Hua Hinin seudun suomalaiset 10 vuotta 11.1.2019
Kahdenkeskisestä keskustelusta se alkoi. Vuoden 2008 alussa Pekka Heikkinen oli ehdottanut Anssi Ollikkalalle pienen kirjaston perustamista, johon Anssi oli todennut, että eikö voitaisi saman tien perustaa tänne suomalainen yhdistys. Vapaaehtoisiksi ilmoittautuneista koostuva Suomiseuran suunnittelutoimikunta kutsuttiin koolle kesätauon jälkeen. Se kokoontui neljä kertaa.
Yhdistyksen perustamiskokous pidettiin 11.1.2009. Nimeksi hyväksyttiin Hua Hinin seudun suomalaiset, allekirjoitettiin perustamisasiakirja ja hyväksyttiin säännöt. Perustamisasiakirjan allekirjoitti ja samalla jäseniksi liittyi myös muutama Pattayan Suomi-Seuran jäsen, jotka olivat hyvä tukena alkuun. Perustamishetkellä kirjoitettiin 25 jäsenkorttia ja loppuvuodesta jäseniä oli jo 184.
Vielä saman kuukauden aikana 20.1.2009 yhdistys hyväksyttiin maailman laajuisen Suomi-Seura r.y.:n jäsenjärjestöksi. Hua Hinin seudun suomalaiset on oikeutettu lähettämään äänivaltaisen edustajan joka toinen vuosi Suomessa pidettävään ulkosuomalaisparlamentin istuntoon.
Hallitushistoriaa
Yhdistyksen ensimmäiseksi hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Anssi Ollikkala ja sihteeriksi Aili-Anneli Qvist. Ollikkala toimi puheenjohtajana neljä vuotta peräkkäin. Hänet kutsuttiin kunniajäseneksi vuosikokouksessa 2013, jolloin puheenjohtajana aloitti Pekka Veneskoski. Seuraavat neljä vuotta 2014-2017 hallitusta johti Juha Hallenberg lukuun ottamatta viimeistä syyskautta, jolloin häntä tuurasi varapuheenjohtaja Hilkka Marjakaarto. Hän jatkoi hallituksen puheenjohtajana myös seuravan vuoden 2018.
Ensimmäisinä vuosina hallitus kokoontui jopa 18 kertaa ja viimevuosina keskimäärin 10 kertaa vuodessa. Koko 10-vuotiskauden sihteerinä on toiminut Anneli Qvist. Samoin rahastonhoitaja Airi Kamunen on toiminut tehtävässään yhtä kauan. Hän on pitänyt yllä myös jäsenrekisteriä. Jäsenmäärä nousikin 10-vuotiskauden päätteeksi uuteen ennätykseen, joka oli 345 henkilöä.
Hallitus on anonut ja saanut Suomi-Seuralta avustuksia eri hankintoihin tai tapahtumiin vuosittain sekä lähettänyt Anneli Qvistin äänivaltaisena edustajana Suomi-Seuran ulkosuomalaisparlamentin istuntoon 2015 ja 2017.
”Pitää yllä toimisto- ja kokoontumistiloja”
Luonnollisesti tärkein on ollut kirjasto, josta yhdistyksen perustaminen sai alkunsa. Kun vakituista kokoustilaa ei heti ollut, Pekka Heikkinen piti kirjastoa kotonaan, samoin Anneli Qvist. Näin saatiin lainaustoiminta rullaamaan heti.
1. Alkuun yhdistys kokoontui Grand Sportissa, Thaiboxin hallin tiloissa Soi Grand Marketin varrella, jossa yhdistys perustettiin. Hallitus kokoontui välillä myös jäsenten kotona.
2. Syyskuussa 2009 yhdistys vuokrasi tilat Clock Towerilta lähtevän vinokadun (Naebkehardt rd) varrelta kiinalaishotellin pihalla sijaitsevasta pihatalosta, joka sai nimen Suomi-talo. Lokakuussa kaikki kirjat pääsivät samaan tilaan, joka myös sai Kirjasto-kyltin.
”Siellä vierähti muistaakseni vuosi. Talo oli kyllä meille sopiva ja juhlatilat hotellissa hyvät, mutta pihan epäsiisteyden ja mm. rottaongelman takia sieltä lähdettiin”, kertoi Pekka Heikkinen.
