Turistijuristi

Turistijuristi on yhdistyksen palvelusivu juridiikkaan ja viranomaisyhteyksiin liittyvissä asioissa. Kirjoittaja on alan ammattilainen ja pysyvästi alueella asuva. Hän kirjoittaa muutaman kerran kuukaudessa. Voit kysyä tai ehdottaa käsitel tävää aihetta sivun alareunassa olevassa kommenttilaatikossa.

Selvyyden vuoksi tulkoon mainituksi, ettei tämä turistijuristin sivu ole mikään villi ja vapaa sosiaalinen media, vaan tarkoitettu informaation jakamiseen yhdistyksemme jäsenille. Tosin on mukava havaita, että sitä luetaan myös ns. ei jäsenten toimesta. Valitettavasti, toisin kuin facebookissa, pidätän itselläni oikeuden jättää kaikki vähänkään ikävään sävyyn kirjoitetut kommentit julkaisematta ja yleensäkin kommentit sellaisilta, jotka eivät ole lunastaneet yhdistyksen jäsenkorttia. Saatan kyllä vastailla näihinkin kommentteihin, mikäli niissä on oikeata asiaa.  Tämä sivu on teknisesti laadittu siten, että uusimmat kirjoitukset ovat alussa ja vanhimmat lopussa, joten mitä vanhemmasta kirjoituksesta on kyse, sitä suurempi on todennäköisyys, että määräykset tai tulkinnat ovat muuttuneet ja oma tietämyksenikin on ollut haparoivaa ja toisten informaation varassa, kun taas tuoreimmat kirjoitukseni perustuvat omiin virallisista tahoista hankkimiini tietoihin. Koska muutama kommentti viime aikoina on koskenut hyvnkin vanhoja kirjoituksiani yritän muistaa merkitä kirjoituspäivän otsikkoon. En kuitenkaan halua poistaa vanhojakaan kirjoituksiani, koska niillä on jo luotu yhdistyksellemme historiaa.

PÄIVITYS NON IMMIGRATION OA ELI ELÄKELÄISVIISUMIN VAATIMUKSIIN.

Eilen Royal Thai Embassy korjasi sivujaan ja nyt ilmoittaa, että kun hakee OA viisumia Helsingin suurlähetystöstä riittää, että on suomalainen tai Thaimaan vakuutus. Edellytyksenä on, että se täyttää vaatimukset eli kattaa 400.000 sairaalakulut ja 40.000 poliklinikkakulut, siis THB. Royal Thai Embassyn sivulla on linkki, josta pääsee lukemaan Immigrationinkin ohjeistuksen ja sen mukaan jatko oleskelulupaan vaaditaan Thaimaan vakuutus eikä suomalainen kelpaa.

Vaatimus ei koske lainkaan non immigrant O viisumia tai siihen myönnettyjä jatkolupia. Immigrationin kapteenskan ilmoituksen mukaan vakuutusta ei vaadita, jos olet tullut maahan OA viisumilla ja vaihtanut sen sitten seuraavan perheenjäsenen O extensioniin.

Rajalla eli lentokentän immigrationissa tarkastetaan vakuutus ja sen voimassaoloaika. Normaalistihan on saanut vuoden oleskeluleiman, mutta nyt sen saa eninään vuodeksi, mutta VAIN VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLOAJAKSI. Eli jos aikoo olla vain kuusi kuukautta, ei ole ongelmaa, kun ostaa lisäkuukausia 3 kuukauden vakuutukseen.

Epäselvää on, koskeeko tämä vain ensimmäistä maahantuloa, vai onko sama voimassa myös toisen maahantulon osalta eli koskeeko tämä myös ns. toisen vuoden maahantuloa.

Aikaisemmin todettiin, ettei vaatimus koske OA extensionia eli immigrationista haettavaa jatkovuotta, mutta nyt immigration on ilmoittanut, että edellytetään Thaimaan sairausvakuutusta eikä siihen siis riitä suomalainen vakuutus.

Selväähän on, ettei tänne kannata tulla riskillä, vaan kannattaa tarkistaa, että on kunnon vakuutus. Thaimaalainen sairausvakuutus on paljon kattavampi kuin tavallinen matkustajavakuutus, joka kattaa äkilliset matkasairaudet ja tapaturmat, mutta niissä on paljon pois sulkevia ehtoja. Mm. moottoriajoneuvon käytöstä liikenteessä aiheutuneet vahingot on usein suljettu pois, hyönteisten aiheuttamat tartuntataudit, vanhojen sairauksien vahingot ym. Sen sijaan paikallinen sairausvakuutus kattaa kaiken, mitä ei ole vakuutuskirjassa suljettu pois. Edellytyksenä paikalliselle vakuutukselle on lääkärintarkastus, laboratoriokokeet ym ym.

Huomattava on myös, että suomalaiset matkavakuutusyhtiöt ovat muuttaneet ehtojaan vastaamaan asumisperusteista sosiaaliturvaa koskevan lain määräyksiä. Erityisesti kirjallisesti tiedustelin Lähitapiolalta, miten on ymmärrettävä heidän ehdoissaan oleva maninta siitä, että vakuutuskorvaus edellyttää asumista Suomessa ja seuraavassa lauseessa sanotaan, että, jos vakuutuksenottaja on ulkomailla enimmän osan kalenterivuodesta, ei hän asu Suomessa. Vastaus oli, että vakuutusyhtiö ei etukäteen vaadi mitään selvityksiä, mutta vakuutuksen ottajan tulee itse huolehtia siitä, että ei ole poissa niin pitkään, ettei asuisi Suomessa. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että vaikka asiakkaalle myydään pitkiä vakuutuksia, ei se olisi voimassa 6 kuukauden ulkomailla olon jälkeen. Kannattaa ottaa vakuutusyhtiöltä kirjallinen todistus, jos ostaa yli 6 kuukauden vakuutuksen, koska se sitoo vakuutusyhtiötä, vaikka se olisi  ehtojen vastainen.

 

VASTAUSTA KOMMENTTEIHIN KOSKIEN LÄÄKKEIDEN JA ELINTARVIKKEIDEN TUONTIA

Ei kannata kommentoida sanoilla, olen aina tuonut enkä ole koskaan jäänyt kiinni tullissa. Kirjoitukseni tarkoituksena on informoida voimassa olevista määräyksistä eikä minua eikä varmaan jäseniämme kovinkaan kiinnosta, onko joku rikkonut tai rikkoo tulevaisuudessa näitä sääntöjä, koska kukin tekee, mitä tekee ja vastaa itse tekemisistään, me jaamme vain informaatiota.

Muutoin kannattaa lukea huolellisesti kirjoitukseni. En siinä väitänyt, että kaikkien lääkkeiden tuonti olisi kielletty. Tosin näin kyllä muutoin onkin paitsi poikkeuksena on eräät lääkeaineet, joita saa tuoda, kunhan niille hakee tuontiluvan Food and Drug Administrationilta kaavakkeella Form IC 2. On myös lääkeaineita, joiden tuonti on kokonaan kielletty. Jos lääkkeesi eivät kuulu näihin, saat poikkeuksellisesti tuoda niitä kuukauden omaan käyttöön.  Tämä on ainoa poikkeus laissa ja koskee turisteja, jotka tuovat omaan käyttöönsä lääkkeitä matkansa ajaksi, tosin vain kuukaudeksi. Nämä lääkkeet pitää olla vain omassa hallussa eli niitä ei saa lain mukaan luovuttaa kenellekään muulle. Reseptit tai muu selvitys tarpeesta pitää olla mukana tullissa.

Lisäksi vastaus siihen, onko kyse uudesta säännöstä on selkeä. Ei ole. Kyseinen laki eli nimeltään Drug Act on vuodelta 1967 ja edelleen voimassa. Kokonaan kielletyt lääkeaineet rinnastetaan huumeisiin ja niistä säädetään Narcotic Act of Thailand nimisessä laissa,  joka on myös ollut voimassa vuosia.

Elintarvikkeiden tuontia valvoo sama Food and Drug Administration. Elintarvikkeiden tuonti on kokonaan kielletty paitsi, jos niiden tuontiin hakee maahantuontiluvan ko. virastolta.

Lupien käsittelyyn kannattaa varata aikaa ainakin joitakin viikkoja.

Lääkkeiden luokittelun löytää Helsingin Royal Thai Embassyn sivuilta. Siellä on listattu kokonaan kielletyt ja etukäteislupaa vaativat lääkeaineet. Lisäksi netissä voi käydä tutkimassa Thai Customsin sivuilta elintarvikkeiden tuontimääräykset.

Kaikki edellä kertomani olen tarkistanut myös em. virastolta, joka vastaa englanniksi kyllä kaikkiin kyselyihin mielellään. Viimeksi kirjoitin alempana 2018 toukokuuss smasta asiasta, joten ennen kommentointia kannattaa lukaista sekin kirjoitus.

Tämänkertaisen kirjoituksen aiheutti se, että valvontaa on tiukennettu, kun uudet laitteet mahdollistavat kaikkien laukkujen läpivalaisun myös ennen hihnalle tuloa.

 

10.10.2019 VIIME TIEDOT PITKISTÄ VIISUMEISTA ja uutisia rajavalvonnasta

Aikanaan tehtiin päätös, että ns. eläkeläisvisumin hakijalla pitäisi olla osoittaa koko vuoden ajaksi voimassa oleva vakuutus, joka kattaa sairaalakuluja Thaimaassa 400.000 THB asti ja ns. poliklinikkakuluja 40.000 THB saakka. Sitten alkoi kinastelu siitä, koskeeko se myös oleskeluluvan jatkamista eli extensionia, joka haetaan immigrationista ja koskeeko se myös esim. vuoden non immigration O visaan perustuvaa oleskelulupaa. Tähän ei tullut selvyyttä ja viranomaisetkin antoivat toisistaan poikkeavia lausuntoja.

Nyt on viimeinen tieto, että se koskisi vain ja ainoastaan ulkomailta haettavaa non immigrant OA viisumia, muttei siihen haettavaa jatkoaikaa. Samoin se ei koske lainaan non immigration O viisumia tai sen jatkoaikaa.

Määräyksen pitäisi nyt lopulta tulla voimaan 31.10.2019 ja ennen sitä pitäisi asiasta olla tieto myös Helsingin Royal Thai Embassyn sivulla.

Voimassa on myös jatko oleskeluluvan hakemisessa OA viisumiin vaatimus siitä, että puolet talletuksesta pitäisi olla tilillä vielä kolmen kuukauden kuluttua, mutta tätä ei ole käytännössä vaadittu Hua Hinissa eikä sen valvomisesta ole ilmeisesti mitään järjestelmää edes olemassa vielä. Tämä siis koskee vain leskeluluvan jatkon hakemista talletuksen perusteella.

Suvannabum lentokentälle on saatu monta läpivalaisulaitetta ja tulevaisuudessa kaikki matkalaukut läpivalaistaan. Kannattaa muistaa, että Thaimaan lainsäädännön ja tullimääräysten mukaan kaikkien elintarvikkeiden tuonti on kielletty ilman etukäteen hankittavaa lupaa. Lääkkeiden maahantuonti on kielletty ilman etukäteen hankittavaa lupaa. Joidenkin, kuten opiaatteja sisältävien lääkkeiden tuonti on kielletty kokonaan ja rinastetaan huumausaineiden maahantuontiin ja voitte arvata seuraamukset…..Joitakin lääkkeitä saa tuoda vain etukäteisluvalla ja jotkin lääkkeet ovat sallittuja kuukauden omaan käyttöön, mistä on varauduttava esittämään selvitys.

Jopa Hua Hinin lentokentällä on läpivalaisulaite ja kun tulimme sinne Australiasta, kysyttiin eräältä saksalaiseläkeläiseltä, onko suklaata ym ja kun jotakin tuliaisia elintarvikkeina oli, tarkastettiin miehen kaikki tavarat ja laskettiin lääkkeet. Tämä siksi, että läpivalaisussa oli näkynyt suklaata.

Kannattaa noudattaa voimassa olevia sääntöjä, koska niiden valvontaa koko ajan lisätään.

Uudet tuulet puhaltavat maahantulosäännöksissä. 9.7.2019

Ensin aikaisempi Immigrationin pomo Big Joke lanseerasi muutoksen, jonka mukaan OA extensionia haettaessa Thaimaassa pitää osoittaa rahaa thaitilillä 800.000 THB kolmelta kuukaudelta ennen oleskelujatkon hakemista ja sitten pitää olla 400.000 THB jäljellä tilillä kolmen kuukauden kuluttua jatkoajan myöntämisestä. Tämä lienee voimassa, vaikka Big Joke siirrettiinkin muihin tehtäviin. Ilmeisesti on jäänyt luomatta systeemi, jolla tämän säännön noudattamista valvottaisiin. Me kun haimme juuri jatkoajan, ei asiasta kysytty mitään, mutta jollakulla toisella oli sanottu, että rahaa pitää olla sitten tilillä 400.000 kolmen kuukauden ajan, mutta sitä ei tarvitse millään tavalla osoittaa. Kannattaa kuitenkin varautua, saattavat minä päivänä tahansa antaa määräyksen, miten tämä pitää osoittaa, ehkä 90 päivän ilmoituksen yhteydessä, kuka tietää,,,,

 

Seuraavaksi kerrottiin somessa ja lehdissä, että OA viisumia hakiessa ja siihen jatkoaikaa eli extensionia haettaessa, pitää osoittaa, että on sairausvakuutus, joka kattaa vuoden ajaksi 400.000 THB asti sairaalakuluja ja 40.000 THB asti outpatient eli poliklinikkakuluja. Tämänhetkinen käsitys on, että tämä koskee vain OA viisumin hakemista eikä jatkoaikaa ollenkaan. Siis kun heinäkuun jälkeen hakee Suomessa OA viisumia eli ns. eläkeviisumia, pitää olla vuoden ajaksi ko. vakuutus. Tämä saattaa aiheuttaa ongelman, koska kaikki Suomalaiset vakuutusyhtiöt myöntävät vuosivakuutuksia, mutta ne ovat voimassa vain enintään 3 kuukauden matkalla. Tähän saa Suomessa ennen matkalle lähtöä ostaa 3 kuukauden lisäajan, jolloin vakuutus riittäisi kuuden kuukauden matkalle, mutta kun OA viisumi on vuodeksi, pitäisi vakuutuksenkin olla vuodeksi riippumatta aiotusta oleskelun pituudesta. Tähän palan heti, kun heinäkuussa asia selkiää.

Monilla on sellainen käsitys, että heillä on vuoden vakuutus, mutta eivät ole katsoneet vakuutusehtoja, joista poikkeuksetta ilmenee, että vakuutus on vuoden aikana voimassa vain alle 3 kk matkalla. Alandiakin siirsi vakuutuksensa Lähitapiola Etelärannikolle ja vakuutus noudattaa nyt muiden yhtiöiden linjaa ja vakuutus on tehtävä Suomessa ennen matkaa ja on voimassa 3 kuukautta ja siihen saa 3 kuukautta, kunhan sen ostaa ennen matkaa Suomessa.

 

Seuraava asia, joka ilmeisesti tulee muuttumaan on ns. kotipaikan määräytyminen ja sosiaaliturvaan kuuluminen. Aikaisemminhan suomalainen, joka oli ulkomailla alle vuoden, kuului pääsääntöisesti Suomen sosiaaliturvan piiriin ja säilytti KElakorttinsa ja yli vuoden yhtäjaksoisesti poissa oleva menetti sosiaaliturvaan kuulumisensa, ellei osoittanut, että oli enemmän siteitä Suomeen kuin Thaimaahan. Sipilän hallitus teki muutoksen ja esitti eduskunnalle lain asumisperusteisesta sosiaaliturvasta. Siinä edellä mainitusta harkinnasta tullaan luopumaan ja jos olet 6 kuukautta ulkomailla, lakiehdotuksessa säädetään, että lopetetaan etuuksien maksaminen ja niiden maksaminen voidaan aloittaa uudelleen, kun olet ollut taas 6 kuukautta Suomessa. Lain mukaan, jos et saa mitään etuuksia, ei ulomailla oleminen aiheuta mitään eikä poista sinua sosiaaliturvan piiristä. Lain mukaan jokaisesta, joka oleskelee ulkomailla tulee olla tieto Kelassa ja se merkitään tietoihin mahdollisia tulevia etuuksia varten. Selvää ei ole millainen ilmoittamisvelvoite tulee olemaan ja minkälaisia rangaistuksia ilmoittamatta jättämisestä tulisi. Jos siis olet normaali eläkeläinen etkä saa mitään etuuksia kelasta tai muita sosiaaliturvaan kuuluvia etuuksia, ei ole ongelmaa. Jos sen sijaan saisit Suomesta lastenhoidon tukea, työttömyyskorvausta, kuntoutustukea, kansaneläkettä tms. tulee sinun uuden lain mukaan ilmoittaa ulkomaila olosi Kelaan, joka sitten lakkauttaa etuuksien maksamisen. Laiminlyönti aiheuttaisi kaikkien tukien takaisinperinnän koko ajalta. Laki ei siis ole vielä voimassa, mutta kun sen sisältö suurelta osin koskee Suomeen tulevien ns. maahanmuuttajien sosiaaliturvaa, on melko varmaa, että uusikin hallitus seisoo sen takana ja se käsitellään eduskunnassa aika pian.

Oman epävarmuutensa aiheuttaa se, että kun tähän asti Kelakortti on ollut edellytyksenä suomalaiselle matkavakuutukselle, voisi ajatella, että pitkäänkin ulkomailla oleva, joka siis voisi edelleen pitää korttinsa saisi vakuutuksen suomesta, mutta toisaalta saattaa olla, että vakuutusyhtiöt harkitsevat sen niin, että kaikki jotka ovat yli 6 kk ulkomailla eivät voi saada matkavakuutusta suomesta yli 6 kuukauden ajaksi.

Kunhan nämä säännöt ja niiden noudattamisen valvonta selviävät, tulen palaamaan asioihin uudelleen.

 

Selvyyden vuoksi vielä kertauksena, että OA extensionin eli jatkoajan voi edelleen hakea Thaimaassa Immigrationista ihan niinkuin ennenkin. sen voi hakea joko eläketodistuksella, jossa netttoeläke on 65.000 THB, englanninkielinen ja laillistettu eli leimattu Suomessa maistraatissa, Suomen ulkoministeriössä ja Royal Thai Embassyssä, TAI englanninkielisenä, jossa Bangkokin Suomen suurlähetystön leimat. Eläke saa edelleen tulla SUomessa olevalle tilille. Jos taas ei ole laillistettua todistusta, pitää osoittaa Thai pankkitilin tiliotteilla, että saa ko. suuruisen nettoeläkkeen Thaimaalaisessa pankissa olevalle tilille. Toinen vaihtoehto, josta jo aikaisemmin kirjoitin, on että on rahaa 800.000 THB thaitilillä kolmen kuukauden ajan ennen jatkon hakemista.

Karaoke, säännöt Thaimaassa, 22.1.2019

Kansaa on paljon puhuttanut karaoke ja sen harrastamisen mahdollisuudet. Onpa joku esittänyt, että kun hankkii Suomesta Gramexin luvan, voisi vapaasti esittää karaokemusiikkia julkisesti Thaimaassa. Tietenkään tämä ei ole mahdollista. Suomessa Gramex hoitaa tekijänoikeusroyaltien perimisen Suomessa ja , joissakin tapauksissa joissakin Euroopan maissa tapahtuvasta musiikin esittämisestä.

Musiikin julkista esittämistä ei ole sen esittäminen esimerkiksi syntymäpäiväjuhlissa, johon on pääsy vain kutsutuilla, mutta jos sinne voi päästä kuka tahansa tai vaikka maksamalla pääsymaksun tai kuulumalla johonkin yhdistykseen, on tilaisuus julkinen ja vaatii asianmukaisen luvan.

Suomen Gramexin luvalla ei tallennettua musiikkia saa esittää, vaan siihen tarvitaan paikallinen lupa. Karaoken osalta lupa maksaa joidenkin tietojen mukaan 5000 THB vuodessa monitoria kohti ja jos sitä esitetään esimerkiksi ravintolassa, jossa on alle 100 asiakaspaikkaa lisämaksu on 15000 THB vuodessa. Department of Intellectual property eli DIP antaa tarkempia tietoja ja maksuista huolehtii MPC Music co niminen järjestö ulkomaisten tallenteiden osalta ja Suomihan on täällä ulkomaa. Lisäksi täällä on ainakin 30 muuta järjetöä, jotka perivät royalteja.

Totuushan on, että usein yrittäjät eivät maksa maksuja joko haluttomuuden tai tietämättömyyden vuoksi ja asiaan on todella puututtu, koska Thaimaan maine pahana piraattimaana vahingoittaa maan mainetta ulkomailla.

