges virran rannoilla Bodh Gayassa Intiassa mietiskellen yhdessä muiden sen ajan hippien kanssa.

Bodhipuun alla kerrotaan hänen sitten voittaneen pahuuden houkutukset ja valaistuneen ja hänen opetuslapsensa alkoivat kutsumaan häntä buddhaksi.

Gautama Buddhan opetukset ovat uskonnon pohjana ja perustuvat siihen, että elämä on aina kärsimystä, joka johtuu tietämättömyydestä ja haluista ja josta voi vapautua seuraamalla kahdeksaa oikeaa elämäntapaa.

Gautama opetti, ettei häntä tai hänen kuviaan pidä asettaa jalustalle, toisin kuin theravadabuddhalausuudessa nykyään on. Kullattuja buddhakuviahan on joka paikassa. Gautaman opetukset mm. opettavat, ettei pidä kerätä turhaa omaisuutta ja pitää aina pyrkiä kehittämään itseään olemaan oikeudenmukainen, ystävällinen ja parempi ihminen. Tämän vuoksi ilmeisesti buddhalaiset eivät ole syyllistyneet useinkaan kristittyjen ja muslimien käännyttämisten yhteydessä tekemiin hirmutekoihin. Tosin mm. Burmassa munkit olivat mukana muslimeihin kohdistuvissa teoissa.

Buddha eli elämänsä opettaen ja hänen opetuksistaan Ceylonilla koottiin palinkielinen Tripitaka eli kolme koria -niminen teos.

Usein erilaisissa tilaisuuksissa temppelissä annetaan uhreja, joiden antaminen tuo onnea ja menestystä. Uhrilahjat ovat useimmiten rahaa. Sen lisäksi palava kynttilä (ymmärryksen valo) ja kolme suitsuketikkua symbolisoivat buddhaa, vihreä lootuskukka kunnioittaa buddhaa, lehtikultaa kiinnitetään myös patsaisiin. Kaikkia uhreja myydään temppelin ulkopuolella. Samoin kävijät ostavat munkeille kaapukangasta, evästä ym. Kuvaavaa taikauskolle on se, että aina temppelistä ulos tultaessa on arpamyyjät odottamassa tulijoita, jotka hanakasti ostavat raha-arpoja, koska uhraaminen temppelissä toi hyvää onnea, jota pitää tietysti heti kokeilla.

Buddhalaisuudessa tärkeä merkitys on temppeleillä, joita Thaimaassa on joka nurkalla. Yhteensä niitä lasketaan olevan yli 30.000 kappaletta. Temppeli thaikielellä on wat. Temppelialueella on useita rakennuksia, joihin lukeutuu krematorio, jossa vainaja poltetaan, bot eli päätemppeli, chedi eli stupa, vihara eli sivutemppeli ym. Aikaisemmin temppeli oli ainoa paikka, jossa annettiin opetusta eli sitä voidaan pitää koululaitoksen alkuna. Temppeleissä munkit käyttävät muinaista palinkieltä, jota yleensä ottaen kukaan ei ymmärrä.

Temppelialueella on aina myös bodhipuu muistuttamassa, missä Gautamasta tuli buddha.

Temppeleissä ja niiden alueella voi usein nähdä eläinhahmoja lohikäärmeitä ja mm. vishnu-jumalan kuvia. Tämä on hindulaista vaikutusta. Samoin tikkupurkin ravistelulla ennustaminen on kiinalaista vaikutusta.

Päivittäin näemme lähes jokaisessa liikeessä, asuintalon edessä ja jopa ranetamattomilla tonteilla ns. henkien taloja, jotka on tarkoitettu alueella tai talossa olevien henkien asumiseen, jotta eivät tulisi rellestämään sisälle asukkaiden kiusaksi.