3. Uudet vuokratilat saatiin sitten 2010 samasta Grand Sportista, jossa toiminta oli alkanutkin. Sielläkin oli hyvät juhlatilat ja jopa sauna, mutta Pekan mukaan räiske ja mäiske häiritsivät jonkin verran toimintaa. Suomalaisille rakennettiin sinne oma kokoushuone ja pieni kirjastotila, jossa vuotava katto pilasi suuren osan kirjoista.
Myös pj Juha Hallenberg muisteli samaista kotipesää: ”Kirjasto oli pieni ja sen viereinen pieni huone oli ainoa, missä voitiin kokoontua. Siihen tilaan 10-12 henkeä oli maksimi. Syksyllä kun toiminta alkoi, tietokone silloisen kirjaston yhteydessä oli aivan ’solmussa’. Sitä piti säätää ja päivittää kun kävi ilmi, että paikalliset toimijat olivat koko kesän ajan käyttäneet sitä omiin peleihinsä ja muuhun toimintaan.”
4. Varikko vakiinnutti. Keväällä 2013 löytyi Varikoksi nimetty huoneisto Soi Grand Plazan varrelta. Uusi isompi tila vakiinnutti viikoittaista toimintaa, mutta juhla- ja vuosikokouspaikat piti hankkia edelleen muualta. Ns. kalenterijuhlia pidettiin mm. Hotelli Navyssa, Moon Light Barissa, Silkkikylän ravintolassa, Back Yard Steakissa, Chanta Gardenissa, Hotelli Absorbassa, Qvistien kotona, Hotelli Wannarassa ja viimeksi useimmiten Krua Nai Suanissa Soi 94:llä.
Varikon yläkerrassa oli hyvät tilat myös kirjastolle. Kirjojen määrä kasvoi nopeasti, kun yhä useammat suomalaiset lahjoittivat mukanaan tuomaa lukemista kirjastoon. Vuoden 2018 lopussa kirjastossa oli noin 3000 suomen-, 200 ruotsinkielistä kirjaa ja 50 suomen- ja ruotsinkielistä lastenkirjaa. sekä noin 200 suomenkielistä ja kansainvälistä elokuva- tai musiikkitallennetta.
Aloitusvuonna 2009 kotikirjastoissa oli 226 lainaustapahtumaa, mutta 2010 jo 787 lainausta. Eniten lainauksia oli vuonna 2012 – 1182 kpl – jonka jälkeen lainauskerrat ovat hiljalleen laskeneet vuosittain. Juhlavuoden 2018 päättyessä kirjastossa oli 705 lainaustapahtumaa.
5. Vuoden 2019 alusta vuokrattu Uusi Varikko Bangkok Hospitalin vireiseltä kadulta on yhdistyksen viides toimintapaikka. Sijainti aivan pääkatu Phetkasemin tuntumassa on vaikuttanut hyvältä, sinne on ollut helppo tulla bussilla ja omilla kulkuneuvoilla.
Uudella Varikolla on reilusti enemmän tilaa kuin vanhassa ja lisäksi toimivammat keittiö- ja oleskelutilat sekä avara piha, jossa myös mahtuu kokkaamaan.
”Auttaa, ohjata ja valistaa”
Yhdistyksen tarkoituksena on auttaa, ohjata ja valistaa Hua Hinissa ja sen lähialueella oleskelevia ja asuvia suomalaisia ja heidän perheenjäseniään kaikissa Thaimaassa asumiseen ja elämiseen liittyvissä asioissa.
Pekka Veneskoski kertoi auttaneensa yhdessä vaimonsa Riitan kanssa kahdeksan vuoden ajan ummikkoja tai vajavaisen kielitaidon omaavia suomalaisia monissa erilaissa asioissa: sairaalassa, hammaslääkärissä, ajokorttiasioissa, asuntokaupoissa, pankissa ja jopa poliisitutkinnassa. Yhdistyksen turistijuristina Pekka on myös kotisivuilla vastannut moniin sinne tulleisiin kysymyksiin ja muistuttanut ennen turistikauden alkua tärkeistä Thaimaan lainsäädäntöön liittyvistä asioista.
Myös monet muutkin kielitaitoiset jäsenet ovat auttaneet ystäviään ja muita yhdistyksen jäseniä sairauden tai muun muutoksen yllättäessä.