Rangaistukset laissa eli copyright actissa ovat luvattomasta musiikin julkisesta esittämisestä minimi 20.000 ja maksimi 200.000 THB sakko ja joissakin tapauksissa lain rikkomisesta voi saada 5 vuotta vankeutta ja tai jopa 800.000 THB sakon. Lisäseurauksena on televisiomonitorin, tietokoneen, kovaäänisten ja tiedostojen menettäminen. Lisäongelma tulee sille, joka käyttää koneita eli esittää musiikkia, koska se on työtä, joka edellyttäisi työlupaa. Luvattomasta työnteosta saattaa seurata oleskeluluvan peruutus, karkotus ja määräaikainen kielto tulla maahan.

Edellä olevasta kukin varmaan ymmärtää, miksi suomiseura ei halua järjestää karaokea ilman asianmukaisia lupia. Me haluamme aina olla kaikessa juuri se osa ulkomaalaisista, jotka kunnioittavat maan lakeja. Hua Hinissa toimii yhteistyökumppaneita, jotka järjestävät halukkaille karaokea suomalaisella musiikilla mukavassa ympäristössä.

Tällä kirjoituksella en halua ottaa kantaa karaoken järjestämiseen vaan halusin vain tuoda esiin asiaa koskevat täkäläiset säädökset eli faktatiedot asiasta, joka on paljon puhuttanut suomalaisyhteisöä.

Tervetuloa, uusi kausi alussa, kirjoitettu 7.9.2018

Nyt kun kausi on alkamassa on hyvä ennen matkaa Hua Hiniin, muistuttaa joistakin uusista ja vanhoista asioista.

Ennen matkaa tarkista, että passisi on voimassa vähintään kuusi kuukautta maahantulosta. Tarkista että tulet ennenkuin viisumin enter before päivä tai re entryn viimeinen voimassaolopäivä on käsillä.

Muista, että Thaimaahan ei saa tuoda alkoholijuomia enempää kuin litran henkeä kohti.

Muista, että sähkötupakan tuonti on kielletty ja siitä rangaistaan.

Jos aiot ajaa mopoa tai autoa, ota kansainvälinen ajokortti AL stä ja saat sillä ajaa kolme kuukautta täällä. Muista että jos ei kortissa ole A kirjainta, et saa ajaa motskaria lainkaan ellet hommaa paikallista korttia. Kortitta ajamisesta annettavia rangaistuksia ollaan korottamassa niin, että seuraamuksena voisi olla 10.00 ja jopa 30.000 THB sakko ja kolme kuukautta vankeutta.

Muista, että tupakointi on kielletty yleisillä paikoilla ja ravintoloissa, paitsi ravintolan yhteydessä olevalla tupakkapaikalla, jossa ei voi olla tarjoilua. Seuraamuksena voi olla tuntuva sakko.

Muista, että ajoneuvoissa alkoholin käyttö on kokonaan kielletty ja se koskee julkisia kulkuvälineitä ja myös yksityisiä. Seuraamuksena tuntuva sakko.

Ennenkuin ajat metriäkään liikenteessä, ota selvää liikennesäännöistä, koska ne poikkeavat aika monessa kohdassa eurooppalaisista. Tarkista vakuutus. Varsinkin vuokramopoissa ei usein le vakuutuksia, jolloin ajat omalla vastuulla. Matkavakuutukset eivät yleensä korvaa vahinkoja, jotka ovat aiheutuneet moottoriajoneuvon käyttämisestä liikenteessä.

Kaikkein tärkeimpänä, katso ettet matkusta ilman kattavaa matkavakuutusta. Sairastaminen täällä voi tulla yllättävän kalliiksi.

Varmista, että sinulla on voimassa oleva tetanus ja rabiesrokotus. Eli suomeksi jäykkäkouristus ja vesikauhurokotukset. Tetanusbakteeria esiintyy täällä kaikkialla maaperässä, eläimissä ym. Edelleen täällä riehuu rabiesepidemia kulkukoirissa ja puremasta voi seurata rokottamattomalle jopa kuolema.

Lisäksi täällä edelleen esiintyy denguekuumetta ja se on kuulemma lisääntymään päin. Siihen ei ole rokotetta ja sitä levittää raidallinen ns. tiikerihyttynen, joka liikkuu päivänvalossa. Kannattaa katsoa ettei asumuksesi lähellä ole seisovaa vettä ja jos on. hommaa siihen pieniä kaloja ja ne syövät hyttysen toukat, käytä sketolenea tai offia….Onneksi täällä ei ole Malariaa, mutta denguekin on joskus vaarallinenkin, usein vain flunssan veroinen tauti, mutta koko maailmassa siihen ja sen jäkitauteihin kuolee noin 20.000 ihmistä, tosin kehitysmaissa syrjäseuduilla, länsimaalaisia uhreja ei taida olla kuin muutama koko tunnetun historian aikana.

Talon tai asunnon omistajien tulisi muistaa, että asunnon vuokraaminen joko suoraan tai Airbnbn tai muun välikäden kautta alle 30 päivän ajaksi edellyttää täällä hotellilisenssiä ja on siis kiellettyä. Hua Hinissa on muutama ulkomaalainen asunnon omistaja jo tuomittu Provincial Courtissa sakkoihin ja korvauksiin. Condoissa on yleisesti ilmoituksia, että havaitut rikkomukset ilmoitetaan condon toimistosta poliisille ja talojen osalta naapurit ym. tekevät herkästi ilmoituksen. Älä siis ota riskiä, vaan vältä luovuttamasta asuntoasi alle kuukaudeksi.

Lääkkeitä ei missään nimessä saa tuoda kuin kuukauden omaan tarpeeseen. Ota siis mukaan tiedot lääkkeestäsi ja osta lääkkeet täältä, ne ovat hinnaltaan alle sen mitä maksat suomessa kelakorvauksen jälkeen itse. Kaikkia lääkkeitä saat täältä ainakin tilaamalla viikon parin toimitusajalla.

 

Lääkkeiden tuonti Thaimaahan, kirjoitettu 7.5.2018

 

Sosiaalisessa mediassa on ollut esillä kysymys siitä, voiko omia lääkkeitä tuoda Thaimaahan ja kuinka paljon, jos se on mahdollista.

Sen vuoksi otin selvää täkäläisestä lainsäädännöstä tältäkin osin ja olin yhteydessä myös Food and Drug Administrationiin ja sain heiltä sähköpostilla selvityksen eli seuraava perustuu pelkkiin faktoihin.

Thaimaan suurlähetystön sivuilla kerrotaan vain puoli totuutta. Siellä Narcotics Act of Thailandin perusteella on lueteltu erilaisia lääkeaineita ja siteerattu lakia, joka koskee narkoottisia aineita. Siellä on luokiteltu viiteen kategoriaan narkoottiset aineet, joiden sisältämiä lääkkeitä, luokassa 1 eisaa tuda lainkaan ja muissa luokissa olevia 30 päivän omaan käyttöön. Tuonti edellyttää kuitenkin Form IC-2 kaavakkeen mukaista lupaa Food and drug Administrationilta, edellytyksenä on resepti lääkäriltä, lääkkeen tarpeellisuusselvitys, lääkkeet on ilmoitettava tullissa ja ne on pidettävä itsellä hallussa koko maassaolon ajan.

Suurlähetystön sivulla eipuhuta mitään muista lääkkeistä. Voimassa on 1967 annettu laki nimeltään Drug Act, jonka mukaan muita kuin narkoottisia lääkkeitä saa tuoda omaan käyttöön 30 päivän ajaksi. Epäselvyyksien välttämiseksi lääkkeet on syytä pitää alkuperäispakkauksissa ja ottaa mukaan englanninkielinen lääkemääräysselvitys ja resepti.

Kannattaa harkita tekojaan vakavasti. Kyseisessä laissa on maksimirangaistuksena 3 vuotta vankeutta ja 5000 THB sakko, eli molemmat yhtä aikaa.

Ottakaa myös huomioon, että kaikkia eurooppalaisia lääkkeitä saa myös täältä ainakin isommista apteekeista. Jopa meidän pieni kyläapteekki ilmoitti hinnat ja sanoi tilaavansa Bangkokista kaikkia mahdollisia lääkkeitä. Ainakin meikäläisen sydänlääkkeet, kolesterolilääkkeet ym ovat täällä jonkin verran halvempia kuin Suomessa, vaikka ottaisi huomioon KELA korvauksen antaman alennuksenkin. Eli tuonti ei ole edes järkevää pitkäksi aikaa. Kannattaa ottaa lääkkeitä kuitenkin mukaan kuukaudeksi, koska apteekilla menee viikko tai kaksi tilauksen toimittamiseen täällä. En ottanut vielä selvää paljonko halvemmaksi tulee, kun korvaa merkkituotteet Thaimaassa valmistetuilla rinnakkaistuotteilla. Joitakin lääkkeitähän, kuten antibiootteja saa täältä esim. penicillin kuuri maksaa kyläapteekissa muutaman kymmenen THB. Laajakirjoisia antibiootteja saa parillasadalla bahtlla viikon kuurin.

Apteekkien hinnat eivät ole täällä säännöstelyn alaisina. Kalleimmat lääkkeet löytyvät sairaaloiden apteekeista, seuraavana ovat ketjut, kuten Watsons, Boots ym. Halvimmalla lääkkeet saa pienistä kyläapteekeista, mutta niiden hyllyvalikoimat ovat suppeita, joten yleensä joutuu tilaamaan lääkkeensä etukäteen.

 

Lyhyt yhteenveto infotilaisuudesta, kirjoitettu 30.1.2018

Vuosikokouksen yhteydessä infotilaisuudessa oli vierainamme konsulit Pahkasalo ja Valo eli tuttavallisesti Raimo ja Ville, jotka kertoivat hieman tämänhetkisestä tilanteesta Thaimaassa ja konsuliasioiden hoidosta Bangkokin suunnalla.

Sen jälkeen oli vierainamme Prachuapin immigrationin Hua Hinin toimiston päällikkö ja siellä työskentelevä kapteeni. He kertoivat erilaisista viisumeista ja oleskeluluvista, viisumin ylityksestä tulevista seuraamuksista, ilmoittautumisvelvoitteesta ja sen laiminlyönnin seuraamuksista. Varsinkin ilmoittautumisvelvollisuus hiertää jostakin syystä ihmisten mieliä, koska varsinkin tämä asia aiheutti vilkastakn keskustelua. Kun nämä asiat liittyvät juridisiin asioihin, otan ne vielä tässä esille.

Yhteenvetona voisi sanoa, että yksiselitteisesti virkailijat vahvistivat minunkin useasti kertomat määräykset eli että kunkin vuokranantajan tms tulee ilmoittaa asumaan tulevat ulkomaalaiset 24 tunnista asumaan tulosta ja toisaalta kukin ulkomaalainen on velvollinen myös ilmoittautumaan paikkakuntansa immigrationiin 24 tunnissa. Samoin toiseen provinssiin mennessä ja sieltä takaisin tultaessa on ilmoittauduttava 48 tunnissa. Tästä ei ole mitään poikkeuksia. Ymmärrettävää jäsenistössämme on se, että toisille ilmoittautuminen on helpompaa kuin toisille. Hua Hinilaiset voivat käydä Bluportissa pelkän passinsa kanssa, kun tulevat takaisin asuntoonsa, mutta Cha Amilaiset joutuvat reissaamaan kauas Tha Yangiin, koska immigration on kaukana keskustasta.

Toinen asia on se, että asunnon omistaja on ensisijaisesti vastuussa ilmoittamisesta eikä siitä vapauta se, että asuu ja fyysisesti on vaikka Rovaniemellä. Tästä vuokranantajan vastuusta ei vapaudu edes sillä, että vuokralainen itse ilmoittautuisi. Rovaniemeltä asti ei kuitenkaan tarvitse tulla käymään, vaan voi antaa valtuutuksen kirjallisesti jollekin täällä olevalle, kuten asunnonvälitystoimistolle, tehdä ilmoitus omistajan nimissä.

Imloituksen laiminlyönnistä seuraa sakko ja jokaiselta viivästyspäivältä laskettava 200 THB maksu.

Kun tästä asiasta taitetaan somessa peistä joka vuosi uudestaan ja uudestaan, tuntuu, että joskus ihmiset eivät halua mitenkään uskoa faktoja, vaan etsivät jostakin jotakin vahvistusta sille, ettei tarvitsisi tehdä määräysten mukaan. Usein kuultuja selityksiä on, että joku virkailija on jollekin sanonut ettei ilmoittautumista tarvitse tehdä, mutta aina on kyse väärin ymmärryksestä joko kummallakin puolella tai ainakin toisella, kun yritetään selvittää asiota englanniksi, joka on virkailijoillekin vieras kieli, niinkuin kysyjällekin. Edellä kerrottu ei koske hotellimajoitusta, koska ilmoituksista huolehtii hotelli. Jos hotelli ei kysy passiasi ja ota siitä kopiota, voit olla varma, ettei ilmoitusta tehdä, jolloin teet sen itse, koska jonkun se on kuitenkin tehtävä.

Maahantullessa täytetty ja lentokentälle jätetty TM6 lomake ei ole imoitus, joka pitää tehdä OMAN PAIKKAKUNNAN immigrationille.

Viisumeista ja niihin haettavista jatkoajoista on hyvä taulukko Varikon seinällä roikkumassa. Se kannattaa vilkaista ja vaikka ottaa siitä kopio itselle.

Tässä yhteydessä muistuttaisin vielä muutamasta asiasta, joihin taas viime aikoina on käytännössä törmätty.

1. varmista, että passisi on voimassa 6 kuukautta Thaimaahan saavuttaessa, myös poiketessasi naapurimaissa, on palatessa passin oltava 6 kuukautta voimassa, muutoin voit jäädä vaikka Malesiaan….

2. kun poistut käymään sinulle myönnetyn oleskeluluvan aikana poissa Thaimaasta, muista ostaa immigrationista re entrylupa, Jos palaat ilman tätä lupaa, saat vain 30 päivän oleskelun

3. Muista käydä ilmoittautumassa myös 90 päivän päästä maahantulosta. Tämän voit tehdä viisitoista päivää ennen ja 7 päivää jälkeen ko. määräpäivän.

4. muista, että voit aina hakea jatkoa oleskeluusi aikaisintaan 30 päivää ennenkuin aikaisempi oleskelulupa menee umpeen.

5. vilkaise aina joskus passiisi. Tarkista passin voimassaolo, tarkista viisumisi enter before päivämäärä, koska sinun pitää tulla maahan todella ennen tätä päivää, koska sen jälkeen viisumi ei enää ole voimassa eikä siitä voida joustaa. Tarkista ilmoittautumispäiväsi, tarkista oleskelulupaleimasta, mihin asti voit olla maassa.

6.tärkeää on, että aina kun tulet maahan, älä poistu immigrationin passitarkastuksesta katsomatta, mikä päivämäärä oleskelulupaleimaasi on lyöty.

Edellä kerrotuilla tarkistuksilla vältät yleisimmät ongelmat maahantulossa ja oleskelussa.

 

 

kirjoitettu22.10.2017

Alkoholilaki Thaimaassa

Koska julkisesti on esitetty kritiikkiä viranomaisten toimintaan alkoholijuomien nauttimiskielon valvomisesta ja samoin moitteita suurlähetystöä kohtaan siitä, ettei suomalaisille turisteille kerrota suurlähetystössä, mitä Thaimaan voimassa olevat lait määräävät, esitän seuraavassa joitakin faktoja.

Kaiken kaikkiaan kummankaan suurlähetystön, ei Suomen Bangkokin lähetystön eikä Thaimaan Helsingin lähetystön tehtäviin kuulu Suomen kansalaisten opettaminen. Jokainen matkailija vastaa itse käytöksestään ja on velvollinen ottamaan itse asioista selvää. Aika pitkälle selviää noudattamalla täällä Thaimaassa samoja käyttäytymissääntöjä kuin Suomessakin. Kenenkään mieleen ei Suomessa ollessa tule esimerkiksi lähteä ravintolasta kadulle alkoholijuomien kanssa eikä mennä taksiin juomien kanssa eikä juoda tai tupakoida paikoissa, joissa siitä on kieltotaulu näkyvissä. Suomessa kukaan ei kulje kaduilla tai marketeissa paidatta yms.

Seuraavassa joitakin yksityiskohtia lainsäädännöstä.

Thaimaan Alcohol Control Act kieltää alkoholin myymisen ja nauttimisen muun muassa temppeleissä, koulujen alueilla, sairaaloiden ja klinikoiden alueella, julkisissa puistoissa ja muilla julkisilla paikoilla lukuunottamatta klubeja ja kauppoja sekä huoltoasemilla ja niiden alueella olevissa kaupoissa. Lisäksi muissa paikoissa, jotka alkoholikomitean ministeri määrää.

Ajoneuvot ovat tällaisia kuivia alueita. Aikaisemmin julkiset kulkuneuvot ja nyttemmin myös yksityiset ajoneuvot. Lisäksi on nyt määrätty, että tietyt rannat ovat tällaisia julkisia paikkoja, joissa juominen on kielletty. Lain mukaan kiellosta pitää olla merkintä näkyvissä. Sen vuoksi kaikissa julkisissa kulkuneuvoissa on kyseinen ilmoitus, samoin näitä on pystytetty rannoille ja niitä on ollut temppeleiden sisäänkäynneillä ja markkinapaikoilla ym ym.

Kiellon rikkomisesta voi seurata 1 vuoden vankeus ja tai maksimissaan 5.000 THB sakko.

 

Tupakkalaki taas kieltää tupakoinnin jo monta vuotta sitten  voimaan tulleessa määräyksessä kaikissa ilmastoiduissa julkisissa tiloissa, sisätyöpaikoilla, kaikissa ravintoloissa ja baareissa, myös niissä, jotka ovat ulkotiloissa. Tupakoiville voidaan osoittaa erillinen paikka tupakointiin, mutta se on ehdottomasti kielletty tiloissa, joissa tarjoillaan ruokaa tai juomia. Lain nojalla voidaan määrätä muitakin paikkoja tupakointivapaiksi ja nyt sellaiseksi on määrätty uimarannat. Kannattaa ottaa vakavasti sillä lain rikkomisesta saattaa seurata 2000 bahtin tai maksimissaan 5000 bahtin sakko. Jossakin nettijutuissa ja Thaivisassa on esitetty, että laissa olisi rangaistuksena vuosi vankeutta tai 100.000 bahtin sakko, mutta laissa itsessään ei ole rangaistusseuraamuksia enää nykyään, vaan ne ovat alempiasteisessa ministeriön päätöksessä ja huomattavasti esitettyjä lievempiä.

Hurjia juttuja netissä on myös sähkötupakan laittomuudesta. Oikeasti siitä on laki, joka kieltää sähkötupakan ja sen aineiden maahantuonnin ja myynnin, vuokraamisen ja muun luovuttamisen ja seurauksena voi olla vankeutta tai sakka, mutta laissa ei kielletä sen käyttöä. Luonnollisesti se on kielletty silloin, kun tupakointi on kielletty. Toisaalta jo sähkötupakan hallussapito täällä osoittaa, että sen on joku laittoasti tuonut maahan tai ainakin myynyt, joten varmuudella polttaminen julkisesti aiheuttaa seuraamuksen, vaikkei käyttö sinällään olekaan kielletty.

VALUUTAN SIIRTO SUOMESTA THAIMAAHAN, kirj 23.3.2017

Moni meistä miettii joskus, mikä olisi paras tapa siirtää rahaa Thaimaahan Suomesta. Vertailin joitakin mahdollisuuksia ja niistä tässä huonoimmasta parhaimpiin.

Voit vaihtaa valuuttaa Suomessa esimerkiksi Forexissa tai pankissa. Kurssit vaihtelevat, Forex oli netissä 34,33, Nordea 36,28, Danske 34,52, OP ssa oli häiriö, joten se puuttuu.

Sitten voit siirtää rahaa tilillesi tänne. Jos siirrät sen Suomesta pankista THB määräisenä, ovat kurssit edellä mainittuja pakkien kursseja ja lisäksi maksat siirtokulut. Jos siirrät rahan euroina niin, että ne vaihdetaan vasta täällä, noudatetaan täkäläisen pankin kurssia, joka oli SCB 36,74 ja Bangkok Bank 36,70 eli askeleen parempi. Tosin tässäkin tapauksessa kulut menevät päältä pois. Jos voit käyttää OPn bonuksia siten, että siirrossa klikkaat, että maksaja hoitaa kulut, niin silloin kaikki kulut menevät bonuksista.

