Terveys, Rannat ja Ilmasto

Terveys

Meduusoiden vaaroista

Valitettavasti Jellyfishit eli meduust noudattavat Thaimaassa samoja sesonkivaihteluja kuin turistitkin. Joulun aikaan merivirrat kuljettavat ns. portugalin sotalaivoja rannoille. Ne ovat niitä tyhjän muovikassin näkoisiä klonttejä. Niillä voi olla jopa 45 metrin pituiset poltinlonkerot, jotka aiheuttavat ruoskan iskun näkoisiä tosi kivuliaita haavoja. Jos näet rannalla näitä kuolleena, on niitä todennäkoisesti myos meressä. Jos käy huono tuuri ja joudut sen uhriksi, on ainao todella auttava ensiapu etikka, jolla reilusti huuhdellaan vaurioituneet kohdat niin pian kuin mahdollista. Pidä siis etikkaa uimamatkalla mukana tai pyydä sitä vahingon sattuessa jostakin ravintolasta. Onneksi niitä tappavan myrkyllisiä kuutiomeduusoita on esiintynyt Cha Amissa asti vain harvoin, ei siis edes vuosittain. Niitä tulee joskus laivojen mukana Siamin lahdelle. Tämä on tulitikkuaskin kokoinen nimensä mukaisesti kuutiomainen eluikka ja lamauttaa uhrin lihaksia, jolloin tulee hukkumisvaara. Älä siis ui yksin, vaan kannattaa aina olla kaveri mukana, joka voi auttaa rannalle, jos jotakin tapahtuisi. Ei kannata pelätä liikaa. Hyvä konsti on seurata muidenkin tekoja. Jos taikkuja on paljon uimassa, on yleensä turvallista, mutta jos kukaan muu ei mene uimaan, ei kannata riskeerata. Jos meduusaan törmäät, käytä etikkaa ensiapuun ja sitten lääkärin luokse.

MSG lisäaineen käytto Thaimaassa.

Urbaanilegendan mukaan Thaimaassa käytetään joka paikassa ruoassa MSG nimistä lisäainetta, joka on vaarallista.

Totuus on toisenlainen. Ensinnäkin, mitä tämä myrkky oikeastaan on. Kyse on Mononatriumglutamaatista, jonka japanilaiset sata vuotta sitten keksivät merilevästä antamaan ruokaan suolaista makua. Tätä ainetta esiintyy luonnostaan ihmisen kehossa ja paljon sitä on lihassa, tomaateissa maito ja juustovalmisteissa. Samoin mm. hiivassa. Lisäaineena sen on todettu parantavan joidenkin maitotuotteiden ja mm. naudanlihan makua ja väriä. Lisäaine on eniten tutkittu maailmassa ja sen käyton ei ole todettu aiheuttavan pitkaikaisia negatiivisia vaikutuksia. Joillekin se aiheuttaa allergisia reaktioita runsain määrin tyhjään vatsaan nautittuna ja samoin joillekin puutteellisesti lääkitystä astmasta kärsiville.

YKn ja WHOn asiantuntijoiden mukaan kaikkein turvallisin lisäaine ja EUn direktiivin mukaan sallittu lisäaineena E621. Aiantuntijoiden mukaan vastustus pei perustu tieteeseen, vaan luuloon.

Thaimaassa sitä käytetään yleisesti ns. farangiruokaravintoloissa mm. hampurilaisten jauhelihapihveissä ja naudanlihapihveissä. Sen sijaan sitä ei todellakaan käytetä ns. taikkuravintoloissa, koskapa Thaimaalaiset eivät yleensä käytä maitotuotteita länsimaisella tavalla. Siis ei yleensä juustoja tms. eivätkä yleensä uskonnollisista syistä syo naudanlihaa. Thaimaalaisissa ruoissa makua antamaan käytetään Kalalientä eli Fish sauce, Oyster soosia, Soijakastiketta ja tietysti monenlaisia chilipippureita. Näistä tulee ruokaan tulisuutta ja suolaisuutta eikä edes ruokasuolaa käytetä lainkaan ruoanvalmistuksessa.

Viime aikoina tätä lisäainetta on Euroopassa alettu korvata hiivauutteella, joka on kutakuinkin sama aine, mutta sitä ei luokitella lisäaineeksi, joten sen käyttoä ei valvota lainkaan.

Tämä ns. urbaanilegenda MSGn käytostä ja vaarallisuudesta kiertää Hua Hinissakin näkojään noin viiden vuoden välein. Tällaisia netissä kiertäviä some kiertolaisia esiintyy paljon muitakin. Siispä jatkakaa ihmeessä herkullisen thairuoan nauttimista. Se on maukasta ja ennen kaikkea turvallista.

Thaimaalainen ruoka on poikkeuksetta myos hygieenistä. Vasta täällä minulle on Thai naapurini opettaneet, että kaikki liha pitää pestä huolellisesti, kun se on kaupasta tuotu. Samoin kaikki hedelmät ja vihannekset pestään puhtaalla vedellä. Myos riisi huuhdellaan kolmesti ennenkuin se pannaan riisikeittimeen. Todennäkoisyys saada vatsanväänteitä on suurimmillaan hampurilaisravintoloissa ja muissa ns. farangipaikoissa.

Juomavesi ym

Thaimaassa kraanavesi ei ole juotavaksi kelpaavaa  ja siihen tarkoitukseen pitää aina hankkia pullovettä. Hampaiden pesuun vesijohtovesi käy, kunhan sitä ei niele. Syömisessä kannattaa muista vanha perustotuus: jos ruoka on keitettyä, paistettua tai kuorittua, sitä voi syödä. Terve maalaisjärki auttaa aina. Yksi suurimpia vatsatautien aiheuttajia on puutteellinen käsihygienia ennen ateriaa, ei niinkään se, mitä on syönyt. Apteekeista saa useita eri käsidesilaatuja.

Pakollisia rokotuksia Thaimaahan tulijalta ei vaadita mutta koska ollaan trooppisilla leveysasteilla, kannatta rokotusten voimassaolo varmistaa jo kotoa lähdettäessä. Jäykkäkouristus-, polio- ja kurkkumätärokotukset on syytä olla kunnossa. Samoin hepatiittirokote.

Hyttyset saattavat olla kiusallisia erityisesti iltaisin sydäntalven aikana. Apteekeista saa erilaisia hyttyskarkotteita, joilla itsensä voi suojata. Kannattaa muistaa, että kaikissa Kaukoidän maissa esiintyy päivällä liikkuvia ns kaupunkimoskiittoja, jotka saattavat levittää vaikkapa denguekuumetta.

Rannat ja ilmasto

Hua Hin sijaitsee Thaimaan vähäsateisimmalla alueella. Edes sadekaudella sää ei ole niin sateinen kuin maan etelä- tai pohjoisosissa. Päivälämpötilat nousevat helposti loka-huhtikuun välisenä aikana yli +30 C asteen.

Hua Hinissa on hiekkarantaa lähes kuusi kilometriä. Nousuvesi saattaa joskus kaventaa rannan varsin pieneksi. Kaupungin eteläpuolella, n. 6 km keskustasta sijaitsee Takiapin ranta. Se on yksi kaupungin parhaista ja sinne pääsee parhaiten taksilla tai tuk-tukilla. Vihreiden lavataksien päätepysäkki sijaitsee Takiapissa ja siitä rantaan on matkaa vielä n. 800m. Keskustasta tullessa jatketaan matkaa oikealle ohi pääteaseman ja yli sillan.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s