Tärkeässä roolissa on ollut myös kokemusperäisen tiedon jakaminen. Yhdistyksen eri tapahtumissa ja aktiviteeteissa on syntynyt luontevia tilanteita, joissa pitempään maassa asuneet ovat kertoneet omista kokemuksiaan ja vastailleet ”uudisasukkaiden” kysymyksiin.
”Parantaa jäsenten viihtyvyyttä”
Vuosi yhdistyksen perustamisen jälkeen aloitti toimintansa Naisjaosto, joka alkuun suunnitteli tekevänsä yhteisiä ostos- ja virkistysretkiä. Yhden ostosretken se ehtikin tehdä, mutta suurimman osan ajasta veivät pian maanantaikahvit, keittopäivät ja muut jäsenten viihtyvyydeksi järjestettävät tapahtumat. Kun miehinen apu oli tarpeen monessa tilanteessa, ryhmästä tuli Talkooporukka. Niin Naisjaoston kuin Talkooporukankin vetäjänä on toiminut Anneli Qvist.
Talkooporukka on kokoontunut keskimäärin 10 kertaa talvikauden aikana. Tapahtumaketjun on aloittanut vuosittain perinteisesti marraskuinen isänpäivä, jonka jälkeen on pian itsenäisyyspäivä ja reilun viikon päästä jäsenille ilmainen, mutta tarjoiluja myöten talkooporukalla toteutettu puurojuhla/pikkujoulu jopa 150 hengelle. Kun kaikkiin tapahtumiin on kehitetty myös ohjelmaa, on joulutauolle jäänyt voipunut joukko.
Viihtyvyyttä ovat lisänneet monena vuonna myös ystävänpäivät ja lähes jokavuotiset laskiaistapahtumat, joihin talkooporukka on tehnyt suomalaista hernekeittoa – usein itse leivottujen karjalanpiirakoiden ja jälkiruuaksi nautittujen ohukaisten kera.
Jäsenten luovuus ja monipolisuus on päässyt oikeuksiinsa ohjelmanumeroissa ja ollut samalla omiaan yhdistämään jäsenistöä tälläkin tapaa. Omin joukoin on syntynyt humoristiketsejä, tanssiesityksiä, Miespörssi, Räppimummot, Kuumat aallot, Koppelokuoron monet esitykset kuten Lucia-kulkue ja Ukkometsojen esitykset esim. Rienapojat, vesiprikkaleikki, tietovisailu, Napakymppi, runonlausuntaa, yksinlaulua, pantomiimia, sanaselityksiä, vuoropuhelu autonostosta jne.
”Edistää liikuntaa ja vapaa-ajan aktiviteetteja”
Liikunta kuului alusta alkaen suomalaisten harrastuksiin. Ensin jumpattiin (pilates, nais- ja äijäjumppa, aerobic), seuraavana vuonna tuli mukaan keilailu, petankki ja golf sekä aamulenkkeily Hua Hin tutuksi -teemalla. Esimerkkinä vuosi 2012:
- kuntosalitreenit veti Juha Kalenius neljä kertaa viikossa
- naisten kuntosaliharjoittelun ja jumpan veturina toimi Salme Toivanen
- pyöräilyä oli kerran viikossa Kari Jokisen johdolla
- petankkia kerran viikossa järjesti Pekka Heikkinen
Golf-jaosto mainitaan ensimmäisen kerran vuoden 2010 toimintakertomuksessa, vetäjinä Kari Männikkö ja Juhani Kamunen. Huahinilaiset voittivat turnauksessa pattayalaiset ja saivat kiertopalkintona olleen pokaalin. 2011 kiertopalkinto jäi Pattayalle ja 2012 Hua Hiniin. Sen jälkeen harrastusryhmä lopahti.
Golf-jaos, nykyään FinnGolf Hua Hin, virkistyi 2016 Seppo Tikkalan johdolla ja on tätä nykyä yhdistyksen suurin harrastusryhmä. Jäsenmäärä on kasvanut nopeasti 186:een. Pelipäivätkin ovat nousseet alun yhdestä nykyiseen kolmeen kertaan viikossa. Pelejä kertyy kaudessa noin 60 kpl, joissa on keskimäärin 30 pelaajaa, eli yhteensä huimat 1800 pallonlyöjää.