Viimeinen vaihtoehto on valuutan vaihtaminen käteisenä Thaimaassa. Pankeissa saat kurssin, jotka ovat yllä eli noin 36,7, mutta lentokentällä toimii Superrich vaihtopaikka, jonka kurssi oli 37,30 ja Hua Hinin Market Villagessa toimii 12 Victory, jossa netin mukaan kurssi oli 37,20. Ko. valuutanvaihtopisteiden kurssi on usein sama, mutta jostakin syystä netin kurssi on parempi, kuin millä Hua Hinin piste vaihtaa. Ko. kojut eivät ota komissiota, joten lopputulos on ehdottomasti paras.

Hirveästi ei ole merkitystä, jos olet täällä vain lyhyen aikaa turistina, mutta isompiin investointeihin ja vuositasolla, jos tulot tulevat Suomesta ja kulutat ne täällä, on pienilläkin kurssieroilla merkitystä.

Jos maksat täällä ostoksiasi luottokortilla, valitse aina maksutavaksi paikallinen valuutta, koska silloin vaihtokurssi on huomattavasti parempi, vaikka silloinkin Luottokunta käyttää huonompaa kurssia kuin markkinaehtoiset vaihtokurssit. Jos maksat euroissa, käytetään paikallista huonoa vaihtokurssia.

AJOKORTTIUUDISTUS      kirj. 2.3.2017

Ensimmäinen Thai ajokortti myönnetään kahdeksi kalenterivuodeksi toisin kuin aikaisemmin, kun se myönnettiin vuodeksi seuraavasta syntymäpäivästä lukien, jolloin kortti oli voimassa yhdestä lähes kahteen vuotta.

Toinen kortti myönnetään kahdeksi vuodeksi, jos on lyhyt viisumi ja viideksi vuodeksi, jos on pitkä viisumi. Tämän jälkeen edelleen kahdeksi tai viideksi vuodeksi.

Teknisesti kyse ei aina ole uuden kortin myöntämisestö vaan sen voimassaolon jatkamisesta. Omaki korttini auton ajamiseen on myönnetty 5.9.2011 ja se on voimassa 17.3.2022 saakka. Sitä ennen minulla oli vähän alle kaksi vuotta voimassa ollut kortti.

Thai kortti on hyödyllinen Thaimaan lisäksi myös siksi, että mm. Australiassa ja Uudessa Seelannissa sillä voi ajaa, koska näissä maissa riittää, kun kortti on englanninkielinen. Vanha suomalainen korttihan oli vain suomen kielellä tai ruotsiksi eikä se siis riitä, vaan pitäisi olla myös ajokortin käännös eli kansainvälinen ajokortti.

Thaimaassa siirrytään tulevaisuudessa vähän niinkuin on Suomessakin, yksityisiin lisensioituihin autokouluihin, joiden ajo opetuksesta antaman todistuksen esittämällä, voi lunastaa korttinsa Traffic officesta, jolta siirtyy tehtäviä yksityisille kouluille. Ajo opetuksen tuntimäärä kasvaa ilmeisesti kaksinkertaiseksi.

Kansainvälisen ajokortin eli Geneven maaliikennesopimuksen mukaisen ajoluvan käännöksen voi hankkia joko Suomessa tai nykyisin netin kautta vaikka Thaimaahan, jos luottaa postin perille tuloon, mikä onkin usein se vaikein asia.

Thai ajokortti on oltava, jos on maassa yhtäjaksoisesti yli kolme kuukautta, koska sen jälkeen et ole enää sopimuksen tarkoittama turisti, vaan tarvitset paikallisen ajoluvan.

LYHYT YHTEENVETO INFOTILAISUUDESSA SAADUSTA IMMIGRATIONIN ESITYKSESTÄ 28.2.2017

Viisumi on Thaimaan ulkopuolella annettu lupa tulla maahan ja oleskelulupa eli extension annetaan maahan tultaessa tai myöhemmin Immigration virastossa.

Ensimmäinen vaihtoehto on saapuminen ilman viisumia eli turistiviisumioleskelulupa eli tourist visa exemption, joka antaa oikeuden olla maassa 30 päivää. Tähän on mahdollisuus hakea Immigrationista extension ilman selvityksiä 30 päiväksi lisää. Jos on kyse vierailusta Thaiperheensä luona, voi saada normaalin 30 päivän sijasta 60 päivää lisäoleskelua.

Toinen vaihtoehto on Tourist visa eli turistiviisumi, joka siis annetaan Thaimaan ulkopuolella ja sillä saa oleskeluluvan 60 päiväksi ja siihen voi samoin saada 30 päivää tai 60 päivää lisäaikaa.

Kolmas vaihtoehto on Non Immigrant O Visa. Se haetaan Thaimaan ulkopuolelta ja sillä saa oleskelua 90 päivää, johon voi saada ilman dokumentteja 7 vuorokautta tai tarvittavat selvitykset esittämällä 60 päivää Thaimaalaisen perheensä luo tai 1 vuoden eläkeläisenä, jos puolisolla on OA oleskelulupa.

Seuraavana on vaihtoehto, ns. eläkeläisviisumi, Non Immigrant OA visa, joka oikeuttaa vuoden oleskeluun. Multientrynä sillä voi tulla maahan sen viimeisenä voimassaolopäivänä ja saa edelleen joka kerta maahan tullessaan sen 1 vuoden oleskeluluvan, kunhan tulee ennen entry before päivää. Maahan on siis tultava ennen tätä kriittistä päivää. Jos on tarkoitus tulla takaisin ko. päivän jälkeen, on ennen maasta poistumista haettava re entry lupa eli lupa tulla takaisin. Sen esittämällä maahan tullessa, saa oleskeluluvan samaan päivään, mihin oli aikaisemmin jo oleskelulupa. Ilman tätä re entryä saa vain 30 päivää.

Tähänolekelulupaan voi saada 7 päivää lisäoleskelua ilman selvityksiä. Selvitysten kanssa saa vuoden kerrallaan extensionia. Tämä vaatii eläketodistuksen, tulotodistuksen tai talletuksen Thaimaalaisessa pankissa.

Lisäksi on olemassa Non B ja Non ED viisumit.

Perhevierailuun vaaditaan selvitykset avioliitosta, lapsista, asumisesta ym.

Eläkeläisoleskelulupaan vaaditaan, että on pohjalla Viisumi, joka on tyyppiä Non O tai Non OA, potilas on yli 50 vuotias ja tulot 65000 THB kuukaudessa tai Thai pankissa 800.000 THB

Huomattakoon, että jos suomalaispariskunta, joilla on molemmilla Non OA eläkeläisviisumi ja sitten hakevat lisäaikaa eli extensionia, voi tehdä niin, että toinen hakee OA extensionin ja esittää tulo tai talletustodistukset ja toinen hakeekin O extensionin eikä siis tarvitse tulo tai rahatodistusta lainkaan. Tämä Non O extension on tarkoitettu sellaiselle puolisolle, jonka aviopuolisolla on OA extension tai visa. O extension edellyttää englanninkielistä Suomen maistraatista saatua avioliittotodistusta, joka on leimattu SUomen suurlähetystössä Bangkokissa. Siis erikoista on, että alkuperäinen ei riitä, mutta lähetystön oikeaksi todistama jäljennös on riittävä.

Joskus on käynyt niin, että on unohtunut re entryn hakeminen ennen maasta lähtöä ja siitä voi selvitä sillä, että ensin tulee maahan ilman viisumia 30 päiväksi ja hakee siihen 30 päivää lisää. Samalla sitten paikallisen Immigrationin kautta hakee Non O oleskeluluvan Immigration Divisionilta Bangkokista 90 päiväksi ja ennen sen päättymistä hakee uuden OA extensionin. Tämä sen vuoksi, että OA extension edellyttää pohjalle viisumia tai oleskelulupaa eikä sitä voi siis saada, jos on tullut maahan ilman viisumia ellei ensin hae extensionia Non O.

En tähän lyhyeen yhteenvetoon tarkemmin selvitä vaadittavia selvityksiä, mutta jos sellaisia kaivataan, kommentoikaa, niin lisätään infoa.

Kaiken kaikkiaan yhteistyömme Prachuabkirikhanin Immigrationin kanssa nytkähti askeleen eteenpäin onnistuneen tilaisuuden myötä, mistä kiitos tilaisuudessa puhuneille Immigrationin Royal Thai Immigration Policen upseereille.

 

VASTAUKSENA ERÄÄN LUKIJAMME KOMMENTTIIN VIISUMIN SIIRTÄMISESTÄ UUTEEN PASSIIN. 28.2.2017.

 

Olen suorastaan otettu, kun varmaan joskus nelisen vuotta sitten kirjoittamani, silloin ajankohtainen asia on herättänyt kommentin. Eräs lukijamme kirjoittaa: Ei todelakaan pidä tämä urbaani legenda paikkaansa ettei uuteen passiin siirretä vanhasta enään viisumia. Aivan varmana tietona voin kertoa, että juuri näin tehdään jatkuvasti. Kannattaisikohan ottaa asiasta hiukan selvää ennenkuin tällaista kirjoittaa varmana tietona. Kiva, kun juttujani luetaan vielä monen vuoden jälkeenkin, tosin kaikki juttuni kannattaisi lukea silloin, kun ne ovat ajankohtaisia ja kommentoida niitä heti tuoreeltaan ja kommentoida omalla nimellä.

Mutta asiaan. Silloin noin nelisen vuotta sitten lakattiin siirtämästä oleskelulupaleimaa uuteen passiin. Siitä selvisi, kun tuli passiuudistus, joka oikeutti säilyttämään vanhan passin, jolloin vanhassa oli oleskelulupa ja uusi oli voimassa matkustusasiakirjana.

Nyt on tilanne taas toinen. Oleskelulupa siirretään uuteen passiin, jos esittää Immigrationissa Suomen suurlähetystöstä kirjeen, jossa selitetään uuden passin myöntäminen.

Olen itsekin joskus hiukan epäselvästi ilmaissut itseäni, mutta tulkoon nyt tarkalle lukijallemme selväksi, ettei viisumia ole koskaan Thaimaassa siirretty uuteen passiin. Viisumi myönnetään ja siirretään ainoastaan ulkomailla olevassa suurlähetystössä tai pääkonsulinvirastossa, ei siis koskaan Thaimaan rajojen sisäpuolella lukuunottamatta Visa on Arrival viisumia, joka ei koske suomalaisia lainkaan. Sen sijaan oleskelulupa, joka englanniksi on extension of stay voidaan Immigrationissa siirtää taas muutaman vuoden tauon jälkeen uuteen passiin.

Minulla on itsellänikin tällä hetkellä uusi passi, joka on myönnetty Bangkokissa ja siihen on siirretty vuoden oleskelulupa, joten väitän tarkalle lukijallemme, että olen ottanut asiasta hiukan selvää ennenkuin kirjoitan varmoja tietoja.

Valitettavasti en ole kiireiltäni ehtinyt tai muistanut aina itsekään lukea vanhoja postauksiani ja siksi en ole korjannut määräysten muuttuessa kaikkia aikaisempia infojani. Yritän parantaa tapani, mutta jollei tarkalla lukijallamme ole mitään kohteliasta ja rakentavaa kommentoitavaa, voisi osallistua kirjoitteluun jossakin somessa eikä näillä sivuilla, joilla yhdistyksemme porukka yrittää parhaansa mukaan korvauksetta ja pyyteettömästi jakaa informaatiota.

Yleensä vastaan henkilökohtaisesti turistijuristin sivua koskeviin kommentteihin, mutta laitoin nyt tämän tänne julkisesti, koska tällä asialla voi olla yleistäkin merkitystä.

OMISTATKO TODELLA TALOSI THAIMAASSA

Olen aikaisemminkin kirjoittanut asiasta ja viitannut muutamiin asiaa koskeviin paikallisten juristien artikkeleihin. Kun tässä taannoin erään suomalaisen kuolemantapauksen yhteydessä asia taas tuli esille, voi vaan todeta, ettei asia ole vieläkään mennyt perille.

Jos siis olet vuokrannut pitkäaikaisella vuokrasopimuksella tontin ja sopimus on rekisteröity land officessa eikä muuta rekisteröintiä ole tehty, lienet vuokrannut talon ja tontin etkä siis virallisesti omista taloasi. Et siis voi laillisesti sitä myydä eikä se myöskään siirry perintönä lapsillesi.

Oikea menettely on se, että kun vuokrasopimus rekisteröidään, samalla tehdään asiakirjat taloj ja muiden rakennelmien siirtymisestä vuokramiehelle ja omistus taloon ym. rekisteröidään ulkomaalaisen vuokramiehen nimellä land officessa. Tällöin, jos sopimukset on tehty oikeassa muodossa, ulkomaalainen omistaa talonsa, se ja vuokraoikeus on siirrettävissä mahdolliselle ostajalle ja se myös periytyy lapsille tai muulle perilliselle.

Kun nyt sitten tulet asuntoosi ja saat talosi paperit käsiisi, tarkista asia ja jos rekisteröinti on tehty virheellisesti, on se korjattavissa. Se edellyttää , että aikaisempi sopimus puretaan, rekisteröinti kumotaan, tehdään ja rekisteröidään uusi. Tällaisia virheellisiä rekisteröintejä on havaittu viimeksi Pala Un tien varrella olevassa taikkualueessa ja eräässä suomalaisalueessa.

Tämä edellä kerrottu koskee sellaisia tapauksia, joissa on siis tapahtunut ilmeisen tahaton ja tietämättömyydestä tapahtunut virhe. Toinen asia on se, että on kohteita, joissa vuokrasopimuksia ei ole tehty edes thai kielellä eikä lainkaan rekisteröity, tällöinhän ei ole edes laillista vuokraoikeutta.

Jos et itse ymmärrä papereita, niin kysy joltakin joka ymmärtää niiden päälle, kysyvähän ei yleensä tieltä eksy.

OMAN ASUNNON VUOKRALLE ANTAMINEN JA TYÖLUPA

Oman asunnon vuokralle antamista silloin, kun itse ei siinä asu harkitsevia hätkähdytti facebookissa levinnyt tieto siitä, että se vaatisi työluvan. Tämä oli saanut alkunsa, kun jonkin condoyhtiön käyttämä ns juristi oli ilmoittanut ja yhtiö sitten ilmoittanut osakkailleen, että koska raha liikkuu toiselta osapuolelta toiselle, vatii toiminta työluvan. Tässä oli ensinnäkin sellainen epätarkkuus, että työlupavaatimuksella ja rahan liikkumisella ei ole yhteyttä. Myös kaikenlaiseen palkattomaan ja korvauksettomaan avustustyöhön vaaditaan työlupa. Asunnon vuokralle antaminen sen sijaan on sijoitustoimintaa eikä mitään työtä. Eräs työlupa asioista vastaava korkea virkamies oikaisikin tämän Thaivisan levittämän virhetiedon ja vakuutti, ettei oman asunnon vuokraaminen edellytä työlupaa.

Toinen asia on se, että jos asuntoaan vuokraa tosi lyhyiksi ajoiksi jatkuvasti, voitaisiin toimintaa verrata hotellitoimintaan ja se taas edellyttäisi lupaa majoitusliikkeen harjoittamiseen.

Lisäksi on hyvä muistaa, että vuokra tai omistusasuntojen välittäminen on liiketoimintaa ja edellyttää sen harjoittamiseen lupaa ja lisäksi työlupaa.

Toisaalta täällä Thaimaassa tulee aina silloin tällöin esiin erilaisia kannanottoja. Viimeisin on tieto, että harkitaan, että nettisivustojen, kuten facebook sivustojen admineilta vaadittaisiin mahdollisesti tulevaisuudessa työlupaa. Vaikea tämäkin on varmaan toteuttaa, kun sivuja ylläpidetään usein ulkomailta käsin.

VASTAUKSIA KYSELYIHIN JA KOMMENTTEIHIN

Kun paljon kyseltiin asuntokaupoista pitemmän oppimäärän esitystä, niin toteutimme sen ja tekstiä loytyy Hua Hin Info sivustolta omana alasvetosivunaan asunnon ostaminen ja omistaminen.

Joku kyseli myos tähän liittyen kuluttajansuojalainsäädännostä asuntokaupoissa Thaimaassa. Taitaa olla niin, ettei Pohjoismaista kuluttajansuojaa tunneta sellaisenaan muualla maailmassa. Eli vastaus on, että unohda koko juttu ja se sitten vaatii siis entistä enemmän huolellisuutta etukäteen.

Joku esitti myos kommentteja liikenneasioista. Onpa puhuttu kahden vuoden ajokortistakin. Meillä edelleen on olemassa kaksi korttia. Ensimmäinen on vuoden määräaikaiskortti, joka tosin voi olla voimassa vuodesta kahteen, koskapa se myonnetään vuodeksi ja sen jälkeen se on voimassa haltijansa seuraavaan syntymäpäivään. Samoin viiden vuoden kortti voi olla voimassa viidestä kuuteen vuotta. Kyse on kuitenkin aina samasta yhden tai viiden vuoden kortista. Kun korttia käy vaihtamassa, vaihtelevat vaatimukset jonkin verran. Koskaan ei ole vaadittu testien suorittamista, jos muuten paperit ovat olleet OK. Toisinaan vaaditaan lääkärintodistus, toisinaan täytyy tuijottaa tunnin videoesitystä. Olen kertonut aina omista havainnoistani, kun korttiasioissa olen vieraillut Cha Amin landtransport departementissa varmaan useita kymmeniä kertoja, omiakin kortteja on perheeseen haettu jo kahdeksan.

Nopeusrajoituksista sen verran, että jokainen liikenteessä erilaisilla kulkutavoilla liikkunut on varmaan nähnyt, että täällä kuten Euroopassakin, liikenteessä suurimmat sallitut nopeudet merkitään erilaisilla liikennemerkeillä. Yleinen rajoitus taajamien ulkopuolella pääteillä on edelleen 90 km tunnissa autoille. Tosin yleensä täällä rajoituksia ei noudateta, kun valvonta on vähäistä. AInoastaan Bangkokin maksullisella moottoritiellä tutkia käytetään jokapäiväisesti. Tosin farangeille joskus jää epäselväksi, paljonko nopeutta pitäisi laskea, jos liikennemerkissä lukee esim Royal Ground, reduce speed. Palatsin kohdalle on nyttemmin jo laitettu lisäksi 60 km nopeusrajoituskilvet ja tiemaalauksetkin. Taajaman aluerajoitus taas merkitään farangeille tarkoitetulla kyltillä City limit, reduce speed.

Paikallisesti erilaisilla kylteillä asetetaan erilaisille ajoneuvoille erilaisia rajoituksia. Vielä en ole saanut selvitetyksi kumpaa rajoitusta pitäisi tuolla omalla Song Täulla noudattaa, jos henkiloautolle ja Pick Upille on eri nopeus. Yhden sakon sain tutkaan ajamisen yhteydessä, kun poliisin mukaan auto on Pick Up ja mun mielestä 10 hengen Song Täu on henkiloautojen ja pikkubussien kanssa samassa kategoriassa. Kompromissina sakko puolitettiin, mutta ehkä joku tämänkin ongelman joskus ratkaisee…

 

OSOITEILMOITUKSESTA MUUTAMA FAKTA HUHUJEN KORJAAMISEKSI

Näin juristikoulutuksen saaneena voin todeta, että on olemassa yleensä kaksi hyvää tietolähdettä, ensimmäinen on se joku. Monet sanovat, että joku asia on niin tai näin, koska joku on heille näin kertonut. Sitten on täällä niinkuin suomessakin lakiteksti, joka sanoo selkokielellä kuinka asia todellisuudessa on. Tässä pari esimerkkiä.

Joku on kertonut, että ei sitä osoitetta tarvitse ilmoittaa, kun se on jo annettu lentokentällä maahantulokortissa. Laki taas sanoo, että jokaisen on ilmoitettava osoitteensa paikalliselle poliisille tai immigrationiin paikkakunnalla, jossa on pysyvä osoite. Tietääkseni Suwanabum niminen lentokenttä sijaitsee edelleen Bangkokissa eikä siis täällä Hua Hinissa. Siis ei todellakaan riitä.

Joku vuokraemäntä oli kertonut jollekulle, joka taas kertoi, ettei ilmoitusta tarvi tehdä jos on vaan pari viikkoa asumassa. Laki taas sanoo, että jokaisen on tehtävä ilmoitus 24 tunnin kuluessa siis kokonaan riippumatta siitä kauanko aikoo oleskella ylipäätään maassa. Vuokraemäntää rangaistaan laiminlyonnistä, jos on kyse jonkinlaisesta alivuokrasuhteesta,

Joku oli Smart Housessa kertonut, ettei heidän tarvitse ilmoittautua, kun heillä on OA viisumi ja blue book. Laki taas sanoo, että jokaisen, joka on saanut ajallisesti rajoitetun oleskeluluvan, on ilmoitettava osoitteensa siis täysin riippumatta siitä, minkä viisumin perusteella oleskelulupa on myonnetty. Itse asiassa en ymmärrä, mitä tekemistä tabian baanilla eli blue bookilla on koko asian kanssa, koska se on vain talonkirja, joka osoittaa keitä Thaimaalaisia ko. osoitteessa asuu eli siinä ei koskaan voi olla kenenkään ulkomaalaisen nimeä asukkaana.