Erilaiset amuletit ja muut onnea tuottavat koristeet ja esineet ovat myös tärkeitä. Ne suojelevat pahalta, tuovat onnea ja menestystä. Kun Loi Khratongina lähetetään kukkalaite kellumaan veteen, sen mukana lähetetään kaikki pahat teot ja epäonni huitsin nevadaan. Siihen leikataan pari hiusta ja kynnenpala, jotta varmaan paha lähtee oikeasta ihmisestä. Khratongiin pannaan vielä bahti tai pari mukaan, koska uskotaan, että se raha tulee monin verroin kasvaneena takaisin.

 

—————————————————————————————————

Tällä sivustolla on tarkoitus kirjoitella otsikon mukaan historiasta, kulttuurista ja uskonnosta.

Thai-kansan alkuperästä on esitetty kaksi käsitystä. Toisen mukaan thai-kansa on tullut Kiinasta 1200-luvulla, toisen mukaan Thait ovat alueen alkuperäiskansa.

Thaimaan väestö on nykyisin sekoitus, jossa keski-Thaimaan väestö on Thai-kansaa, koillisessa on Laosin vaikutuksesta Isaanilaisia, jotka puhuvat Isaanin murretta, joka on lähellä Laon kieltä. Etelä-Isaanissa väestö on sekoitus Kamputsean vaikutuksesta ja Khmerikansan ja kielen vuoksi oman laatuisensa. Etelän provinsseissa on Malaijien vaikutuksesta omaa kieltänsä puhuva väestö.

Uskontona on ns. Theravatha-buddhalaisuus, etelässä islamilaisuus ja pohjoisessa kristinusko, joka on tullut kiinasta.

Keski-Thaimaassa eli Bangkokin laaksossa ja siitä etelään Surat Thaniin saakka väestö on Thaita, puhuvat Thaita ja kulttuuri noudattaa sitä, mihin olemme tottuneet Hua hinissa.

Uskonto ja / tai filosofia buddhalaisuus on tullut Thaimaahan n. 200 EKr Intiasta ja on sekoitus buddhalaisuutta, hindulaisuutta ja animismia. Tästä kuitenkin myöhemmin lisää.

RIISI

Riisiä on viljelty Thaimaan alueella yli 5000 vuotta. Riisilajikkeita on paljon ja se kasvaa myös kuivilla vuoristoalueilla pohjoisessa. Parhaat alueet viljelyyn ovat kuitenkin Isaanissa ja keski-Thaimaassa. Parhailla paikoilla riisistä saadaan kaksi., jopa kolme satoa vuodessa.

Ei ole ihme, että Thaikielessä on tervehdys: Gin khao ryy jaang elii kuinka voit. Sananmukaisesti tarkoittaa, oletko jo syönyt riisiä. Riisi on kaiken ravinnon perusta. Muu ruoka on kap khao eli riisin kera.

Korjaan tässä ensin yhden urbaanilegendan. Riisi ei nykyisellään aiheuta keripukkia, tieto tästä lienee viime vuosisadalta. Nykymenetelmin riisi jalostettuna sisältää runsaasti B vitamiinia  ja sen kuorikerros alentaa kolesterolia tehokkaasti.

Thai kielessä kannattaa muistaa, että keittämätön riisi on khao chao eli herran antama riisi; khao niew on tahmariisi eli sticky rice ja khao suay eli kaunis riisi tarkoittaa keitettyä tai höyrytettyä irtonaista riisiä.

Toinen korjattava urbaanilegenda on siis, että Khao suay on keitetty riisi eikä siis riisilajike. Tunnetuin lajike on Khao Hoom Mali eli Thai Jasmin rice, mutta niitä lajikkeita on paljon.

Kaikki me täällä olijat emme välttämättä aio tai halua immigroitua tähän yhteiskuntaan. Ehkä ns. kahden viikon turistitkin kuitenkin saavat jotakin näistä ajatuksista.