Ryhmän perinteinen kisa on ollut Hua Hin vs Pattaya kerran kaudessa. Lisäksi on kausittain teemapelejä kuten pikkujoulu, itsenäisyyspäivä, mestis yms. Retkiä golffarit ovat tehneet kaksi kertaa kaudessa. Aktiivisia toimijoita on Seppo Tikkalan lisäksi kuusi jäsentä.
Pyöräilyä oli ollut aluksi kerran viikossa ajatuksena tutustua Hua Hinin ympäristöön, mutta viime vuodet ryhmä on polkenut kaksi kertaa viikossa.
Harrastusryhmän vetäjä Kari Jokinen kertoi: ”Kun menossa on seitsemäs vuosi, voin luvata, että monet meistä tuntevat useimmat tiet 20-30 km:n säteellä. Mukana on ollut keskimäärin 10-12 pyöräilijää sekä miehiä että naisia. Tarkoituksenamme on ollut tietysti kohentaa kuntoa, mutta samalla opetella pyöräilyvalmiuksia ja käsimerkkejä, joita käytämme koko ajan, jotta ajaminen olisi mahdollisimman turvallista. Lenkkien pituudet ovat vaihdelleet 40-80 km, mutta aloitamme aina syksyllä lyhyillä lenkeillä niin, että kaikki totuttautuvat uuteen kauteen. Ajamme tavallisesti noin 10 km:n pätkiä ja sen jälkeen pysähdymme juomaan, lepäämään ja juttelemaan, mikä pitää mielialan korkealla ja meillä on mukavaa yhdessä. Olemme myös pyrkineet tekemään jonkun pitkän lenkin, jolloin on yövytty sopivassa kohteessa.”
Matkamotoristit aloittivat 2013 Pekka Heikkisen kaasujalan tahdissa, myöhemmin vetureina toimivat Lauri Kauppinen, Pentti Ravi ja Jari Pitkänen. Matkamotoristit on tehnyt retkiä lähiympäristöön ja pidemmällekin, jolloin he ovat yöpyneet matkalla. Matkakohteet on lyöty lukkoon yksissä tuumin.
Vesijumppa- ja uinti tuli mukaan 2016. Anneli Qvistin ohjauksessa ryhmä on tehnyt hellävaraisia ikääntyville (yli 60v) nivelille ja lihaksille sopivia liikkeitä lämpimässä vedessä Dusit Land 8:n altaassa.
Reppureissaajat syntyi syyskauden 2018 alkajaisiksi Antti Penttilän ideasta. Ajatuksena oli, että yhdessä kokeneemman reissaajan kanssa omatoimimatkalle uskaltautuu monikin lähtemään herkemmin. Ja näin kävi. Reppureissaajat ehtivät tehdä loppuvuodesta kaksi matkaa Apu-Antin ja Neuvova-Nikin vanavedessä Prachuap Khiri Khaniin. Retkillä oli yhteensä noin 40 henkeä, osalla pyörät mukana.
Kirjallisuusryhmä ehti aloittaa uusimpana vuoden 2019 alusta – ikään kuin 10-vuotisjuhla kunniaksi, sillä kirjasto-ajatuksestahan koko yhdistyksen toiminta oli saanut alkunsa. Tämänkin idean takana oli Pekka Heikkinen, joka kutsuu ryhmän koolle kerran kahdessa viikossa ja kertoo tapaamisen aiheen.
Eri harrasteryhmät ovat muodostaneet yhdistyksen viikko-ohjelman, johon ovat kuuluneet niin ikään thai-kielenopiskelijat, talkooporukan järjestämät aamukahvit ja keittopäivät sekä AA-kerholaiset.
Retket
- 2009 Pattayalle, Kwaijoelle ja Karaokeristely.
- 2010 konserttimatka Bangkokiin.
- 2012 Bangkokin äänestysmatka tammikuussa jatkui Koratiin, 280 km Bangkokista koilliseen. Mukana oli 44 henkilöä. Joulukuussa oli vielä ostosmatka Ikeaan Bangkokiin.
- 2013 Matka Prachuap Khiri Khaniin ja Burman markkinoille.