Joku on sanonut, ettei tarvitse ilmoittaa, jos tulee sukulaisia kylään. Laki velvoittaa majoittajan, talonomistajan tai haltijan ilmoittamaan asukkaista rangaistuksen uhalla.

Joku on sanonut, että jos vuokraat kämppäsi jollekin silloin kun et siellä itse asu, ei sinun tarvitse ilmoittaa asukkaita. Nyt tärppäsi. Lakikaan ei siihen velvoita, mutta velvoittaa asunnon vuokralaisen tekemään ilmoituksen.

Muissakin asioissa on samanlaisia poikkeavia käsityksiä. Joku on sanonut että passia ei tarvitse kuljettaa mukana, kun se voi hukkua tai se voidaan varastaa, joku toinen taas on sanonut, että jäljennos riittää. Laki taas sanoo, että ulkomaalainen, jolla ei ole passia ja asiakirjaa, josta näkyy hänen maahantulonsa ja oleskeluoikeutensa, voidaan käsitellä laittomasti maahantulleena Immigration lain rikkojana eli parhaassa tapauksessa voi olla että Bangkok Hiltonissa odotellaan Finnairin lentoa Suomeen muiden laittomien maahantulijoiden joukossa.

Edellisten lähteenä ovat Immigration Actin määräykset, joista annan mielelläni lisätietoa. Kaiken kaikkiaan paikallinen lainsäädänto on aika lailla eurooppalaisen tyyppistä, logiikka lakiteksteissä on samanlainen. Täytäntoonpanopuolella onkin sitten eroja eli valvonta ja laintuntemus eri virastoissa on aika kirjavaa.

IMMIGRATIONIN BASIC RULES

Thailand Immigration muistuttaa eräistä tärkeistä säännoistä. Käy tarkemmin katsomassa netistä englanninkieliset tiedot sivulta http://www.thailand-immigration.org

Section 37 Ilman tyolupaa on kaikki tyoskentely kielletty. Mikäli aiot tyoskennellä, on sinun hankittava Thai Work Permit eli tyolupa, jonka hakee thaimaalainen tyonantaja ennen kuin tulet maahan ja kun se on myonnetty, voit hakea Suomesta work visa viisumin.

Toinen määräys, jota paljon rikotaan on, että sinun tulee informoida immigrationia siitä missä osoitteessa oleskelet ja aina kun johonkin osoitteeseen menet oleskelemaan you have to notify Thai Immigration within 24 hours eli ilmoittauduttava vuorokauden sisällä.

Tyoskentelystä ilman lupaa seuraa vuosi vankeutta ja tai 10.000 bahtin sakko.

Ilmoittautumisen lai,inlyonnistä seuraa sakko, joka on 200 THB jokaiselta päivältä, jonka laiminlyonti on kestänyt.

Nyt on joillekin suomalaisille ilmoittautumisen ollessa myohässä kerrottu, että vasta kahden viikon jälkeen alkaa sakko kertymään. Todennäkoisesti se peritään ensimmäisen 90 päivän ilmoittautumisen yhteydessä. Jokainen voi laskea etukäteen paljonko pitää varata bahteja mukaan immigrationin visiitille. Eli kannattaisi nyt todella alkaa noudattamaan maassa maan lakeja. Jos on epäselvää, käykää ihmeessä tarkistamassa Immigrationin sivuilta netissä.

MUISTIN VIRKISTYKSEKSI ILMOITTAUTUMISVELVOLLISUUDESTA

Nyt kun koittaa aika, jolloin muuttolinnutkin palaavat tänne  etelään, on hyvä muistaa seuraava ilmoittautumisvelvoite.

Täkäläisen lain mukaan, jokaisen ulkomaalaisen majoittumisesta tulee ilmoittaa immigrationiin tai jos sellaista ei paikkakunnalta läydy, paikalliselle poliisille 24 tunnin kuluessa siitä, kun henkilo on tullut maahan. Jos majoitut hotelliin tms. ilmoituksen tekee majapaikan omistaja tietyllä kaavakkeella. Samoin jos menet asumaan jonkun muun asuntoon. Mutta jos asut omassa tai itse vuokraamassasi asunnossa, tulee sinun tehdä ilmoitus itse. Hua Hinin Immigration on joustava eikä vaadi ilmoitusta tehtäväksi oikealla kaavakkeella, vaan sen voi tehdä suullisesti, jolloin passiin liitetään paperi, jossa on seuraavan 90 päivän ilmoituksen määräpäivä. AIkaisemmin tähän määräykseen ei ole kauheasti kiinnitetty huomiota, joillekin on asiasta huomautettu. Olen huomannut, että suomalaisetkin ovat kyseisestä asiasta urputtaneet ja laiminlyonet toistuvasti velvollisuutensa.

Nyt Krungthepin pommiräjäytysten jälken Immigration on ryhdistäytynyt ja ne, jotka seuraavat facebookista ulkomaalaisryhmien keskusteluja, ovat havainneet, että immigration poliisi on alkanut sakottamaan laiminlyonnistä, yleensä seuraavan 90 päivän ilmoituksen yhteydessä. Sakko on sinällään pienehko, alle 1000 THB, mutta kun sen akntaa immigration poliisi, jää siitä pysyvä merkintä sinua koskevaan tiedostoon koneelle ja se on siellä punaisena merkintänä näkyvissä aina kun asioit immigrationissa esim. lentokentällä ja myos Helsingin embassyssä kun haet viisumia.

Immigration poliisi kiertää myos farangien asuinalueilla tarkistamassa, asuvatko ihmiset varmasti antamassaan osoitteessa ja asuuko siell’ämahdollisesti ihmisiä, jotka eivät ole ilmoittaneet osoitettaan. Tä’mä on siis eri asia kuin lentokentälläannettu ilmoitus, jossa ilmoitetaan osoite, johon AIKOO mennä ja nyt on kyse todellisesta asumisesta.

Sama ilmoitus pitää tehdä myos vuorokauden sisällä mennessäsi majoittumaan oman provinssisi ulkopuolelle ja taas palattuasi.

En muuten voi kuin ihmetellä, mikä siinä on niin vaikeaa, ettei voida tehdä niin kuin laki ja muut määräykset vaativat. Sama asia koskee sitä, että ajettaessa mopolla tai autollaThaimaassa, on mukana oltava ajokortti, passi ja rekisteriotteen jäljennos. Pitäähän suomessakin olla samat paperit, ulkomaalaisella aina myos henkilotodistus. Täällä vaaditaan että mukana on alkuperäinen matkustusasiakirja. Nyt Hua Hinissakin on poliisin checkpointeilla farangeilta kysytty ajokortin lisäksi myos passia. Se on ymmärrettävää siksikin, että vain siitä poliisi näkee, onko suomalainen ja kansainvälinen kortti riittävä, vai onko henkilo ollut maassa yli 3 kuukautta, jolloin pitää olla taikkukortti.

VIISUMIASIAN PÄIVITYS

No nyt asia on sitten päätetty. Kyse on sitten kuuden kuukauden turistiviisumista, joka oikeuttaa olemaan maassa kuitenkin vain 60 päivää, mutta sen aikana voi tulla ja mennä mielin määrin. Sopii varmaan vain sellaisille, jotka matkustelevat Thaimaassa ja naapurimaissa ja sitten liikematkailijoille. Uusi viisumi tulee voimaan 13.11. Kyse on samasta asiasta kuin aikaisemmassakin kolmen kuukauden viisumissa. Sillä sai periaatteessa kahden kuukauden oleskelun ja lisäaika piti hakea erikseen. Viisumin voimassaolo ja oleskelulupa ovat kaksi eri asiaa.

UUTISIA TURISTIVIISUMISTA

Toisin kuin kaikkitietävä urbaanilegenda kertoo, on Thaimaan matkailuelinkeino kovassa kasvussa. Tämän vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana kasvu on ollut yli 30 prosenttia matkustajien määrässä ja heidän tuomassaan rahamäärässä. Kävijämäärä kasvaa noin viidellä miljoonalla.

Vauhdittaakseen kasvua, on Thaimaa nyt lanseeraamassa uuden 6 kuukauden monen maahantulon turistiviisumin. Alkuun sitä suunniteltiin 12 kuukauden pituiseksi, mutta matkalla se on lyhentynyt 6 kuukauteen. Sen hinnaksi tulee 5000 THB. Tarkemmat tiedot mm. mahdollisesta rahatalletuksesta tai tulotodistuksesta saadaan myohemmin. Tietojeni mukaan tämä viisumi tulee voimaan kahden kuukauden kuluttua siitä, kun määräys on virallisesti vahvistettu ja julkaistu. Palataan siis asiaan myohemmin. Uudistus ei taida ehtiä vielä jouluksi kotiin tuleville.

Edelleen on oletettavissa, että tämäkin viisumi, kuten muutkin, on haettava Thaimaan edustustosta ulkomailla eli siis Suomesta eikä vasta täältä saapumisenne jälkeen.

JÄLLEEN KIRISTYKSIÄ ALKOHOLILAKIIN

Nyt on tulossa voimaan uudistus, jonka mukaan 300 metriä lähempänä kouluja on alkoholijuomien myyminen kokonaan kielletty. Voitte kuvitella, mitä se merkitsisi useille ravintola alan yrityksille. Market Villagen vieressä on katolinen koulu. Soi Bintabadin lähellä on parikin oppilaitosta etc. Myyntikielto koskee kauppoja, mutta myos kaikkia ravintoloita ja baareja. Asia on herättänyt runsaasti keskustelua ympäri maata, eritisesti Bangkokissa ja nyt rauhan ja järjestyksen neuvosto on ilmoittanut, että ko 300 metrin määritelmä tuli lakiin alkoholiasioista vastaavan viraston toimesta ja asia vaatii lisäselvityksiä. Saapa nähdä kuinka tässä asiassa lopulta käy.

UUSI SÄÄNTO ALKOHOLIN MYYNTIIN

Aikaisemminhan on ollut mahdollisuus ostaa alkoholipitoisia juomia laillisesti myos muuna kuin myyntiaikana, koskien lähinnä kahden ja viiden välistä aikaa iltapäivällä. Tätä lakia ovat noudattaneet ketjut, kuten Makro, Tesco ja seveneleven. Poikkeuksena on ollut ns. tukkukauppa. Mikäli juomien määrä on ylittänyt 10 litraa, esim olutta, on myynti ollut sallittua. Nyt määräystä on tiukennettu. Ainakin Makro vaatii, että hankit erillisen luvan tukkuostosten tekemiseen myyntiaikojen ulkopuolella. Tietysti kauppa käy edelleen muissa ns. pikkukaupoissa, jotka eivät ole niin tarkkoja määräysten noudattamisesta. Joillekin ongelmia saattaa tulla, koska Makro on ainoa paikka, mistä tietääkseni saa laatikoissa Sing Lightia eli suomalaista kakkosolutta vastaavaa mietoa olutta.

VASTAUKSIA KYSELYIHIN

Eri yhteyksissä esitettyihin kysymyksiin pyrin kykyjeni mukaan vastailemaan myos tällä palstalla silloin, kun asialla on yleisempääkin merkitystä, henkilokohtaiset kyselyt ja vastaukset saavat jäädä edelleen pois julkisuudesta.

Vuoden ajokortin uusiminen 5 vuoden kortiksi. Se on mahdollista, jos sinulla on ensinnäkin non immigrant viisumi tai extension of stay vuodeksi. Kortti on mahdollista vaihtaa 60 päivää ennen kuin se menee umpeen ja vuoden ajan sen umpeenmenon jälkeen. Näin se on, vaikka tuntuu kummalta. Uusimiseen tarvitaan lääkärintodistus, vanha kortti, passi, viisumi ja immigrationin osoitetodistus tai vaihtoehtoisesti yellow book. ja tietysti kaikista kopiot. Uuden kortin saa odottaessa eikä mitään testejä tarvita. Jos on vain turistiviisumi, saa uudenkin kortin vain vuodeksi. Viiden vuoden kortin vanhetessa saa ikuisen kortin, ensi vuoden alussa on eka kortti katkolla ikuiseksi, sitten siitä enemmän, kun on oma kokemus takana….Tähän tuore päivitys 2.3.2017. Ensimmäinen kortti on kaksi kalenterivuotta lainmuutoksen jälkeen ja sen jälkeen turisteille 2 kalenterivuotta ja pitkillä viisumeilla viisi vuotta kerralllaan.

Eläkeläisviisumin haku Thaimaassa. Oikeastaan Immigration ei myonnä Hua Hinissa lainkaan viisumeita, vaan viisumit myontää ulkomaiset edustustot Thaimaan ulkopuolella ja Immigration virasto Bangkokissa. Se, mitä sanotaan uudeksi OA viisumiksi täällä, on vain extension of stay eli oleskelulupa, johon saa kyllä takaisintuloon oikeuttavia re entryjä. Se on mahdollista saada Hua Hinista vain, jos on joku viisumi ennestään, vaikkapa turistiviisumi. Immigrationissa sanoivat, että jo olet tullut ilman mitään viisumia, pitää ensin hakea Bangkokista O viisumi kolmeksi kuukaudeksi ja sitten siihen extension of stay Hua Hinista vuodeksi. Aika vain saattaa käydä vähiin, kun Chiang Maissa oli ilmoitettu, että sitä ei saa enää heti, vaan vasta 21 päivän päästä hakemisesta.

UUSI VIISUMIMÄÄRÄYS ja sen selitysyritys

Koska edelleen aiheuttaa kaikille vaikeuksia pysyä mukana määräyksissä ja termeissä, täytyy vähän selventää. Viisumi on oikeasti lupa tulla maahan. Oleskelulupa on se leima, jonka passiinsa saa maahan tullessa ja siinä määrätään, mihin asti maassa saa olla. Puhekielessä puhutaan viisumista, kun oikeasti tarkoitetaan maassaololupaa.

Viranomaisilla menee itselläkin puurot ja vellit sekaisin. Puhutaan OA viisumin myöntämisestä immigrationissa, vaikka viisumin voi myöntää vain Thaimaan ulkoministeriön alaisena toimivat suurlähetystöt. Oikeastaan tässä on kysymys oleskeluluvasta ja samalla OA viisumin perusteella myönnetyn oleskeluluvan jatkamisesta. Immigration tosin myöntää myös entryjä eli luvan tulla takaisin maahan.

Nyt tuli määräys, että kun tulee maahan 30 päivän turistiviisumilla, saa siihen kerran 30 päivää lisäaikaa. Tämä tarkoittanee oikeastaan sitä, että kun tulet maahan viisumivapauden perusteella ilman viisumia, saat immigrationilta maahantullessa 30 päivää oleskeluluvan ja siihen voi hakea kerran 30 päivää lisäaikaa.

Turistiviisumi myönnetään kolmeksi kuukaudeksi, joka tarkoittaa, että sen myöntämisestä kolmen kuukauden kuluessa voi tulla maahan, mutta maahan tullessa immigration myöntää 60 päivän oleskeluluvan ja siihen voi kerran hakea 30 päivää lisäaikaa, kuten ennenkin.

Nyt ilmoitettu uusi määräys siis oikeastaan helpottaa turistien elämää, kun ilman viisumia tullessa voi jatkossa olla maassa kaksi kuukautta yhden sijasta.

Toinen juttu on sitten se, että entistä tarkemmin seurataan, kuinka usein turistina maahan tulee ja ainakin turistiviisumin kanssa voi olla ongelmia, jos edellisesta viisumista on kulunut vasta muutama kuukausi.

Uusia määräyksiä

Aikaisemmin jo tiedotettiin, että 30 päivän turistiviisumiin saa 30 päivää maksimissaan lisäaikaa Immigrationista. Muutoksia ei ole ilmoitettu 60 päivän turistiviisumiin eli siihenkin ilmeisesti edelleen saisi 30 päivää lisää. Ihan tiedoksi vielä, että kun hakee non immigrant OA viisumia Immigrationista (eläkeläisviisumia) voi sen saada vasta kuukautta ennen kuin oleskeluleima menee umpeen. Ensimmäisellä kerralla riittää, kun rahaa on vaadittava määrä tilillä kaksi kuukautta ennen viisumin hakemista. Muutenhan se pitää olla 3 kuukautta.

NCPO on antanut uusia määräyksiä, jotka koskevat alkoholipolitiikkaa. Enää ei ole sallittua nauttia alkoholijuomia ravintoloissa kahdentoista jälkeen, vaikka ne olisi ostettu ennen valomerkkiä. Katukuvasta poistuvat ns. kaljatytöt. Panimothan ovat sponsoroineet ravintoloita palkkaamalla ravintoloihin omia mainospukujaan kantavia tyttöjä, joiden tarkoituksena on tyrkyttää asiakkaille juuri heidän panimonsa tuotteita. Nyt on kiellettyä alkoholin mainonta. Ko. pukineet on kielletty. Edes laseissa ja tuhkakupeissa ei saa olla minkään alkoholijuoman mainosta. Edes hirvenpää (Benmore) ei ole sallittu, koska se mielletään viskimainokseksi.

Lisäksi alkoholin myynti kielletään muutamana buddhalaisten juhlapäivänä aikaisempien kieltojen lisäksi.

Pattayan suunnasta kuuluu, että siellä pyritään saamaan seksityöläiset pois katukuvasta. Mm. katoyt eli ladyboyt ovat saaneet tottua pidätyksiin ja sakkoihin jo aikaisemmin, mutta nyt pidätykset ovat olleet jo yön yli kestäviä. Pyrkimyksenä lienee tehdä Pattayasta perhelomiin soveltuva kohde.

Passin mukanapitämiseen kannattaa suhtautua vakavasti. Uutisissa kerrottiin jo tapauksesta, jossa paikallispoliisi checkpointilla oli antanut yhdelle thaimaalasryhmän jäsenelle 2.000 THB:n sakon, kun ei ollut ID kortti mukana. Poliisi ei ilmeisesti tiennyt, että ko. sakko on tarkoitettu vain ulkomaalaisille. Potilaat menivät lähellä olevalle armeijan checkpointille seurauksin, että armeijan edustaja pakotti poliisit palauttamaan sakon ja maksamaan lisäksi hyvitystä asiakkaalle turhasta sakottamisesta 2.000 THB. Lain mukaan taikkujenkin pitäisi pitää id kortti aina mukanaan, mutta siitä ei ole aikaisemminkaan rangaistu, mutta henkilöllisyys on jollakin tavalla pystyttävä selvittämään. Ulkomaalaisen lienee turha vastaavalla tavalla pyytää armeijaa apuun, jos poliisi saa päähänsä kysyä passia.

Armeijan komentaja, joka toimii myös NCPO:n johtajana, on nyt sitten nimitetty pääministeriksi ja pitkä marssi kohti demokratiaa on ottanut ensi askeleitaan. Neuvosto on kovin ottein puuttunut korruptioon ja mm. useissa paikoissa on puututtu erilaisten korkeiden virkamiesten rakennusprojekteihin, kun ovat sattuneet olemaan yhteiskunnan omistamalla maalla. Yleisesti ottaen ihmiset tuntuvat toivovan, että neuvosto pitäisi valtaa vielä pitkään, jotta korruptio saataisiin kitketyksi ennen siirtymistä vaaleilla valittavaan kongressiin ja senaattiin eikä enää tapahtuisi paluuta vanhaan menoon.

Itse asiassa mielenosoitukset Bangkokissa oli suunnattu nimenomaan tätä korruptiota vastaan. Mielenosoitusten keulahahmo mr. Sutep on nykyisin temppelissä munkkina, mutta lienee tilanteeseen tyytyväinen.

IMMIGRATION

Prachuabkhirikhanin immigration muuttaa kanavatieltä tämän kuun aikana uuteen paikkaan. Virallinen osoite Petchkasem road Soi 35, mutta se on sellaisessa lenkissä johon pääsee soi 35:ltä, mutta se on oikeasti Soi 19 päässä, kun käännytään oikealle kohti etelää.

Päivitys tilanteeseen 15.6.

Ulkonaliikkumiskielto on poistettu kokonaan ja Krungthepin Skytrain kulkee normaalistí. Kansallisen rauhan ja järjestyksen neuvosto on saanut maahan rauhallisen tilanteen aikaan. Sotilaat ovat löytäneet ja takavarikoineet huomattavia määriä aseita ja ammuksia punapaitojen kannatusalueilta. Joka tapauksessa tilanteen normalisoitumiseen kuluu aikaa. Uusia vaaleja voitaneen odottaa vasta ainakin vuoden kuluttua. Siihen mennessä toivottavasti saadaan vaalikoneisto ja menettely uudistetuksi niin, että todellinen demokratia voi toteutua ilman äänten ostamista yms. järjestelyjä.