Mikäli haluat sulautua yhteiskuntaan etkä halua erottautua muista, niin tässä joitakin osviittoja:

grayng-jai, älä arvostele toisia, anna kaikkien kukkien kukkia eli anna ihmisille vapautta.

mii-naam-jai, ole antelias ja vieraanvarainen

vältä äärimmäisyyttä ja asioiden kärjistämistä; walk the middle path

Rentoudu, ota lunkisti; mai pen rai, jai yen yen, sabai sabai, cheuy cheuy… monta tapaa ilmaista, että voi olla että ei ole syytä ottaa niin vakavasti…

Riap-roi, ole kohtelias, pukeudu huolitellusti, ole puhdas, silloin ansaitset kunnioitusta.

Sia Na, muista aina, että itämaisissa kulttuureissa kasvojen menetys on tosi paha asia. Älä siis koskaan toisten nähden moiti taikkua tai saat ikuisen vihamiehen itsellesi. Muista aina hymyillä ja olla ystävällinen, sillä säästät sakkoja ja saat ystäviä.

Muista aina, että sen enempää täällä kuin euroopassakaan et voi ostaa ystäviä. Siis älä edes yritä jakaa ruhtinaallisia juomarahoja tai tuliaisia tai muuta lahjontaa. Et varmasti saa ystäviä, vaan taikut ajattelevat juuri niin kuin normaalisti: tyhmä rikas turisti, jolta on helppo saada rahaa.

Viimeiseksi joitakin käyttäytymisvihjeitä.

Ensinnäkin Thait ovat tarkkoja tietyistä käyttäytymissäännöistä. Älä siis koskaan kulje uimarannan ulkopuolella uikkareissa tai paidatta. Älä koskaan mene pankkiin tai virastoon T-paidassa ja rantasandaaleissa. Älä mene kengät jalassa paikkaan, jossa muut ottavat kengät jalastaan. Tärkein vielä, katso aina miten taikut käyttäytyvät ja yritä edes matkia heitä.

Olen yrittänyt noudattaa näitä oppeja ja olen saanut paljon hyviä ystäviä paikallisista.

MUISTA kunnioittaa kuningastamme ja kuningashuonetta.

Kun menet ruokailemaan taikkujen kanssa, he yleensä noudattavat täkäläistä tapaa. Tilataan useita ruokia, vähintään yhtä paljon kuin on ruokailijoita, riisiä tarpeeksi kaikille. SItten kaikki ottavat lautaselta ripauksen riisinsä joukkoon ja vasta kun annos on kiertänyt koko porukan, voi ottaa lisää. Syödään lusikallla, haarukka on apuväline, jolla ruokaa työnnetään lusikkaan. Veistä ei ole eikä käytetä. Poikkeuksena mm. nuudelikeitto, jota syödään puikoilla pienen lusikan avustamana. Pohjoisessa syödään käsin ja etelässä muslimitavalla oikealla kädellä. Tosin turistipaikoissa on aina myös välineitä…

Summa summarum. Minä ainakin yritän parhaani mukaan sulautua täkäläiseen yhteiskuntaan. Tähän kuuluu kielen opettelu, kulttuurin tuntemus ja kyllä se siitä pikkuhiljaa…

Jatkossa sitten historiaa ja kulttuuria ja buddhalaista filosofiaa enemmän. Tämä oli nyt tällainen lyhyt oppimäärä.

Muistakaapa, että tälä palstalla on vain henkilökohtaisia näkemyksiä. Ei siis ole mikään hallituksen äämitorvi.

Ei tässä vaiheessa enempää buddhismista. Olemme itse varanneet kylän temppelin muurista hautapaikat, tehkää te mitä tahdotte. Olen tavattoman onneton kun kuulin , että maanmiehemme ovat alkaneet kyselemään erään kotiutettavan lippukeräyksen perään. kivaa. Porukka maksoi noin 1,50 euroa per henkilö. Olen silti kiitollinen. Meillä ei yhdistyksessä ollue asiaan osaa eikä arpaa, kunhan autoimme. Niinhän me olemme tehneet koko ajan. Olen itse BKK hospitalin avustajana ja seuramme kautta apuna joka paikassa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s