- 2014 keväällä tekivät pyöräilijät ensimmäisen kaksipäiväisen retken Prachuap Khiri Khaniin. Seuraavana vuonna 2015 he polkivat Phetchaburiin ja sieltä rannikolle yöpymään. Retkien pituudet yli 200 km.
- 2015 Moottoripyörämessut/markkinaretki Bangkokiin – iso bussillinen osanottajia.
- 2016 Bangkokin päiväretki moottoripyörämessuille ja Chatuchakin markkinoille – iso bussillinen osanottajia.
- 2017 Matkamotoristit tekivät useita retkiä lähialueille ja mm. Pattayalle. Myös golffarit tekivät useita matkoja.
- 2018 yhdistyksen kevätretki suuntautui Ranongiin, jossa ryhmä oli kaksi yötä ja teki sieltä päiväretken Phayamin saarelle. Mukana oli 55 henkilöä.
”Järjestää kulttuuri- ja valistustilaisuuksia”
Kielikurssit
Paikallisen kielen opiskelu on jo kirjoitusasunsa takia ollut varmasti haasteellista, mutta sisukkaasti ovat suomalaiset sitä opiskelleet alusta alkaen. Thaikielen merkkeihin ja ääntämiseen on syvennytty kerran viikossa Noi Heikkisen tunneilla. Lokakuussa on alkanut alkeiskurssi, jolloin mukaan on voinut tulla myös uusia opiskelijoita. Myöhemmin on tarvittu toinen opiskelupäivä viikossa keskustelu- ja lukuryhmälle.
Englannin kielen peruskurssi ja keskusteluryhmä alkoivat 2011 ja jatkuivat vuoteen 2016 asti usean opettajan tunneilla.
Muut kurssit
Kolmena vuonna on Antti Penttilä johdatellut jäseniä IT-maailmaan ja kerran Anssi Ollikkala sukututkimuksen syövereihin. Noi Heikkinen on pitänyt thairuokakursseja 2013 lähtien 2-3 kertaa vuodessa. Anneli oli pitänyt kerran myös suomalaisen ruuan kurssin thaimaalaisille.
Musiikki- ja kulttuuri
Saman niminen jaosto on järjestänyt 2010 lähtien konserttimatkoja Bangkokiin sekä osallistumisen Carabaon konserttiin Hua Hinissa, Toiminnan alusta alkaen yhdistys on tehnyt yhteistyötä myös evankelisluterilaisen kirkon kanssa ja järjestänyt suomalaisille mahdollisuuden osallistua viikkomessuihin, jotka on viime aikoina pidetty Theresa Hall’in tiloissa. Myös vuosittaiset yhteislaulutilaisuudet Kauneimmat joululaulut on toteutettu yhdessä seurakunnan kanssa.
Karaoken vetäjänä 2016 lähtien toiminut Osmo Kilpivaara kertoi, että sen seitsemän vuoden aikana, kun hän on Hua Hinissä talvia viettänyt, on kansa tanssinut ja laulanut karaokea joka vuosi. Aluksi laulettiin suomalaisten ravintolanpitäjien paikoissa, mutta sen loputtua karaokea laulettiin omin laittein 4-5 vuotta useissa eri paikoissa.
Vuoden 2017 tilaisuuksissa oli ”hattua kierrättämällä” kerätty 20.000 THB uusiin karaokesoittimiin, joista yhdistys maksoi 7000 THB. Vuosien mittaan juhlien päätöstansseja vauhdittikin oma karaoke tutun musiikin kera. Nyt on palattu alkuperäiseen malliin.
Infotilaisuudet
Jäsenten informointi viisumiasioissa ja muissa kysymyksissä koettiin tarpeelliseksi toiminnan alkupuolella. Niinpä 2010 marraskuussa pidettiin kaksi infotilaisuutta, joista jälkimmäisessä oli paikalla Juha Ritvala Bangkokista.
Tärkeimpiä valistustilaisuuksia ovat olleet Suomen Suurlähetystön infotilaisuudet, joissa on jaettu tietoa Suomeen päin menevien viisumiasioista ja maiden välisestä kaupallisesta yhteistyöstä sekä kuultu esimerkinomaisesti konsuliapua tarvitsevien suomalaisten auttamisesta.
Thaimaahan tulevien suomalaisten viisumi- ja oleskeluasioista kertoi alkuvuosina Hanslankari Co:n tj Jouni T. Ollila Pattayalta. Viime vuosina näistä asioista ovat kertoneet ja kysymyksiin vastanneet Prachuap Khiri Khanin Immigrationin Hua Hinin toimiston edustajat.