Päivitys tilanteeseen 30.5.

Juuri äsken eräällä thaikanavalla kansallisen rauhan ja järjestyksen neuvosto ilmoitti, että arviolta 15 kuukautta kestää saada maan tilanne sellaiseksi, että vaalit voidaan pitää.

Englantilaisesta sanomalehdestä,ä saimme uusia tietoja kruununprinssistä. Tiedossa oli, että hän oli ulkomailla. Nyt on selvinnyt, että hän olisi paennut maasta seurueineen ja oleskelee Hampshire nimisessä luxushotellissa britanniassa.

Huhujen mukaan hänellä on ollut läheinen suhde aikaisempaan pääministeriin Taksin Sinawatraan, jolle hän olisi kuulemani mukaan aikanaan myynyt yhden palatsinsa pääkaupungin läheltä.

Ihan asian selkiyttämiseksi vielä se, että nämä väripaitaryhmät eivät ole suinkaan sama kuin jokin puolue. Olkoonkin, että ns. Red shirt porukka on läheisesti sidoksissa Pheu Thai puolueeseen, jota johtaa maanpaossa oleva ex pääministeri Taksin. Keltapaidat ovat perinteisesti olleet demokraattista puoluetta kannattavia keskiluokan ja Bangkokin seudun asukkaita. Nyt korruptionvastaisia mielenosoituksia eivät siis pitäneet keltapaidat, vaan ihmiset, jotkakantoivat Thaimaan lipun värejä iskulauseenaan pysäyttäkää Bangkok ja aloittakaa Thaimaa uudelleen alusta. Olkoonkin, että mielenosoitusten keulahahmona toimi mr. Suthep, joka on ollut aikaisemmin demokraattien ministerinäkin. Sen sijaan puolueen keulahahmo Abhisit on pysytellyt syrjässä tapahtumista.

ongelmat pahenivat, kun mielenosoitukset kestivät ja kestivät ja sitten punapaidat aloittivat hallitusta puoltavat mielenosoituksensa ja seurauksena oli pienimuotoinen sodankäynti ryhmien välillä.

Thaimaan poliittinen tilanne tällä hetkellä (29.5.2557)

Täällä on jo tosi pitkään jatkunut varsinkin ja oikeastaan vain Bangkokissa levoton tilanne. Mr Suthep on johtanut hallituksenvastaisia mielenosoituksia, joissa on vaadittu korruption lopettamista ja Taksin Sinawatran perheen poistamista politiikasta, mukaanluettuna hänen sisarensa, joka toimi vaalien jälkeen pääministerinä. Riisifarmarit ovat osoittaneet mieltään, koska pääministeri Jinluck Sinawatran hallitus ei lupauksistaan huolimatta maksanut viljelijöille heidän hallitukselle myymäänsä riisisatoa. Sen lisäksi ns. punapaidat eli Pheu Thai puoluetta lähellä olevat tahot johtajanaan mr. Jatuporn osoittivat mieltään hallituksen puolesta. Materiaalisia menetyksiä oli ja useita ihmishekiäkin menetettiin. Mr. Suthep useasti pyysi armeijaa puuttumaan tilanteeseen tuloksetta.

Sitten Ms Jinluckin hallitus määräsi uudet vaalit, jotka menivät pilalle demokraattien boikotoitua vaaleja, jolloin alahuone eli kongressi joutui eroamaan eikä uutta saatu valituksi. Vaalikomissio julisti vaalituloksen mitättömäksi. Laillinen toimija oli enää ylähuone eli senaatti. Mr. Suthep pyysi senaattia valitsemaan pääministerin ja hallituksen, mutta tästäkään eikä uusista vaaleista päästy sopuun.

Tilanne ajautui siihen, että Kansallinen rauhan ja järjestyksen neuvosto, johon kuuluvat armeijan, ilmavoimien, laivaston ja poliisin johtajat kutsui kaikki osapuolet neuvotteluihin tilanteen ratkaisemiseksi, mutta sopua ei vieläkään syntynyt. Nyt kenraali Prayuth Chan-Ochan johtama NPOMC syrjäytti virkaatekevän hallituksen ja otti ylimmän vallan maassa julistettuaan poikkeustilan. Neuvosto myös otti kiinni Ms Jinluckin, Mr Suthepin, Mr Jatupornin ja useita muita toimijoita, jotka nyttemmin on päästetty vapaiksi.

Neuvosto määräsi televisiokanavat lopettamaan ohjelmansa sallien ne tietyin ehdoin uudelleen.

Neuvosto myös kumosi perustuslain, josta taas seurasi, että senaatilta putosi perustuslaillinen pohja ja se hajotettiin. Tämä oli siis looginen seuraus perustuslain kumoamisesta eikä suinkaan osoita merkkejä vallan pysymisestä pitkään armeijalla, kuten suomalaiset tiedotusvälineet ovat päätelleet.

NPOMC otti yhteyttä kuninkaaseen ja kuningas 25.5. vahvisti neuvoston vallan. Suomen uutisissa todettiin, että neuvosto on luvannut pikaiset uudet vaalit, mutta oikeastaan neuvosto on ilmoittanut, että ensin toteutetaan reformi eli poliittinen systeemi uudistetaan ja tehdään useita muutoksia ja vasta sitten ollaan valmiita palaamaan edustukselliseen demokratiaan.

Jonkin aikaa myös meidän täällä olevien pääsy facebookiin blokattiin, mutta se oli vain hetkellistä ja ilmeisesti vahinko, kun tarkoitus oli sulkea jotkin nykyvaltaa arvostelevat ja vastustavat sivustot.

Ainoita kannanottoja EU:ssa ja länsimaissa ovat olleet kehotukset palata demokratiaan ja tavallaan palata entiseen. Tämä osoittaa kuinka vähän eurooppalaiset tuntevat Thaimaan tilannetta, poliittista järjestelmää ja kokonaisuutta. Maa on ollut jakautuneena, tosin myös punapaitojen vanhalla vahvalla alueella Isaanissa (koillinen) riisifarmarit ovat paljolti kyllästyneet Thaksinin klaanin toimiin. Kaikkialla ja molemmilla puolilla ihmiset ovat yleensä odottaneet ja toivoneet armeijan väliintuloa, jotta maa rauhoittuisi. Nyt se tapahtui ja kansa on suurimmaksi osaksi ollut tyytyväistä tilanteen rauhoittumiseen. Bangkokista on kuultu muutaman sadan mielenosoittajan vastustaneet armeijaa eli täysin merkityksetön mielenilmaisu kaupungissa, jossa on kahdeksan miljoonaa asukasta ja saman verran siellä työssä käyviä.

NPOMC on todennut turvaavansa ulkomaalaisten oikeudet ja turvallisuuden kaikissa olosuhteissa. Myös lentokenttäkuljetukset toimivat normaalisti.

Alkuun meillä oli koko maassa ulkonaliikkumiskielto, jota on nyt lievennetty ja todennäköisesti kohta lopetetaan kokonaan.

Pattayan suunnalta netissä on ollut tietoja, joiden mukaan paikallinen poliisilaitos oli miehitetty armeijan toimesta ja että paikallinen poliisipäällikkö olisi kadoksissa.

Joka tapauksessa nyt viranomaiset eivät varmaan enää uskalla ottaa lahjuksia vastaan, mikä on askel kohti korruption poistamista.

Uutisia viisumirintamalta

Immigration poliisi ilmoitti lopettavansa toukokuun alusta lukien turistien väärinkäytökset viisumien suhteen eli jatkuvan poistumisen ja paluun takaisin ilman viisumia tai turistiviisumilla. Tämä ei siis koske työperäistä, ns. eläkeläis- tai opiskelijaviisumia tai ns. perheviisumia.

Tämä uusi menettely on kohdistettu niihin lähinnä länsimaalaisiin farangeihin, jotka ovat maassa ilman viisumia 15-30 päivää kotimaasta riippuen ja käyvät rajalla ja taas oleskelevat täällä. Viranomaiset toteavat, että usein on kyse henkilöistä, jotka oleskelevat maassa laittomasti, työskentelevät ilman työlupaa eivätlä siis missään tapauksessa ole turisteja, joita viisumivapaus ja turistiviisumi koskee.

Toisaalta on tarkoitus lisätä ilman viisumia maahan tulevien turistien määrää helpottamalla viisumivapautta.

Uudet määräykset ovat siis koskeneet maarajoilla tapahtuvaa visa-run menettelyä nyt toukokuun alusta lukien ja tulevat voimaan lentokentillä elokuussa tänä vuonna. Uusi laki antaa Immigration-viranomaisille oikeuden antaa matkustajalle luvan palata Thaimaahan tai estää maahantulo. Aluksi maahan uudelleen tulevalle annetaan huomautus ja neuvotaan ja kehotetaan hankkimaan ulkomailla olevasta edustustosta laillinen viisumi.

Uusi menettely ei ole kohdistettu maassa laillisesti oleskeleviin, vaan kyse on siitä, että pyritään kitkemään väärinkäytöksiä ja saamaan ulkomaalaiset noudattamaan olemassa olevia määräyksiä. Visarunin käyttäjistä suurin osa on laittomasti työskenteleviä tai sellaisia pitkäaikaisesti maassa oleskelevia, joilla ei eri syistä ole mahdollisuuttakaan saada laillista viisumia esimerkiksi varattomuuden tai rikosrekisterimerkintöjen vuoksi. Todettakoon, että ilman viisumia tai turistiviisumilla maahan tulo on tarkoitettu lyhytaikaiseen oleskeluun nimenomaan turistina ja muille eli pitköäaikaisille oleskelijoille on muut viisumityypit, kuten opiskelijaviisumi tai OA viisumi eli ns. eläkeläisviisumi, joiden saamisen edellytykset selviävät Royal Thai Embassyn sivuilta.

Turististatuksen arviointi jää immigrationvirkailijoiden käsiin. Yhden tai pari kertaa uudelleen maahantulo voidaan vielä katsoa turismiksi, mutta jatkuva ramppaaminen rajalla ei ole enää sallittua.

Uusien säännösten tarkoitus on myös kitkeä korruptiota viisumiasioista, koska on löytynyt viranomaisissakin henkilöitä, jotka ovat auttaneet ulkomaalaisia kiertämään selkeitä määräyksiä. Toivottavasti estetään myös viranomaisten pelaaminen viisumin edellyttämillä talletustodistuksilla.

Uudistukset ovat mielestäni tervetulleita, koska länsimaalaisena olen tottunut siihen, että laki ja muut viranomaismääräykset ovat olemassa sitä varten, että niitä noudatetaan ja että sitä myös valvotaan. Uudet määräykset eivät siis mitenkään vaikuta ta vaikeuta meidän laillisesti maassa olevien elämää, vaan selkeyttävät menettelytapoja ja auttavat Thaimaan viranomaisia pääsemään eroon ei-toivotuista laittomasti maassa olevista ja siihen liittyvästä korruptiosta.

Thaimaan poliittinen tilanne historiasta tähän päivään (26.1.2014)

Thaimaata hallitsi vuoteen 1932 saakka yksinvaltiaana kuningas. Kuningasinstituution thaimaalaiset omaksuivat khmereiltä 1200 luvulla. Kuninkuus oli jumalallinen virka. Nykyinen kuningas Bhumibol Adulyadej kuuluu Chakri dynastiaan. Hän syntyi 5.12.1927 Yhdysvalloissa isänsä prinssi Mahidolin opiskellessa Harvardissa. Prinssi Bhumibolista tuli kuningas 2.7.1946, mistä saakka hän on hallinnut Thaimaata.

Vuodesta 1932 lähtien Thaimaa on ollut perustuslaillinen monarkia, jonka jälkeen maassa on hallinnut vuoroin sotilashallitus ja vuoroin erilaiset siviilihallitukset. Poliittisia liikkeitä tai puolueita syntyy ja poistuu nopeaan tahtiin eikä niillä ole selkeitä ohjelmia. Ainoa ehkä lähellä länsimaista puoluetta ohjelmansa ja organisaationsa osalta on demokraattinen puolue, jota tällä hetkellä johtaa entinen pääministeri Abhisit. Tästä puolueesta on kotoisin myös nykyisten mielenosoitusten keulakuva Suthep. Esimerkiksi vuoden 1976 vaaleissa oli 42 puoluetta. Tärkeimmät ovat kuitenkin Pheu Thai -puolue, joka jatkaa lakkautetun ja kielletyn PPP:n toimintaa ja jonka johtajana on entinen pääministeri, nykyisin maanpaossa elävä Taksin Sinawatra, jonka sisar Jinluck on nykyinen pääministeri Pheu Thain voitettua viime vaalit. Poliittinen elämä on sekasortoista ja välillä sellaisessa umpikujassa, että mm. vuonna 2006 sotilaat kaappasivat vallan Taksinin, pääministerin ollessa YK:n yleiskokouksessa. Sen jälkeen eräs pääministeri joutui luopumaan esiinnyttyään tv:n ruokaohjelmassa, Sitten Abhisit johti maata pääministerinä vaaleihin saakka ja nyt ollaan taas tilanteessa, josta ratkaisua ei ole näkyvissä.

Kuvaavaa on mm. se, että kiistelty henkilö Taksin kuvataan oikeistolaiseksi, varmuudella tiedämme hänen olevan monimiljonääri, toisaalla lehdissä (suomal) on Pheu Thaita mainittu sosiaalidemokraattiseksi puolueeksi. Kannatus ko. liikkeelle löytyy Pohjoisesta ja Isaanista sekä jonkin verran etelästä. Demokraatit ovat enemmistönä keski-Thaimaassa, bangkokin seudulla, mm. Hua Hinin alueella Surat Thaniin saakka etelässä.

Nykyisten mielenosoitusten aiheista esiintyy  erilaisia näkemyksiä. Yksi on se, että barrikaadeilla ovat ihmiset, jotka vastustavat Taksinin suvun valtaa. Mieltään osoittavat myös ihmiset, jotka vastustavat korruptiota. Yhtenä syynä ärtymykseen on myös se, että vaalilupaustensa mukaisesti nykyhallitus lupautui ostamaan riisisadon viljelijöiltä ylihintaan. Kauppahintoja ei ole maksettu, koska riisi ei ainakaan tähän hintaan mene kaupaksi ulkomaille. Toisaalta on kerrottu, että varastoitu sato olisi osin pilaantunut eikä sitä voida enää myydä.

Ymmärtääkseen asiaa edes vähän, kerrataanpa hieman valtion elinten rakennetta. Thaimaassa, ainoana Kaakkois-Aasiassa on noudatettu Westminsterin mallin mukaista parlamentarismia ja sen ohella perustuslaillista monarkiaa. Hallituksen on nautittava parlamentin luottamusta. Kuninkaan vaikutusvalta on ollut käytännössä suurempi, kuin perustuslaissa on säädetty. Kuninkaan apuna toimii Khana Ongkhamontri Thai eli jonkinlainen valtakunnanneuvosto. Sen johdossa on valtioneuvos, ent. pääministeri ja armeijankenraali Prem Tinsulanonda. Kuningas nimittää kaikki neuvoston 18 jäsentä. Ko. kenraali oli taustavaikuttajana viimeisessä sotilasvallankaappauksessa.

Parlamentti on, kuten Englannissa, kaksikamarinen. Alahuone eli Sapha Phu Thaen Ratsadon on tällä hetkellä jo eronnut, jonka eron kuningas on myöntänyt pääministerin esityksestä. Ennenaikaiset vaalit on tarkoitus  pitää jo 2. helmikuuta, jolloin valittaisiin 500 edustajaa, joista 375 valitaan yhden edustajan vaalipiiristä enemmistövaalilla ja 125 edustajaa valtiollisilta listoilta suhteellisilla vaaleilla d`Hondtin menetelmällä. Demokraatit boikotoivat vaaleja eivätkä asettaneet ehdokkaita lainkaan. Nyt riidellään siitä, siirretäänkö vaaleja, mikä näyttää nyt todennäköiseltä. Edustajaehdokkailta vaaditaan 25 vuoden vähimmäisikää, heillä ei saa olla rikollista taustaa tai huumeriippuvuutta eikä sukulaisuussuhdetta senaattoriin.

Parlamentin ylähuone eli senaatti eli Wutthisapha sen sijaan on virassaan edelleen eikä sitä voi erottaa. Alahuoneen kausi on 4 vuotta ja ylähuoneen 6 vuotta ja seuraavat ylähuoneen vaalit ovat 2.3. tänä vuonna Ylähuoneen muodostavat 150 senaattoria, joista 76 valitaan vaaleilla yksi kustakin provinssista ja yksi Bangkokista ja 74 nimittää senaatin valintakomitea, joka kuulee kuningasta. valintakomiteassa pj on perustuslakituomioistuimen presidentti, mukana myös vaalikomission pj, tilintarkastuskomission pj, korkeimman oikeuden tuomari etc..Komitea valitsee senaattiin akateemisia edustajia, julkisen vallan edustajia, yrityselämän edustajia ym. alaikäraja on 40 vuotta ja edellytyksenä on vähintään yliopiston kandidaattitason tutkinto. Senaattori ei saa olla poliittisen puolueen jäsen eikä alahuoneen edustajan sukulainen. Lakien voimaantulo alahuoneen päätöksen jälkeen edellyttää ylähuoneen hyväksyntää. Tämä turvaa aika pitkälle jatkuvuutta ja pysyvyyttä yhteiskunnassa.

Esimerkiksi yhtenä mielenosoitusten syynä on mainittu ns. armahduslaki, jonka tarkoituksena oli antaa ent. pääministeri Taksinille armahdus. Kävi kuitenkin niin, ettei senaatti suostu hyväksymään ko. lakia.

Valitettavaa on, että tilanne on kärjistynyt eikä loukkaantumisilta tai kuolemantapauksiltakaan ole taaskaan vältytty. Toisaalta voidaan mielestäni pitää positiivisena, että ensimmäistä kertaa tavalliset ihmisetkin ovat alkaneet puhua korruption pois kitkemisestä. Tämä voi johtaa siihen, että tulevaisuudessa vaaleissa äänten ostaminen, viranomaisten voitelu, opiskelupaikkojen ja todistusten ostaminen ym. väärinkäytökset loppuisivat.

Edellä oleva saatta hiukan auttaa ymmärtämään tilannetta. Täytyy myöntää, että kirjoituksessani saattaa olla hiukan puolueellinen perusvire, koskapa avoimesti tunnustan kannattavani demokraatteja, kuten lähes kaikki thaituttavani. sen sijaan Suthepin puheet ja menettelytavat eivät saa hyväksymistäni varauksetta.

Avioliittoa ja perintöä koskevia huomioitani

Thaimaan lainsäädäntö heijastelee Thaimaan kulttuuria ja historiallista kehitystä. Järjestelmän takaa näkyy vanha ”rai-järjestelmä”. Aikoinaan ihmiset kuuluivat eri yhteiskunnallisiin luokkiin feodaalisen järjestelmän mukaisesti. Arvo riippui maanomistuksesta, mitä kuvaa täkäläinen pinta-alayksikkö rai, joka on 1600 m2. Orjuushan lopetettiin Rama V:n aikana vasta 1900 luvulla ja englantilainen oikeusjärjestelmä on paljon vaikuttanut sekä poliittisen järjestelmän että oikeusjärjestelmän syntymiseen.

Tänne muuttaneen tai muuttavan olisi mielestäni erittäin tärkeää perehtyä riittävästi Thaimaan historiaan ymmärtääkseen joka päivä esiin tulevat ongelmatilanteet. Tosin meitä on kahdenlaisia expatteja. Toiset pyrkivät sulautumaan täkäläiseen yhteiskuntaan opettelemalla kieltä ja kulttuuria, toisille riittää eläminen mamuyhteisöissä eli pyrkiä jatkamaan eurooppalaista elämänmuotoa erillään täkäläisestä yhteiskunnasta.

Jatkossa tulen kirjoittamaan näkemyksistäni historiasta ja yhteiskunnasta enemmän, mutta nyt joitakin ajatuksia avioliitosta ja perimisestä, koska ko. asioista on jonkun verran tiedusteltu.

Aikaisemmin Thaimaassa mies oli perheen pää ja hänellä saattoi olla useampia vaimoja ja hän saattoi myös myydä vaimonsa ja lapsensa. Käytännössä tämä lyö edelleen läpi monessa asiassa, valitettavan yleistä Thaimaassa on myös perheväkivalta, johon viranomaisetkin suhtautuvat vähätellen.