- 25.11.2011 infotilaisuudessa luennoi konsuli Pirjo Leino.
- 7.2.2013 Hotelli Navyssa konsulit Pirjo Leino ja Liisa Uschanov-Eskelinen.
- 11.1.2014 Hotelli Navyssa informaatiotilaisuus oli samalla yhdistyksen 5-vuotisjuhla. Paikalla olivat suurlähettiläs Kirsti Westphalen, konsulit Pirjo Leino ja Liisa Uschanov-Eskelinen.
- 29.1.2015 Hotelli Wannarassa ja 29.1.2016 Krua Nai Suanissa paikalla olivat suurlähettiläs Kirsti Westphalen ja konsuli Raimo Pahkasalo.
- 3.2.2017 Krua Nai Suanissa suurlähettiläs Satu Suikkari-Kleven ja konsuli Raimo Pahkasalo sekä kolme upseeria Immigrationista.
- 29.1.2018 Krua Nai Suanissa konsulit Raimo Pahkasalo ja Ville Valo sekä kaksi upseeria Immigrationista.
Tietoa myös maanantaikahveilla
2010 aloitetut maanantaikahvit hörpittiin alkuun Mummon baarissa ja 2013 lähtien Varikon tiloissa, jossa vuorot hoiti talkooporukka ja keitti kahvit suomalaisten paahtimoiden kahveista.
2016 lähtien Varikon maanantaikahveilla on kuultu tietoiskuja monista eri Thaimaassa asumiseen ja elämiseen liittyvistä aiheista: nähtävyyksistä, asumisesta ja asunnon/tontin omistamisesta, sotilasvallankaappauksesta, testamentin tärkeydestä, golfista harrastuksena, liikenteestä, jäsenen omakohtaisista kokemuksista Budhaleirillä, edunvalvonnasta sekä matkatoimisto- ja räätälipalveluista.
Bangkok Hospitalin tilaisuudet
Yhteistyö Bangkok Hospitalin kanssa alkoi 2013 ja on jatkunut vuosittain. informaation aiheina ovat olleet: Silmäleikkaukset sekä selkä- ja liikuntaelinten sairaudet, Aivohalvaus, Dengue-kuume, Sydäntautien ehkäisy ja viimeksi Kihti ja sen ehkäisy sekä vastauksia kauneuskirurgiaa koskeviin kysymyksiin.
Äänestystilaisuudet
Kotimaan asiat ovat olleet Thaimaan lämmössäkin lähellä suomalaisten sydäntä. Äänestämään mentiin kauemmaksikin. Alkuvuosina äänestyspaikka oli Bangkok, jonne oli järjestetty yhteiskuljetus. Pitemmän päälle jäsenten toiveissa oli äänestäminen Hua Hinissä. Sitä asiaa edisti suurlähetystössä konsuli Raimo Pahkasalo, josta tuli suomalaisille läheinen yhteistyökumppani. Ensimmäinen kerran äänestettiin Hua Hinissä vuoden 2015 Eduskuntavaaleissa. Äänestämistä valvoi suurlähetystön virkailija.
2012 Presidentinvaalit ja äänestys Bangkokissa: 11.1. ennakkoäänestys, 2 pikkubussia ja 12.1. äänestys, yksi bussi ja 27.1. toisen kierroksen ennakkoäänestys, yksi bussi.
- 8.-9.4.2015 Eduskuntavaalien ennakkoäänestys Varikolla, 144 äänestäjää.
- 29.-30.3.2017 Kuntavaalien ennakkoäänestys Varikolla, yli 140 äänestäjää
- 18-20.1.2018 Presidentinvaalit Varikolla, 607 äänestäjää.
Tiedonkulusta
Jo 2009 toimintakertomuksessa mainitaan kotisivut ja tiedotus myös netin välityksellä niille, joilla oli sähköpostiosoite. Mutta ilmoitustauluja oli siellä missä suomalaisia asui ja liikkui.
2010 oli kotisivuja uusittu ja tiedotus jatkui sähköpostitse. Ilmoitustauluille vietiin myös tiedotteita (Danin baari, Grand Sport, Aurinko- ja Finnmatkat, Dragon Village, Canta Garden, Condo Chen).