Lainsäädäntö on kuitenkin muuttunut ns. länsimaalaiseksi. Perustuslaissa 1974 on säädetty, että miehellä ja naisella on samat oikeudet.

Naimisiinmeno Thaimaassa sisältää usein hääseremonian, jonka buddhalaismunkit suorittavat. Buddhalaisuus uskontona ja filosofiana ei kuitenkaan tunne lainkaan avioliittoa, joten seremonian tarkoitus on vain tuoda hyvää onnea avioparille.

Lainsäädännön kannalta seremonialla ei ole merkitystä, vaan sillä onko aviopari rekisteröinyt parisuhteensa aluehallintovirastossa ( Amphur) tai ulkomailla vihittäessä lähetystössä.

Thaikulttuuriin kuuluu, että ennen avioliittoa tapahtuu kihlaus ja myös myötäjäisten maksaminen morsiamen perheelle. Myötäjäisten suuruus riippuu saajaperheen ja sulhasen suvun varallisuudesta, se saattaa olla mopon, auton tai talon hinta; usein varakas morsiamen suku lahjoittaa sen sitten takaisin morsiamelle.

Taloudellisen tilanteen, naisten itsenäistymisen ja länsimaisen vaikutuksen vuoksi yhä useammin parit asuvat ja elävät yhdessä ilman avioliittoa. Kulttuuriin liittyy ns. kasvojen menettämisen välttäminen, jonka vuoksi avioerot ovat huomattavsti harvinaisempia kuin länsimaissa, pariskunnat elävät muodollisesti liitossa, koska avioeroon liittyisi kasvojen menetys yhteisössä.

Avioliiton edellytyksenä on mm. 17 vuoden ikä; alle 20 vuotias tarvitsee vanhempien luvan, samaa sukupuolta olevien liittoja ei rekisteröidä eikä tällaisesta ole ollut edes julkista keskustelua toisin kuin Euroopassa.

Avioehtosopimus eli sopimus avioeron varalta on Thaimaassa mahdollinen, tosin se siis koskee mahdollista avioeroa eikä sillä ole merkitystä kuolemantapauksen jälkeen tehtävässä jaossa. Avio-oikeuden sovittelusäännöksiä ei ole, joten avioliittoa solmittaessa on mahdollista säännellä omaisuuden jakautuminen erotilanteessa. Sopimusta tehtäessä tulee varmistaa, että morsian saa sen sisällön tietoonsa thaikielellä ja että hän on myös sen kokonaisuudessaan ymmärtänyt. Tämä sen vuoksi, että sopimusmahdollisuus on uusi eikä sitä yleisesti tunneta. Sinänsä sopimus vastaa eurooppalaista, mutta sitä ei talleteta viranomaisille, kuten Suomessa.

Erotilanteessa lapset pääsääntöisesti jäävät äidilleen, mutta pitävät edelleen isänsä sukunimen.

Kuten sanottu minkäänlainen seremonia ei ole välttämätön avioliiton solmimisessa, vaan rekisteröinti on ainoa merkityksellinen manööveri. Yleensä seremonia alkaa aikaisin aamulla ja sitä johtavat munkit, sitten ruokailun jälkeen on vuorossa rotnaamsang eli pyhän veden pirskottelurituaali. Kun tämä on ohi puolenpäivän aikaan alkaa ruokailu, tanssi, musiikki, häälahjojen antaminen etc.

Joskus sitten tiet erkanevat ja tulee avioeron aika. Se tapahtuu pääsääntöisesti rekisteröimällä se samassa viranomaisessa, kuin liittokin on rekisteröity. Joskus avioero voidaan hakea myös oikeudessa. Kuten aikaisemmin mainitsin, monet jättävät kuitenkin eron rekisteröimättä ja elävät onnettomassa liitossaan kuolemaansa saakka kasvojen menettämisen pelossa, mikä aiheuttaa monia ongelmia yhteisössä, ns. jalkavaimojen ym myötä.

Moniavioisuus, vastoin joitakin urbaanilegendoja, ei ole sallittua; aikaisempi avioliitto muodostaa avioesteen.

Avioliiton päättyessä eroon, tulee eteen ositusta vastaava omaisuuden jakaminen. Thailainsäädännössä erotellaan ns. yksityinen ja yhteinen omaisuus. Sillä, kumman nimissä omaisuus on, ei ole merkitystä, vaan yhteinen eli yleensä kaikki avioliiton aikana hankittu omaisuus menee jakoon eli jaetaan puoliksi, yleensä ennen avioliittoa hankittu omaisuus on ns. yksityistä, johon toisella ei ole osuutta. Vastoin yleistä käsitystä puoliso saa osuutensa asunnosta ja autosta, kun ne on hankittu avioliiton aikana, vaikka ne olisi hankittu farangimiehen rahoilla ja vaimon nimiin. Näin siis, jos avioehtosopimusta ei ole tehty.

Avioliitto voi päättyä myös kuolemaan. Testementin tekeminen on erittäin tärkeätä, jotta täällä asuvan farangin omaisuus siirtyisi kuoleman jälkeen sillä tavalla kuin vainaja oli eläessään halunnut. Täällä olevan omaisuuden suhteen noudatetaan Thaimaan lainsäädäntöä, vaikka periaatteessa perilliset Suomessa ovat velvollisia maksamaan perintöveroa myös täällä olevasta omaisuudesta, edellyttäen tietysti, että se ilmoitetaan perunkirjoituksessa Suomessa.

Aikaisemmin jo kirjoitin testamentista, mutta kuultuani joitakin keskusteluja, tarkennan vielä sitä seuraavasti: Täkäläisen lainsäädännön mukaan on olemassa kuusi erilaista testamenttia. Ensin ns. omakätinen testamentti, joka tulee kysymykseen, kun todistajia ei ole saatavilla; toinen on ns. tavallinen testamentti, joka on samankaltainen kuin Suomessa, edellyttää kirjallista muotoa, allekirjoitusta ja kahta todistajaa; kolmas on tapa, jossa testamentti allekirjoitetaan ja todistetaan aluevirastossa ( Amphur) ja talletetaan sinne. Tämä menettely ei ole välttämätön testamentin laillisuuden kannalta, usein ns. lakitoimistot täällä käyttävät tätä menettelyä ilmeisesti saadakseen enemmän hynää asiakkailtaan. Lisäksi on vielä ns. salainen testamentti, jossa siis itse testamenttimääräykset ovat suljetussa kuoressa, joka on allekirjoitettu ja todistettu. Viimeisenä ns. hätätilatestamentti, joka tulee kyseeseen tilanteessa, jossa muunlainen menettely ei ole mahdollinen esimerkiksi onnettomuustilanteissa.

Mikäli testamenttia ei ole tehty, noudatetaan suomalaista Perintökaarta vastaavaa menettelyä, jossa ns. verisukulaisia ovat lapset, vanhemmat, sisarukset, puolisisarukset, isovanhemmat, sedät ja tädit.

Mikäli on virallisesti rekisteröity avioliitto, on puoliso myös perillinen.

Siispä, mikäli vainajalta jää leski ja lapsia, menee puolet leskelle ja puolet lapsille (lapsenlapsilla on sijaantulo-oikeus). Jos jää lapsia ja vanhemmat, menee puolet lapsille ja puolet vanhemmille; jos ei ole leskeä, vaan pelkästään rintaperillisiä, saavat nämä koko omaisuuden.

Jos jää leski ja vanhemmat, saa leski puolet ja vanhemmat toisen puolen. Mikäli vanhemmat eivät ole Thaita ja asuvat ulkomailla, eivät he peri mitään.

Mikäli lähisukulaisia ei ole, vaan vain isovanhempia, puolisisaruksia, setiä ja tätejä, menee kaksi kolmasosaa leskelle ja yksi kolmannes sukulaisille. Tästä jo näkee, että testamentti on tarpeellinen työkalu. Kannattaa ajatella asiaa, koska kukaan ei vielä ole selvinnyt elämästä hengissä ja mikään muu ei ole varmaa, kuin köyhän kuolema.

Testamentin täytäntöönpanija voidaan määrätä testamentissa tai sen voi sitten määrätä oikeus.

Loppuun vielä täkäläiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan sulautumista yrittävän mamun buddhalaisveljien ajatelmia sisältävästä kirjasta lainaus: Kotini on siellä, missä olen, kun aurinko laskee.

Kertaukseksi ns. eläkeläisviisumista

Eläkeläisviisumiksi kutsutaan O-A non immigrant viisumia, jonka voi hakea vain 50 vuotta täyttänyt henkilö. edellytyksenä on, ettei hakijaa ole rikoksista rekisteröity Thaimaassa tai Suomessa eikä hakija sairasta lepraa, elefanttitautia tai kolmannen asteen kuppaa eikä kärsi huumeriippuvuudesta.

Viisumia haetaan Thaimaan suurlähetystöltä Helsingistä. Hakemukseen tulee liittää passi ja sen kopio. Passin tulee olla voimassa 18 kuukautta maahan tulosta, näin suurlähetystön ohjeissa, vaikka muualla onkin esitetty vaatimus passin voimassaolosta 6 kuukautta maahantulosta.

Lisäksi tarvitaan värillinen passikuva (3), henkilötietokaavake kolmena kappaleena, rahatodistus englanniksi, pankista ja maistraatin vahvistamana, pitää olla 800.000 THB tai eläketodistus 65.000 THB netto/kk tai rahaa ja eläkettä vuodessa yhteensä 800.000 THB. Samoin tarvitaan rikosrekisterinote kolmena kappaleen ja kaavan mukainen lääkärintodistus kolmena kappaleena. Viimeksi mainittu myös maistraatin varmentamana.

Viisumi maksaa yhdellä maahantulolla 55 ja monella 130 €. Viisumissa on maininta enter before, joka tarkoittaa sitä päivää, johon mennessä on thaimaahan tultava eli viisumin viimeinen voimassaolopäivä. Eri asia on, että viisumilla maahan tultaessa passiin leimataan vuoden oleskelulupa immigrationin toimesta yleensä lentokentällä. Tästä leiman saannista tulee itse huolehtia, koska sen virhettä on lähes mahdoton korjata muutoin, kuin käymällä ulkomailla.  Suurlähetystön ohjeissa sanotaan, että tämäntyyppisellä viisumilla maahan tultaessa saa vuoden oleskeluluvan ensimmäisestä maahantulosta. Totuus on kuitenkin toinen. Ainakin minä olen saanut vuoden viisumin aikana sekä bussilla Malesiasta että lennolla Helsingistä tultaessa uudelleen vuoden oleskeluluvan. Eli tälläkin hetkellä minun viisumini ei ole enää voimassa, mutta oleskelulupa on ensi vuoden syksyyn. Tämä on onnistunut, kun olen sitä maahan tullessa erikseen pyytänyt vieläpä thain kielellä. Tiedossa on kuitenkin useita tapauksia, joissa uuden vuoden leiman saaminen ei ole onnistunut.

O-A viisumia voi hakea myös Thaimaassa. Oikeastaan kyse ei ole viisumista vaan oleskeluluvasta, vaika sekä immigration että suurlähetystö sitä viisumiksi kutsuvatkin. Sitä haetaan TM7 lomakkeella. Liittenä tarvitaan passi ja sen kopio, yksi värikuva, 1900 THB rahaa, rahatodistus Thaimaalaisesta pankista. Tilillä pitää olla 800.000 THB (puolisoiden osalta molemmilla erikseen eri tileillä), joka on rajoittamatta nostettavissa. Suurlähetystön ohjeen mukaan raha pitää olla tilillä kolme kuukautta ennen visan hakemista, Immigrationin ohjeiden mukaan ensimmäisellä kerralla riittää, kun raha on ollut tilillä kaksi kuukautta. Immigrationin kirjallisissa ohjeissa todetaan, että viisumia haettaessa pitää olla O-A viisumi voimassa, mutta sitä ei siis vaadita, koska Immigrationin mukaan heidän antamansa oleskelulupaleima passissa on tällainen tarvittava viisumi.

Edellä oleva tarkoittaa siis sitä, että jos olet tullut vuoden viisumilla maahan ja sen ollessa lopuillaan tullut uudelleen ja onnistunut saamaan uuden vuoden leiman, voit sen leiman loppupuolella hakea uutta ”viisumia” immigrationista edellä kerrotulla tavalla ja sitten vuosittain hakea sen uudelleen tarvitsematta koskaan poistua maasta. Jos rahaa ei ole pankissa, kelpaa myös eläketodistus 65.000 THB, yhdistelmä eläkkeestä ja rahasta, mutta paperit pitääeläkkeen osalta laillistaa eli leimata suomen viranomaisissa, mikä voi olla maassa jo oleskelevalle hankalaa.

Aikaisemmin viisumi oli mahdollista siirtää uuteen passiin, jos vanha meni umpeen kesken oleskelua, mutta nyt jos joutuu ottamaan uuden passin, on haettava myös viisumi ( tai oleskelulupa) uudelleen.

Kannattaa muistaa termien ero. Viisumi tarkoittaa maahantulolupaa ja oleskelulupa taas myönnetään kentällä immigrationin toimesta tai sitten esim. Hua hinissa Immigrationissa.

Edelleen Hua hinin Immigrationilla on sääntö, jonka mukaan jokaisen maahan tulijan, josta esim hotelli tms ei tee ilmoitusta, tulee vuorokauden kuluessa maahan tulosta ilmoittautua Immigrationiin ja kertoa osoitteensa ja samalla annetaan päivämäärä, mihin mennessä tulee antaa 90 päivän ilmoitus. O-A viisumilaiset joutuvat ilmoittautumaan Immigrationissa aina kolmen kuukauden välein.

Koska erilaisia ns. urbaanilegendoja liikkuu tästäkin asiasta, todettakoon, että edellä oleva perustuu Thaimaan suurlähetystön kisrajjisiin ohjeisiin, Hua hinin Immigrationin kirjallisiin ohjeisiin sekä ko. viraston ofiicerin henkilökohtaisessa tapaamisessa antamiin ohjeisiin.

Uutisia matkavakuutuksista

Mm. Pohjola tarjoaa Eurooppalaisen matkavakuutuksia ja niiden ehdot näyttävät muuttuneen. Tärkeä muutos on, että aikaisemmin ehdoissa oli mainittu, että jos vakuutuksenottaja oli kahtena peräkkäisenä vuotena yli kuusi kuukautta Suomen ulkopuolella, vakuutus ei korvannut vahinkoja. Nyt ehto kuuluu seuraavasti : Vakuutetulla tulee olla tosiasiallinen ja kotikuntalain sekä väestötietojärjestelmän mukainen vakinainen kotikunta ja asuinpaikka Suomessa vakuutustapahtumahetkellä, jotta hänelle otetusta vakuutuksesta maksetaan korvausta.

Ainakin Pohjolalla on Mittaturvassa lisänä matkustajan hoitoturva, joka kattaa hoitokulut myös muusta kuin äkillisestä sairaudesta tai tapaturmasta. Aikaisemmin korvattiin vain akuutti sairaus eli pois oli suljettu kaikki muut kuin yhtäkkiset äkilliset sairaudet. Nyt korvataan esimerkiksi syöpäsairauden hoito matkan aikana. Samoin jo aikaisemmin olevan sairauden pahenemisesta aiheutuvat kulut.

Vakuutuksessa ei ole omavastuuosuutta ja se voidaan ottaa olemaan voimassa 100 vuotiaaksi saakka eli vakuutuksen voi ottaa vielä 99 vuotiaana.

Vakuutusyhtiöllä on oikeus evätä vakuutus hakijalta syytä ilmoittamatta. Itse ilmoitin, että olen kokenut ohitusleikkauksen puoli vuotta sitten ja kerroin hakemuksessa kaikki lääkkeet joita sen jälkeen olen saanut ja siitä huolimatta vakuutus myönnettiin. Tiedän tosin joitakin suomalaisia Thaimaan kävijöitä, joille vakuutusta ei myönnetty.

Vakuutus on huomattavasti World Nomadsin vakuutusta halvempi ja kattavampi.

Vakuutuksessa ei mainita mitään Kela-kortin voimassaolosta. Kela nykyään katsoo, että alle vuoden ulkomailla oleskeleva yleensä säilyttää oikeutensa suomalaiseen sosiaaliturvaan, mutta vakuutus edellyttää vain, että kotipaikka on Suomessa. Vakuutusta otettaessa tulee ilmoittaa ulkomailla oloaika, jolloin vakuutus tehdään niin, että se on voimassa koko matkan ajan. Sitä voi jatkaa netissä. Vakuutusyhtiö edellyttää, että vuosittain annetaan yhtiölle terveysselvitys eli vakuutuksenottaja ilmoittaa sairautensa ja allekirjoittaa selvityksen ja tietysti vastaa antamiensa tietojen oikeellisuudesta.

Muuten Kela edellyttää (lain mukaisesti) että yli kolme kuukautta kestävälle ulkomaanmatkalle lähtevä tekee siitä ilmoituksen, joka on helppo tehdä netissä. Ihmetystä herättää, että mites sitten, jos lähdet ulkomaanmatkalle tietämättä etukäteen, koska palaat. Itsellä tämä ilmoitusvelvollisuus tuli esiin, kun kotisuomessa hain lääkekorvausta sydänlääkkeille, kun ostin vuoden lääkkeet kerralla. Kela lähetti kirjeen ja vaati selvitystä määräajassa uhalla, että kela-kortti peruutetaan. Kirjeen lähetyshetkellä olimme edelleen Suomessa. Tästä voisi ajatella, että jos ei vastaa kirjeeseen eikä edes matkusta ulkomaille, menettää Kela-korttinsa, jos sillä nyt niin paljon on merkitystä.

Ajatuksia sosiaaliturvasta ja vakuutusturvasta

TV 2:n ohjelma herätti jäsenistössä ja ulkopuolisissa sivustomme lukijakunnassa paljon ajatuksia ja kysymyksiä. Tässä joitakin poimintoja esiin tulleista mielipiteistä ja ajatuksista.

Ohjelmassa lyhyesti todettiin, että Espanjassa olevat eläkeläiset ovat paremmassa asemassa, kuin Thaimaassa oleskelevat, koska suomalainen sosiaaliturva eli ns. KELA kortti on voimassa EU:n alueella.

Totta on, että jos olet pysyvästi Suomen ulkopuolella, peruutetaan KELA-korttisi ja putoat Suomen sosiaaliturvan ulkopuolelle. Lähtökohtaisesti katsotaan, että olet muuttanut pois, jos olet yhtäjaksoisesti yli vuoden pois Suomesta. Toisaalta jo puolen vuodenkin poissaolo katsotaan muuttamiseksi. Ainoastaan, jos sinulla on siteitä Suomeen, voit säilyttää statuksesi puolen vuoden jälkeenkin. Siteitä voi olla mm. perhe Suomessa, vakituinen asunto ja osoite, työpaikka, Suomesta saatava työ- tai yrittäjäeläke, yritystoiminta etc.

Kuulemma eräs lentoyhtiö antaa viranomaisille tietoja yli puolen vuoden menopaluulipun ostajista. Tämä on varmistamaton huhu, mutta ihmetystäni on aikaisemminkin herättänyt se, että, kun tyttäreni perheineen tuli tänne muuutamaksi kuukaudeksi, ilmoitti kela hänelle, että tuet lakkautetaan, koska hän on muutoin kuin turistina ulkomailla. Jostakin tieto ulkomailla olosta oli mennyt, eikä ainakaan häneltä itseltään. Kyse oli hoitovapaasta ja lapset olivat mukana. Teimme valituksen ja asia korjautui. Samoin olen kuullut, että yhdistyksemme jäsenille on ilmoitettu, että kela-korttinne ei ole voimassa, leikatkaa se. Ko. henkilöillä on ollut samasta yhtiöstä ostettu yli kuuden kuukauden menopaluulippu.

No, onko tämä sitten oikeastaan tärkeää, koskapa kortilla ei Thaimaan maaperällä ole käyttöä ja uuden kortin saa heti, kun on palannut Suomeen ja käy sen pyytämässä kelan toimistosta.

Tärkeää on tietysti turvata itsensä sairauden tai tapaturman varalta. Yleisin tapa on ottaa Suomesta jatkuva matkavakuutus ja kantaa sen korttia mukanaan. Jos matka kestää yli kolme kuukautta, on jatkoajalle ostettava lisävakuutus, koska vuosivakuutus ei kata kuin 3 ensimmäistä kuukautta matkasta. Ongelmia tulee, jos olet kahtena peräkkäisenä vuotena yli kuusi kuukautta ulkomailla, tällöin matkavakuutusten ehtojen mukaan vakuutus ei korvaa vahinkoja. Siis yhtiöt kyllä myyvät vakuutuksen, mutta tiukan paikan tullen korvaus evätään. Usein pienissä asioissa kukaan ei vaivaudu tutkimaan, kauanko olet ollut ulkomailla, mutta jos kyse on isommasta vahingosta, ottaa yhtiö suurennuslasin esiin ja ikävä yllätys voi tulla esiin.

Toinen vaihtoehto on globaalissa maailmassa ottaa vakuutus Suomen ulkopuolelta. Itselläni on netistä Australialaisen World Nomads yhtiön kautta otettu matkavakuutus, joka on ohjautunut Suomea lähimpään yhteistyöyhtiöön eli Ihi Bupa Denmarkiin. Maksut ja korvaushakemukset on helppo tehdä netissä. Vakuutus on voimassa halutun ajan 3 päivästä vuoteen ja sitä voi jatkaa helposti. Vakuutuksen voi ottaa ollessaan jo ulkomailla. Minun vaihtoehtoni on sellainen, joka ei ole voimassa Suomessa tai USA:ssa, jolloin hinta on vähän halvempi kuin aikaisemmin käyttämämme suomalainen vakuutus, mutta kattavuus on parempi. Vakuutus on käytännössä toiminut hyvin myös korvaustapauksissa.

Myös tässä em. vakuutuksessa ehtojen mukaan sinulla pitää olla pysyvä kotipaikka Suomessa.

Kaikissa matkavakuutuksissa vakuutetaan sinut tapaturman tai äkillisen sairauden varalta, ei siis normaalin sairastamisen. Sitä varten on olemassa sairausvakuutus. Varaudu joka tapauksessa selvittämään tiukan paikan tullen sairastumisen äkillisyys. Kun sain äkillisen valtimotukoksen eli siis sydänkohtauksen, jonka seurauksena ohitusleikkaus, väitti vakuutusyhtiö, että kyse on kroonisesta sairaudesta ja sen hoidosta. Parin kuukauden vääntö tarvittiin ennenkuin akuutti sydänkohtaus katsottiin äkilliseksi. Ssuosittelen käyntiä Suomessa lääkärin luona ja pyytämään kirjallisen todistuksen terveydentilasta ja pitämään se mukana.

Toinen asia, joka täytyy varautua todentamaan, on pysyvä kotipaikka. Kun vakuutusyhtiö vetosi siihen, että olisin ollut jo 5 vuotta ulkomailla pysyvästi, oli tämä väite helppo kumota. Minulla oli argumentteina se, että olen vasta osa-aikaeläkkeellä eli työpaikka ja yritys on Suomessa, vakituinen asunto, kela-kortti, jatkuva matkavakuutus, perhe ym siteet ovat olemassa eli vaikka oleskelenkin pitkähkösti taikamaassa, olen edelleen suomalainen. Olimme muuten tulleet ensi kertaa Hua hiniin kolmeksi kuukaudeksi vasta 4 vuotta ennen ko. sairastumista.

Ikä asettaa rajoituksia, esimerkiksi World Nomads edellyttää alle 67 vuoden ikää, jos oikein muistan. Suomalaisissakin vakuutuksissa on yleensä ikärajat.

Yksi vaihtoehto täällä pitkään oleskeleville on ottaa sairausvakuutus Thaimaalaisesta yhtiöstä. Kyselimme mm. Ihi Buba Thailandista ja kattavan vakuutuksen saisi olemaan voimassa 70 vuotiaaksi asti ja jos vakuutuksen ottaisi ennen 60 vuotissynttäreitä, saisi sen loppuiäksi. Tämä vastaa suomalaista yleistä sairausvakuutusta eli kattaa myös esim. syöpäsairaudet yms. Tämän totesimme meille kalliiksi.

Matkavakuutuksen lisäksi suosittelen pitämään rahaa joko täällä tai Suomessa helposti siirrettävissä, koska joissakin tapauksissa joudut itse maksamaan sairaalalaskut, vaikka ne kuuluisivatkin vakuutuksen piiriin. Vakuutusyhtiö saattaa harkita korvauksia pitemmän aikaa, mutta sairaala ei päästä sinua pois ilman laskun maksamista. Minun sairaalalaskuni vakuutusyhtiö maksoi vasta toista kuukautta kotiuttamisen jälkeen.

Toisaalta kun akuutti sairaus kuuluu vakuutuksen piiriin, on muiden sairauksien osalta mahdollista ottaa lento Suomeen ja kääntyä siellä terveyskeskuksen tai sairaalan puoleen tai sitten sairastaa omalla kustannuksella täällä. Bangkok Hospitalin ja Sao Paolon lisäksi valittavissa on halvempiakin vaihtoehtoja kuten Hua hin hospital ja muitakin klinikoita. Näissäkin hoito on hyvää, mutta valitettavasti joudut jonottelemaan lähes yhtä paljon kuin Suomen terveysasemilla.

Jälleen totean, että kokemusteni mukaan täkäläinen sairaanhoito kestää vertailun eurooppalaisten kanssa ja jos joutuisin valitsemaan, tulisin tänne jo pelkästään tarvittavan sairaalahoidon saamiseksi. Kaikkein positiivisinta on ollut lääkäreiden ja muun hoitohenkilökunnan suhtautuminen potilaaseen, kyse ei ole pelkästään hoitotoimenpiteen objektista, vaan arvokkaasta ihmisestä.

Toivotan kaikille lukijoille hyvää terveyttä ja pitkää ikää, vaikka edellä käsittelinkin ikävämpiä asioita eli mahdollista sairastumista.

Pankkiasioista joitakin bulletiinin herättämiä ajatuksia

Eläminen Hua hinissa on helpompaa, kun on pankkitili täkäläisessä pankissa. Pankin valinta on vaikeaa, useimmat tekevät sen värin perusteella, mikä sinällään ei ole sen huonompi kriteeri kuin muutkaan, SCB on retuliini, Kasikorn keltainen, Bangkok Bank sininen ja sitten on vielä Krungthai ja …..

Pankkitilin saattoi ennen avata myös turistiviisumilla täällä oleskeleva, sitten edellytettiin saman pankin taikkuasiakkaan suositusta ja nyt keskuspankki on antanut määräyksen, jonka mukaan pankkitilin voi avata, jos on täällä vähintään O-A non immigrant viisumilla eli ns. eläkeläisviisumilla.

Eri pankit maksavat farangille erilaista korkoa. Käyttötilille maksetaan yleisesti 0,7 prosenttia. Ainakin Siam Commercial maksaa jo puolen vuoden sijoitukselle 3 %:n verotonta korkoa.

Kun avaa tilejä, kannattaa muistaa, että viisumin edellytyksenä oleva talletus pitää olla tilillä, josta on rajoittamaton nosto-oikeus eli sidottu määräaikaistalletus ei ole riittävä.

Tilit ovat joko verollisia, joista siis peritään päältäpäin vero, tai sitten verottomia. Verollisten korko on yleensä vähän parempi.

Valuuttatilin avaamista tutkailtiin, kun huhu kertoi, ettei sellaista saa kuin yhdestä pankista. Kävimme muutamassa kyselemässä ja ainakin Bangkokissa ja Krungthaissa se onnistuu, ainoa josta sitä ei ainakaan saanut oli oma pankkimme SCB. Tilin avaaminen edellyttää vähintään 1.300 €:n aloituspääomaa.

Kaikille tileille on saatavissa kortti, jolla voi nostaa rahaa myös ulkomailla eli Suomessa, siis myös valuuttatilitä. Yleensä nosto automaatilta on rajoitettu 20.000 THB vuorokaudessa, mutta sitä voi muuttaa. En tiedä onko riippuvainen asiakkaasta, mutta meillä ainakin onnistui 200.000 THB:iin pyytämällä.

Epäselvyyttä on ollut myös valuutan maahan ja maastaviennin suhteen. Thaimaan Bahteja saa viedä EU:n alueelle 50.000 THB ja samoin tuoda maahan. Muuta valuuttaa saa tuoda maahan rajattomasti.

Mikäli haluaa viedä varojansa takaisin Suomeen enemmän esimerkiksi asunnon myynnin yhteydessä, on ainoa varma ja laillinen keino esittää pankille asiakirjat, jotka osoittavat varojen tulleen alunperin euroopasta eli ns. Foreign currency transfer form -kaavakkeen, joka on pankin leimaama. Tapahtuu siten, että kun rahaa siirtää isomman määrän Thaimaahan, pitää pyytää pankilta ( taikkupankilta) kyseinen alkuperätodistus. SCB:n tapauksessa pääkonttori Bangkokissa tekee sen ja toimittaa Hua hiniin, jossa pankki sen leimaa ja luovuttaa asiakkaalle säilytettäväksi. Kun näitä kerää, saa vastaavan määrän rahaa viedä laillisesti maasta.

Kyseinen todistus vaaditaan esimerkiksi condominiumin ostossa eli pitää osoittaa ostoon käytettävien varojen laillisuus ja alkuperä, joka kontrolloidaan land officessa omistusta rekisteröitäessä, sen sijaan talon ostossa tällaista vaatimusta ei ole, vaan rahat voivat tulla sukanvarresta.

Pankkitili Thaimaassa on myös valuuttakurssieron vuoksi välttämätön. Valuttaahan kannattaa siirtää täällä olevalle tililleen euroina siten, että ne vaihtuvat bahteiksi täällä, jolloin kurssi on edullisin.

Jotkut kiertelevät vanhasta muistista valuuttakioskeja katselemassa edullista kurssia. Olen jopa nähnyt, kun farangi kuljetti Suomessa vaihdettuja THB seteleitä tänne ja käytti niitä talon ostoon. No, kurssihävikillä olisi saanut kodinkoneet taloon ja tässä tapauksessa rahojen vienti takaisin Suomeen on mahdotonta laillisesti ilman riskiä. Jos farangilta tavattaisiin rahat rajalla, olisi seurauksena takavarikointi ja muut seuraamukset päälle.

Asunnon hankkiminen Taikamaasta, lyhyt oppimäärä

Jos olet aikeissa jäädä jossakin vaiheessa pitemmäksi aikaa nauttimaan Thaimaan lämmöstä, ystävällisistä ihmisistä ja hyvästä ruoasta, kannattaa tosissaan harkita hotellin vaihtoehtona asunnon hankkimista.

Alkuun kannattaa ehkä vuokrata talo tai condo eli kerrostalohuoneisto. Tarjontaa löytyy netistä ja paikallisilta välittäjiltä. Kannattaa olla korvat hörössä täällä asuvien kanssa, koska silloin saatat saada hyödyllistäkin tietoa eri alueilla asumisen suhteen. Muista kuitenkin, että mielipiteitä on yhtä monta kuin niiden esittäjiä.

Jos käytät mopoa tai autoa, vuokrattua tai omaa, voit ajatella asuvasi myös varsinaisen Hua hinin keskustan ulkopuolella. Ilman omaa kulkuneuvoa asuminen jossakin suomalaiskylässä kilometrien päässä lähimmistä kaupoista tai ravintoloista käy työlääksi.

Vuokrasopimus kannattaa ainakin pitempiaikaisen sopimuksen osalta tehdä kirjallisesti engl/thai. Ennen vuokraamista kannattaa tutustua paikalliseen vuokratasoon. Kaupunkitaloja vuokrataan 10.000 bahtista ylöspäin, omakotitalon uima-altaineen saatat saada hyvältä paikalta 30.000 bahtilla ja reilunkokoisen condon rannalta samalla hinnalla. Kielitaidon puuttuessa on hyvä vaihtoehto vuokrata suomalaiselta, tällaistakin tarjontaa löytyy alueelta tai käyttää apuna kielitaitoista ystävää.

Vuokraamisessa ei isoja riskejä ole, mutta käytännössä jos vuokraat asunnon pitemmäksi ajaksi ja poistut välillä Suomeen, saattaa asunnossasi asua muita sillä aikaa. Vuokranantajalla on kiusaus ottaa lyhytaikainen vuokralainen, joka sitten käyttää sinun astioitasi ja lakanoitasi poissaolosi aikana. Parasta on, jos pyydät jonkun tuttavasi vähän vahtimaan kämppääsi poissaollessasi.

Sitten, kun päätöksesi täällä elämisestä vahvistuu tarpeeksi, tulee aika miettiä oman asunnon hankkimista. Tällöin on kaksi varsinaista vaihtoehtoa. Ensinnä condominium eli kerrostalohuoneisto. Jos taloyhtiö eli juridinen henkilö omistaa tonttinsa, on ulkomaalaisten omistus rajoitettu alle puoleen asunnoista. Muista tarkistaa myyjältä/välittäjältä ja taloyhtiön toimistosta, että sinulla on ostosi jälkeen mahdollisuus rekisteröidä omistusoikeutesi. Omistusoikeus ilmenee CHANOT nimisestä asiakirjasta, jonka etusivulla on pohjakuva asunnosta tietoineen ja kääntöpuolelle Land office (Pranburiin mennessä oikealla puolella) kirjaa siirron Sinun nimellesi. Tämän jälkeen olet asunnon omistaja ja vastuussa vastikkeen maksamisesta ( sisältää korvauksen vartoinnista kunnossapidosta, kirjanpidosta…) Vesimaksut perii yleensä taloyhtiön toimisto, mutta sähkö sinun pitää maksaa itse. Sähkömittari sinun pitää siirtää omiin nimiisi, jotta saat sen suoraveloitukseen pankkitililtä. Tässä vaiheessa huomautuksena, että tilinavaus ei ole enää mahdollista turistiviisumilla. Rahat condominiumin ostoon tulee siirtää ulkomailta ja esittää täkäläisen pankin todistus rahan alkuperästä tietyn virallisen kaavakkeen avulla. Tämä on tärkeä myös, että saat rahasi joskus siirrettyä takaisin Suomeen. Valuutan siirtäminen ulkomaille Thaimaasta on rajoitettu lähinnä varoihin, jotka osoitetaan tulleeksi ulkomailta.

Vältä ostamasta asuntoa juuri valmistuneesta tai keskeneräisestä talosta, koska konkurssejakin on tapahtunut ja muutaman vuoden olemassa ollut rakennus on jo mahdolliset virheensä esittänyt ja ne on korjattu. Uuden asunnon ostaja joutuu lisäksi ekstrana panemaan rahaa ns. korjausrahastoon, siis kauppahinnan lisäksi rahaa tulevia peruskorjauksia varten.

Älä myöskään osta sellaista asuntoa, jonka mukana myydään esim alakerrassa maaterassi talon edestä, koska ulkomaalainen ei periaatteessa saa omistaa maata ja yhtiön perustaminen sen omistukseen on laitonta ja kallista.

Näillä eväillä ja käyttämällä apuna asiantuntijaa apuna ovat riskisi erittäin pieniä. Muista, että täällä lakimiehiksi kutsuvat itseään erilaiset merkonomit ja muut sopivat henkilöt ja välittäjien vastuu on sama kuin ennenvanhaan romanilla käytetyn auton kaupassa. Takuu työstä päättyy just kun kauppahinta on saatu ja auton perävalot lakkaa näkymästä. Oman kokemukseni mukaan luotettavinta ja parasta palvelua saa Thaimaalaisilta välittäjiltä ja vältänkin itse kaikkia länsimaalaisia jobbareita, siis myös suomalaisia. Yleensä länsimaiset ns. asunnonvälittäjät ovat kotimaassaan bisneksissään epäonnistuneita ”liikemiehiä” jotka esittäytyvät kiinteistönvälittäjiksi, rakennuttajiksi, lakimiehiksi ym. aina tarpeen mukaan. Syvällä rintaäänellä vakuuttavat tietävänsä kaiken, mutta usein näiden besserwissereiden tiedot ovat puutteellisia, virheellisiä ja vanhentuneita.

Omakotitalon ostaminen on huomattavasti monimutkaisempaa, mutta oikein toteutettuna on sekin suhteellisen riskitöntä.

Ulkomaalainen ei voi omistaa maata Thaimaassa. Joskus neljäkymmentä vuotta sitten poistui amerikkalaisia koskeva poikkeus. Suurehkon sijoituksen tänne tekevä voi omistaa asuntotontin, v. 2007 määrä oli 40 miljoonaa bahtia. Ulkomaalainen voi saada maata avioerossa tai perintönä, mutta omistus on ajallisesti rajoitettu ja farangilla on lyhyehkö aika myydä maa pois omistuksestaan. Muita poikkeuksia ei ole ja Thaimaan kansalaisuuden saaminen on vaikeaa ja joka tapauksessa vie niin paljon aikaa, ettei se ainakaan eläkeläiselle ole vaihtoehto.

Jotkut välittäjät ja jopa ns. lakimiehet suosittelevat edelleen tontin ostamista perustettavan thaimaalaisen yhtiön omistukseen. Kyse on laittomasta menettelystä, johon ei aikaisemmin ole juurikaan puututtu. Nykylain mukaan yhtiö tarvitsee kolme tai useamman osakkaan, joista siis enemmistön tulee olla Thaimaan kansalaisia. Sitten nämä ns. bulvaanit, jotka siis todellisuudessa eivät ole maksaneet yhtiöön osuuttaan pääomasta, allekirjoittavat blancositoumuksen, jossa he luovuttavat määräysvallan vähemmistöosakkaana olevalle ulkomaalaiselle.

Yhtiön perustaminen maksaa, yhtiön vuosittainen kirjanpito maksaa. Yhtiö joutuu vuosittain maksamaan veron tontista ja sillä olevista rakennuksista.

Suurin riski menettelyssä on kuitenkin se, että se on laitonta. Thaimaan hallitus on aikanaan lähettänyt Land Officeille paimenkirjeensä ja vaatinut viranomaisia tutkimaan omistuksen rekisteröinnit yhtiöille ja mikäli kyse on ulkomaalaisomistuksen kieltävän lain kiertämisestä, omistusta ei saa rekisteröidä.

Kriteereitä on muun muassa se, että yhtiö ei saa olla toimimaton omistusta harjoittava yhtiö, vaan sillä pitää olla todellista liiketoimintaa, joka pitää esittää samoin sen pitää olla maksanut veronsa. Samoin Thaimaalaisten osakkaiden tulee osoittaa olevansa ns. sijoittajiksi luokiteltavia eli heillä tulee olla varallisuutta ja että he ovat todellisuudessa maksaneet osuutensa pääomasta. Olen nähnyt useiden suomalaisten ”omistamien yhtiöiden” taseita, joissa miljoonan bahtin osakepääoma on edelleen saatavana yhtiömiehiltä eli sitä ei ole lainkaan maksettu.

Tällä hetkellä tarkastukset koskevat vasta tonttien uusia rekisteröintejä, mutta tarkoitus viranomaisilla on tarkastaa myös olemassa olevat ns. vanhat yhtiöt. Todellista liiketoimintaa ei suinkaan ole tontin vuokraaminen ulkomaalaiselle osakkaalleen, vaikka tällaistakin on vakuuteltu.

En missään tapauksessa suosittele tällaista menettelyä, koska on olemassa laillinenkin keino talon omistamiseen.

Ulkomaalaisella on oikeus vuokrata maata. Täällä jokainen yli kolmeksi vuodeksi tehty vuokrasopimus edellyttää ollakseen voimassa, että se on rekisteröity Land officessa. Vuokrasopimus voidaan rekisteröidä 30 vuodeksi maksimissaan. Laillinen on sopimus, jossa on maininta siitä, että se voidaan sen päättyessä uudistaa 30 vuodeksi MAANOMISTAJAA KUULEMATTA vuokralaisen toimesta ja sen jälkeen vielä sopimuksessa on siviilioikeudellisesti sitova optio 30 vuoden lisäajasta, jota ei kuitenkaan voida reksiteröidä. Vuokrasopimuksen rekisteröinnin yhteydessä rekisteröidään myös rakennusten omistusoikeus ulkomaalaiselle. Tällainen vuokramaalla oleva omakotitalo vastaa juridisesti suomalaista vuokratontilla olevaa OK taloa. Se on myytävissä ja se periytyy perillisille.

Älä usko myyjien esitteisiin hienoista klubitaloista ja uima-altaista, koska ennemmin tai myöhemmin ne siirtyvät muuhun käyttöön. Kaupungin ulkopuolella on pilvin pimein erilaisia projekteja, joissa on tarjolla taloja uima-altaalla ja puutarhalla. Halvinta ja riskittömintä on, kun sinulla on talossasi oma sähkö, vesi, roskahuolto ja kaikki muutkin tarpeet hoidat omilla sopimuksilla. Tällöin kaikki toimii etkä maksa kenellekään välistä turhia kustanuksia. Tietysti se edellyttää alkuun omatoimisuutta ja vähän vaivannäköä. Projekteissa yleensä ns. toimisto tai huoltoyhtiö vetää joka asiassa välistä. Eräs kaverini uusitutti vesipumppunsa kymppitonnilla, ko. pumppu maksoi Big Giantissa 4.800 bahtia sis. asennuksen ja kuljetuksen.