2011 Kotisivut, puheenjohtajan kerrottiin tiedottaneen aktiivisesti eri asioista ja tapahtumista netin välityksellä. Ilmoitustaulut ja lehtiset olivat edelleen käytössä.
2012 voitiin painottaa, että toimivat kotisivut olivat osoitteessa www.huahininseudunsuomalaiset.fi!
5-vuotishistoriikissa kerrotaan, että kotisivujen käynnistymisongelmien jälkeen Juha Hallenberg paneutui niiden suunnitteluun ja teki niistä hyvin toimivat. Silloin oli saavutettu yli 58 tuhannen kävijämäärä vuodessa.
”Kotisivujen rakentaminen oli haaste, koska aikaisempaa kokemusta ei kenelläkään ollut. Pala palalta keräsin tietoa ja tutustuin wordpressin merkilliseen maailmaan. Ratkaiseva apu oli Leena ja Kari Jokisen poika Jani, jonka kanssa istuimme yhden illan ja hän opasti alan ammattilaisena, kuinka homma toimii. Samoihin aikoihin seura sai myös oman sähköpostitilin gmailiin – kiitos Antin ja allekirjoittanut hääräsi siinä mukana”, muisteli Juha Hallenberg vuoden 2019 alussa.
Uutta tiedottamisessa oli, että Bangkok posti/nettilehti oli informoinut yhdistyksen toiminnasta. Sama toistui useana vuonna peräkkäin. Myös Hua Hinin Suomalainen kirjoitti monena vuonna juttuja yhdistyksen toiminnasta.
Samat kotisivut www.huahininseudunsuomalaiset.fi ja sähköpostiosoite huahiniseudunsuomalaiset@gmail.com ovat olleet käytössä 10-vuotispäivään asti. Kotisivuilla oli 2018 yli 416 tuhatta kävijää. Päivittämisestä on vastannut Juha Hallenbergin ohella Pekka Veneskoski ja viimeisen vuoden myös Annukka Kurula. Kuvagalleria on täydentynyt vuosien mittaan eri kuvaajien otoksista ja Antti Penttilän videoista.
Kotisivujen rinnalla ovat myös Facebook-sivut toimineet vuoden 2012 loppupuolelta asti yhdistyksen tiedotuskanavana. Lisäksi ne ovat välittäneet ennakkotietoa Hua Hinin alueen tapahtumista ja uutisista sekä viisumiasioista ja maan sisäisistä muutoksista. Sivusto on ollut Juha Kaleniuksen vastuulla.
Hyväntekeväisyys
Alkuvuodesta 2017 yhdistys päätti lahjoittaa Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi rahasumman myöhemmin valittavaan hyväntekeväisyyskohteeseen. 2018 kohteeksi valittiin aloitteleva viiden pojan orpokoti Power of Love Children House Hua Hinista. Samalla päätettiin olla mukana lipaskeräyksissä, joilla tuetaan mm. poikien jalkapallo- ja pingisharrastuksia, erikoislääkärikäyntejä, tavarahankintoja ym. Yhteys- ja vastuuhenkilönä toimi Erja Pilvinen.
Power of Love Childrens Houselle lahjoitettiin 12.000 THB. Lipaskeräyksen lisäksi Erja Pilvinen järjesti keittopäivän, johon osallistui 120 jäsentämme. 10-vuotisjuhlassa golffarit järjestivät orpokodin hyväksi arpajaiset, jonka tuotto 2.800 THB oli käytetty poikien golf-harjoitteluun.
Kun rentous voitti juhlavuuden
Hua Hinin seudun suomalaisten juhlissa on varmasti monen mielestä ollut pukeutumisesta lähtien mukavan rento meininki. Sortsit ja hellemekot ovat passanneet lämpimässä ilmastossa ellei toisin ole ilmoitettu, kuten Suomi 100 –juhlassa. Rentous on ollut omiaan innostamaan jäseniä myös omiin ohjelmanumeroihin, joita kaikki osallistujat ovat arvostaneet. Alkuaikoina, kun boxinhallin tiloissa saattoi naapurista kuulua ottelun ääniä, pyrki myös juhlayleisön ”rentous” päihittämään juhlavuuden, vaikka siihen pyrittiin etenkin itsenäisyyspäivänä.
”Näin sattui useampana vuonna. Itsenäisyyspäivää yritettiin juhlistaa niin arvokkaasti kuin mahdollista. Lähes aina ilmoitettu aloitusajankohta siirtyi, kun porukkaa lappoi sisään vielä 20 minuuttia alkamisajankohdan jälkeen, haki kaljaa tiskiltä ja pyöri ympäriinsä. Puheenjohtajan juhlapuheen aikanakin tasainen pölinä kuului monesta pöydästä, kun porukka vaihtoi keskenään kuulumisia kaljaa kiskoen. Oli kyllä vähemmän juhlallista! Vasta sitten kun Kari Jokinen piti Navy hotellissa esityksen Suomen historiasta ja sai vaikuttaa ohjelmaan, käytäntö muuttui. Juhla on alkanut lippujen sisääntulolla ja sen jälkeen ovet on pantu kiinni, samoin kaljahanat.”
Suomi 100 vuotta itsenäinen 6.12. 2017
Ennätyssuuri juhlaväki, 208 henkilöä, parhaimpiinsa pukeutuneena kokoontui viettämään Suomen 100 vuotista itsenäisyyttä Hotelli Grand Plazan juhlaviin tiloihin.
Perinteinen ohjelma koostui puheesta ja musiikista – juhlavuutta lisäsi bangkokilainen Quintessenzza Quartet, jonka Sibelius-tulkinnat soivat loistavasti. Presidentti Sauli Niinistön juhlapuhe ulkosuomalaisille nähtiin ja kuultiin suurelta valkokankaalta aivan kuin hän olisi ollut itse läsnä.
Juha Hallenbergin upeassa koosteessa 100-vuotiaan Suomen merkkihenkilöt pukivat sanoiksi ajatuksiaan eri vuosikymmeniltä musiikki- ja kuvataustoineen. Äänessä paikan päällä olivat yhdistyksen jäsenten suulla: Jean Sibelius (Markku Kurula), Paavo Nurmi (Kari Jokinen), Armi Kuusela (Leena Jokinen), Kirsti Paakkanen (Leena Haapalinna), Jorma Ollila (Erkki Toivanen) ja Ilkka Paananen (Lassi Partanen).
Grand Plazakin oli pistänyt parastaan. Ruoka-, hedelmä- ja kakkupöydät notkuivat ja antimet todella maistuivat kaikille. Eivätkä eri ruokavalioita tarvitsevatkaan jääneet huonommalle. Ja mikä parasta, kvartetti soitti tunnelmamusiikkia lähes koko loppu illan.
10-vuotisjuhla avoimin ovin
Hua Hinin seudun suomalaisten 10-vuotisjuhla ja samalla Uuden Varikon avajaiset sujui perjantaina 11.1.2019 varsin mukavissa merkeissä. Vaikka paikalla ollut väkimäärä – lähes 200 henkilöä – ylitti reilusti järjestäjien odotukset, tungosta ei oikeastaan ollut missään vaiheessa – kiitos yleisön, joka noudatti toivomusta ja saapui paikalle sopivassa tahdissa.
Pj Hilkka Marjakaarto toivotti vieraat tervetulleeksi, välitti entisten puheenjohtajien Anssi Ollikkalan ja Juha Hallenbergin onnittelut sekä muut sähköisesti saapuneet tervehdykset ja otti vastaan Ruotsi-seuran ja monien muiden onnittelut kukkatervehdyksineen.
HHSS:n 10-vuotisjuhlan menu: Possua grillistä, perunasalaattia, Kanaa hapanimeläkastikkeessa, Vihanneksia osterikastikkeessa, Massaman curry, vihersalaatti, riisiä, hedelmiä sekä kahvia ja pikkuleipiä.
Illan tunnelma oli välitön ja iloinen heti alusta lähtien. Muusikkoduo Jenny & Jesper sai sen viimeistään kattoon ja porukan tanssin pyörteisiin. Näin Uuden Varikon ulko- ja sisätilat läpäisivät lähes 200 jalkaparin testin.
Tästä on hyvä jatkaa!
Mikäli huomasit historiikissa korjattavaa tai muutettavaa, ole hyvä ja ilmoita siitä sähköpostitse os. huahininseudunsuomalaiset@gmail.com