Omakotitalon kauppahintaa ei tarvitse tuoda maahan samoin kuin condon osalta, mutta jos tuot rahat, käytä pankkia ja ota todistus tulevaa tarvetta varten. Halvinta rahan siirto Suomesta on kun siirrät ne tililtäsi Suomesta taikkutilillesi euroina ja siten että maksaja maksaa kaikki kulut.

Tärkeätä on perehtyä kauppaan ja papereihin etukäteen ja käyttää jotakin hyvää asiantuntijaa apuna heti alussa. Tällöin välttyy ns. kantapään kautta oppimisesta. Vuokrasopimuksen tulee olla sellainen, että Land office sen rekisteröi. Chanotista tulee selvitä tontti ja sen omistaja. Omistajan täytyy olla sama kuin vuokranantaja. Rakennuksen siirto vuokralaisen nimiin tulee tehdä kirjallisesti ja sellaisella sopimuksella jonka Land Office hyväksyy rekisteröitäväksi. Olenpa nähnyt suomalaisten keskenään tekemiä kauppakirjoja, joilla ei ole arvoa edes niiden paperin vertaa, kun paperia ei voi enää käyttää kun siinä on kirjoitusta. Usein myyjä on myynyt jopa sellaista omaisuutta, jota ei oikeastaan edes omistanut.

Rakennuksen rekisteröinti on tärkeää, koska muutoin se kuuluu maanomistajalle. Pari  vuotta sitten ilmeni, että puolessa farangien vuokrasopimuksista Land officen rekisterissä ulkomaalainen oli oikeastaan vuokrannut maan ja rakennuksen eikä siis omistanut mitään.

Maan osalta kiinteistöveron maksaa maanomistaja, rakennuksen osalta veroa ei mene, kun se on yksityisessä asumiskäytössä, toisin kuin yhtiötä käytettäessä.

Usein kuulee sanottavan, että sijoita Thaimaahan juuri sen verran kuin olet valmis menettämään. Joissakin asioissa se pitää paikkansa, mutta sijoittaminen condoon, pankkeihin ja rahastoihin ja omakotitaloon on turvallista, kunhan ottaa asioista selvää etukäteen eikä kuuntele huhuja ja erilaisten ”asiantuntijoiden” esityksiä.

Omistusoikeutta maahan ja condoon osoittaa siis Chanot -asiakirja. Ns. blue bookilla eli sinisellä kirjalla ei ole mitään tekemistä omistusoikeuden kanssa, siitä selviää vain talossa asuvien thaimaalaisten nimet. Keltainen kirja on taas vihko, johon merkitään talossa asuvat farangit (osoitetodistus). On tietysti olemassa muuitakin kuin chanot eli rajoitettuja oikeuksia maahan, mutta sellaiset eivät yleensä tule kysymykseen ulkomaalaisten osalta.

Tässä kuten sanottu lyhyt oppimäärä, joka perustuu pariin englanninkieliseen kirjaan maanomistuksesta, Thaimaan condominium actiin, maanomistusta ja rakentamista koskeviin säännöksiin, omiin kokemuksiin omien ja muiden suomalaisten asuntojen kanssa säheltämisestä, Chavilit, Finch & Partners asianajotoimiston juristien kanssa käytyihin keskusteluihin ja lukemattomiin netti- ja lehtiartikkeleihin. Ehkä tämäkin hiukan selkiyttää erilaisia kiertäviä urbaanilegendoja ja huhuja.

Mikäli tarvetta esiintyy, voin kirjoittaa yksityiskohtaisempiakin selostuksia erilaisista vaihtoehdoista.

AJOKORTIN HANKKIMINEN

Olemme kokeeksi pienellä porukalla hankkineet ajokortit yhteistuumin. Kävimme ensin Immigrationissa hakemassa osoitetodistukset viidensadan bahtin hintaan, sitten käytiin porukalla ilahduttamassa erästä pientä klinikkaa ja saimme lääkärintodistukset 100 bahtin hintaan, seuraavaksi menemme yhdessä Cha amin traffic officeen huomenaamulla ja kustannus siellä lienee noin 100-200 bahtia per kortti. Toimistossa ottavat kuvat ja valmiin läpyskän saa odottaessa. Yleensä aamuisin ennen kymmentä ei kenenkään tarvitse suorittaa mitään testejä. Osa meistä hakee ensimmäistä korttiaan ja osa vaihtaa vuoden korttia viiden vuoden korttiin.

Mikäli jäsenillä on tarvetta jatkossa tämänkaltaiseen yhteistoimintaan, voidaan järjestää jatkossa vastaavia tilaisuuksia. Ilmoittele tarpeesta turistijuristille tai hallituksen jäsenille.

WIINA ON WIISASTEN JUOMA

Piti tässä jo aikaisemmin harjoittaa kansanvalistustyötä ja kertoa viinan kirouksesta, mutta sitten yllättäen jouduin suorittamaan excursion ja tutustumaan perusteellisesti Thaimaan sairaanhoitojärjestelmään ja vakuutuskoukeroihin, joista ehkä sitten jatkossa kokemuksista lisää. Ajankohta oli sopiva, kun oli käsillä ns. musta viikko eli uuden vuoden aika, jolloin Thaimaassa kuolee joka vuosi liikenteessä 300-400 henkeä. Tänä vuonna suotuisa kehitys jatkui ja kuolemantapauksia ja onnettomuuksia kirjattiin vähemmän kuin viime vuonna.

Thaimaassa on tiukka laisäädäntö, mitä tulee alkoholijuomien myyntiin ja nautttimiseen. Ensinnäkin alkoholijuomien myynti on sallittu nykyään vain 11-14 ja 17-24 välisenä aikana. Tämä koskee kaikkea vähittäismyyntiä, siis myös ravintoloissa ja baareissa tapahtuvaa. Eri asia on, että määräystä Hua hinissa tietääkseni noudattaa vain Tesco Lotus, Macro, Seven eleven ja Villa Market eikä ainoakaan ravintola.

Laissa on paljon poikkeuksia. Ensinnäkin se koskee vain vähittäismyyntiä, jota on alle 10 litran myyntierä. (ml. olut). Laki sallii myynnin muina aikoina myös alkoholin valmistajan, panimon tai maahantuojan agentille. Mm. Pala-U:n tien varressa oleva juomatukku alkoi Changin agentiksi pari vuotta sitten.

Lain noudattamista ja sen valvontaa on nykyhallituksen aikana tehostettu. Isaanissa Udonissa on alettu jo jakamaan huomautuksia baareille ns. päivämyynnistä. Lain mukaan seurauksena myyjälle on vankeus, sakko ja lisäksi jopa viiden vuoden myyntikielto.

Alkoholin myyntiä on rajoitettu joinakin juhlapäivinä, jota myös meidän kylässä noudatetaan joissakin ravintoloissa.

Lentokenttätaksin pysähtyessä huoltoasemalle, on joku saattanut kaivata kostuketta oluen muodossa ja turhaan. Tämä sen vuoksi, että alkoholijuomien myynti on kokonaan kielletty huoltoasemien yhteydessä.

Ikäraja on kaikista huhuista ja urbaanilegendoista poiketen 20 vuotta ja sitä harkitaan korotettavaksi 25 vuoteen. Alkoholin myynti juopuneelle on kielletty ja nauttiminen temppeleiden ja huoltoasemien lähellä ja ajoneuvoissa.

Thaimaassa alkoholilakia on tiukennettu koko ajan vuodesta 2008. Tähän on paljon syitä, muun muassa joku vuosi sitten huomasin tilastosta, että Thaimaa komeili 8. sijalla maailmassa puhdasta alkoholia per henkilö tilastossa. Tämä aiheuttaa valtavia myös taloudellisia vahinkoja liikenteessä.

Tiedossani ei ole, miten pitäisi suhtautua täällä olevaan tapaan, jonka mukaan ravintolassa illallisella ja lounaalla nautitaan omia eväitä, kun tällöin ei ole kyse myymisestä tai ostamisesta.

Tavallisen turistin lohdutukseksi voisi todeta, että rangaistavaa on yleensä myynti eikä ostaminen eikä valvontakaan pure näillä turistiseuduilla.

Nauttikaamme siis huurteisemme naatiskellen, mutta tietysti kohtuurella 😉

Liikennekaaos

Monissa matkustamista Thaimaahan käsittelevissä kirjoissa ja oppaissa kehotetaan olemaan ajamatta autoa tai moottoripyörää Thaimaassa turvallisuusongelmien vuoksi.

Jos asustelet täällä pysyvästi tai pitempiä aikoja, on auto ja/tai moottoripyörä välttämätön yhtä lailla kuin Suomessa. Omalla ajoneuvolla tavoitat paikkoja, joita et ole kuullut edes olevan olemassa. Itse olen ajanut autoa jo yli 60.000 km ympäri Thaimaata ja moottoripyörääkin jonkun verran, joten seuraavassa olevat tiedot perustuvat osittain omakohtaisiin havaintoihin ja toisaalta Thaimaan lainsäädäntöön ja joihinkin englanninkielisiin lähteisiin.

Thaimaan liikenne eroaa suomalaisesta melko tavalla ja toisaalta ei kuitenkaan paljon. Liikenne on vasemmanpuoleinen ja periaatteessa liikennesäännöt ja merkit ovat suurin piirtein samat kuin Euroopassa. Osittain ne kuitenkin poikkeavat melkoisesti ja oman värinsä liikenteeseen tuo se, että osalla mopoilijoista ei ole edes ajokorttia eikä maassa käytännössä ole autokoulujärjestelmää oikeastaan lainkaan eikä täkäläiseen vapaaseen kulttuuriin kuulu muutenkaan määräysten kirjaimellinen noudattaminen, onhan Pratheet Thai käännettynä Vapaitten Maa.

Poikkeukset suomalaisesta liikenteestä, joihin Hua Hinissa törmää jatkuvasti päivittäin ovat: Liikennevaloissa punaista päin ajaminen on yleensä sallittua vasemmalle käännyttäessä. Siis silloin, kun siihen oikeuttaa sininen liikennemerkki, jossa lukee englanniksi free left turn ja silloin, kun ei ole merkkiä lainkaan. Sen sijaan keltainen merkki, jossa on vain thaikielistä tekstiä, kieltää kääntymisen punaista päin. Tosin, jos et aja ja takanasi hermostutaan, on syytä merkistä huolimatta ajaa päin punaista. Tämä voi tapahtua esimerkiksi, kun merkki on vastikään vaihtunut tai takanasi oleva ei osaa lukea merkkiä. Jopa kerran poliisi huiski minut ajamaan vastoin kieltoa.

U-käännös on sallittu, jopa monikaistaisilla pääteillä. Ohittaminen on aina sallittu molemmilta puolilta. Pääteillä on parasta ajaa keskimmäistä kaistaa, ja jos on vain kaksi, niin reunakaistaa. Oikeanpuoleisella jatkuvasti ajamisesta sakotetaan mm. ohitustiellä.

Pakollista pysähtymistä tarkoittaa merkki, jossa lukee jut (seis) Käytännössä se on ohjeellinen, en ole koskaan nähnyt sitä kenenkään noudattavan, en edes poliisiajoneuvojen.

Kääntyminen risteyksissä tapahtuu miltä kaistalta tahansa riippumatta kaistamaalauksista tai liikennemerkeistä eli risteyksissä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta ja pitää silmät auki selässäkin. Peilien seuraamista ei voi liikaa korostaa.

Pysäköintikieltoa merkitsevät merkkien lisäksi rotvalliin tehdyt maalaukset. Mustavalkoiselle saa pysäköidä joksikin aikaa, keltavalkoiselle vain kuormausta varten (pysähtyminen) ja punavalkoiselle ei saa edes pysähtyä. Käytännössä paikalliset pysäköivät autonsa vaikka keskelle katua, kun täällä ei kävellä, vaan pysäköidään aina kaupan oven eteen.

Etuajo-oikeutta merkitään liikennemerkeillä joskus, mutta ns. kirjoittamaton sääntö, joka perustuu Thaimaan hierarkiseen kulttuuriin muutoinkin, on se, että isot autot, kuten bussit ja kuormurit päästetään ensin ja sen jälkeen autot, hinnasta riippuen (mersut ym. ajavat yleensä ensin). Sitten mopot ja lopuksi lainsuojattomat jalankulkijat ylittävät kadun vain, jollei muita ole liikkeellä. Pala-U:n tiellä on uusia liikenneympyröitä, joissa ympyrässä ajaville on merkitty etuajo-oikeus, mutta jos uskot sitä, saat varmuudella kylkeesi rekan, joka soittaa torvea ja vilkuttaa valoja, koska on isompi ja menee ensin.

Liikennevaloissa ei kannata viime hetkellä pysähtyä, koska perääsi ajetaan. Paikalliset ajavat siten, että pari autoa aina ajaa vielä punaisilla valoilla.

Yksi tärkeimmistä asioista joka kannattaa muistaa on ÄLÄ LUOTA  SUOJATIEHEN. Parhaiten tätä kuvaa keskustassa oleva liikennemerkki, jossa englanniksi lukee, että ylitä katu seeprajuovitusta pitkin VAIN JOS SE ON TURVALLISTA. Ikävä näky oli pari vuotta sitten, kun äiti lastenvaunujen kanssa jäi auton alle Market Villagen edessä olevalla suojatiellä.

Pickupin lavalla saa kuljettaa matkustajia niin paljon kuin sinne mahtuu, paitsi Bangkokin alueella.

ÄLÄ AJA JUOVUKSISSA. Thaimaassa on tällä hetkellä vielä tietääkseni promillerajana 0,2 ja jos sinulla on ollut kortti yli 5 vuotta raja on 0,5 promillea. Viime aikoina on keskusteltu rajan pudottamista nollaan. Käytännössä ajaminen on kielletty ns. humalassa eli jos se on havaittavissa ulospäin. Puhallusmittareita en ole nähnyt kuin Bangkokissa. Koska valvontaa ei ole, on liikenteessä parasta itse noudattaa nollatoleranssia ja olla erityisen varovainen viikonloppuina ja juhlapyhien aikaan. Erityisesti Songran on vaarallinen.

Vaikka thaimaassa on vasemmanpuoleinen liikenne, ajavat paikalliset myös oikeaa puolta lyhyitä matkoja, jos sillä välttää kiertämisen U-käännöspaikan kautta. Myös kaupungissa ajetaan mopolla molemmilla puolilla.

Valojen vilkuttaminen tarkoittaa : Väistä, minä tulen. Kirjoittamattoman säännön mukaan ohittaa voi vaikka vastaan tulisi autoja. Vastaantulijan velvollisuus on väistää pientareelle ja samalla väistää siellä jo ennestään ajavia mopoja.

Ajokortti, rekisteriotteen jäljennös, vakuutustodistus ja veromerkki on oltava ajossa mukana. Etuistuimilla on käytettävä turvavyötä ja mopossa kuljettajalla on oltava kypärä.

Nopeusrajoitus taajamien ulkopuolella on 90 km tunnissa ja liikennemerkkien mukaan 100-120 km. Taajamissa 50-60 km tunnissa.

Kun otat oikean asenteen, unohdat kotimaiset liikennesäännöt ja toimit, kuten paikalliset, huomaat, että se kaaos kuitenkin sujuu jopa paremmin kuin tiukkapipoinen eurooppalainen omista oikeuksista kiinni pitäminen. Kaiken kaikkiaan hymyjen maassa myös liikenteessä osataan ottaa rennosti.

Jatkossa enemmän ajokortista, vakuutuksesta, auton ja mopon ostosta tai vuokrauksesta.

Testamentin tarpeellisuudesta

Monet meistä, jotka haluavat viettää pitempiä aikoja kuningaskunnassa, kuten O-A viisumin hakuohjeissa kauniisti sanotaan, ovat varmaan joskus ajatelleet, että kun täällä kertyy jotakin omaisuutta, mitä tapahtuu, kun sielu lähtee kiertoon eli maallinen vaelluksemme päättyy. Kun kotipaikka löytyy yhä Suomesta ja asiat siellä ovat kunnossa, on aika hetki miettiä asiaa Thaimaassa olevan omaisuuden osalta.

Paras keino varmistaa omaisuuden siirtyminen toivotulla tavalla perillisille, on tehdä täällä testamentti. On helppo ymmärtää testamentin tärkeys, kun miettii, paljonko täkäläiset viranomaiset ymmärtävät suomalaisen perukirjan ja sukuselvitysten sisällöstä ja tarkoituksesta.

Testamentti on mielestäni aivan välttämätön, jos omistat jotakin, jonka siirto jälkeenjäävälle elinkumppanille ja ehkä myöhemmin perillisille edellyttää jonkinlaista rekisteröintiä. Lähinnä tulee mieleen auto, mopo, condo tai talo. Myös täkäläisen pankin tilin siirto leskelle tai aikanaan perillisille varmistetaan testamentilla.

Toisin kuin Suomessa Thaimaassa ei tällä hetkellä ole perintöveroa lainkaan, tosin sellaisen voimaantulosta on keskusteltu jo vuosia. Testamentin ohessa on hyvä jättää perillisille kirjalliset ohjeet, joista selviää, mitä omaisuutta Thaimaasta löytyy ja kenen puoleen heidän tulee kääntyä asiassa.

Testamentin muotomääräykset ovat suurinpiirtein samanlaiset kuin Suomessa, eli testamentti on varminta tehdä kirjallisesti, allekirjoitettuna ja kahden todistajan varmentamana. Siinä on hyvä määrätä toimeenpanija, jonka tehtävänä on maksaa kulut ja luovuttaa omaisuus testamentinsaajille. Testamentti voidaan laatia itse asiassa millä kielellä tahansa, mutta suosittelisin englanninkielisen laatimista ja myös sen käännättämistä thaiksi jo laatimisen jälkeen. Se helpottaa aikanaan perillisten toimintaa. Testamenttia ei tarvitse viedä millekään viranomaiselle tässä vaiheessa, vaan säilyttää se huolellisesti samalla tavalla kuin Suomessa.

Testamentin laatimisessa kannattaa käyttää apuna juristia sen laillisuuden varmistamiseksi. Virallisen käännöksen voi sitten teettää kielitoimistoissa noin 1.000 bahtin hinnalla.

Tässä pähkinänkuoressa testamentin tarpeellisuus. Muistaa kannattaa myös, että Thaimaan lainsäädännön mukaan omistusoikeus ei aina riipu siitä, kenen nimissä omaisuus on, vaan esimerkiksi perheen auto, joka on rekisteröity miehen nimiin, on puoliksi vaimon omistama.

Mikäli haluat tarkempia tietoja, voit esittää yhteydenottopyynnön tai kysymyksesi alla olevassa kommenttilokerossa, otan yhteyttä sähköpostiosoitteeseesi, joka tulee kommenttisi mukana ja vain sivustomme toimittajien tietoon.

Vaikka kehotankin miettimään perintöjärjestelyjä, toivotan kaikille lukijoille monia nautittavia vuosia Taikamaan paratiisissa.

Advertisement

18 responses to “Turistijuristi

  1. Dave Hasenson

    Hei,
    Saavumme Hua Hiniin 22.1. hankkiaksemme kondon kaupungista.Olemmne neuvotelleet parinkin paikallisen valittajan kanssa (FazWaz seka Rosse Real Estate). Olemme lahinna kiikaroineet Flame Tree projektia. Onko mielestasi turvallista edeta e.m. kanavia pitkin vai onko sinulla muita neuvoja.
    Onko tarpeellista pestata ulkopuolinen juristi vai tyytya myyjan valintaan.
    Kiitollisena paikaisesta vastauksesta,
    Susana ja Dave Hasenson
    hdave@013.net
    puh.:
    1. 972 52 2638248
    2. 358 50 3561238

  2. Jouko Korhonen

    Hei,

    Minulla on OA eläkeläisviisumi, joka on voimassa maaliskuuhun 2020.
    Olen saanut uuden passin ja menin Thaimaan Suurlähetystöön pyytämään viisumin siirtoa.
    Vastaus oli, että entisen passin tietoja ei siirretä uuteen passiin vaan on haettava uusi viisumi.
    Miten toimin?

  3. Talo mielessä

    Tervehdys,
    Kysyisin liittyen talon omistamiseen Thaimaassa, netistä löytämäni tieto on hieman ristiriitaista. En ole eläkeläinen, olen 40v ikäinen ja yrittäjä. Liiketoimintani on Suomessa ja pysyy siellä, aikomuksenani ei ole tehdä töitä Thaimaassa muuten kuin netin kautta omalle yritykselleni. Jos ostan talon esim.Phuketista ja haluaisin oleskella siellä mahdollisimman pitkiä aikoja vuodessa, esim.yli 6kk vuodessa, millaisella viisumiratkaisulla tämä käytännössä onnistuu? Minulla on thaimaalainen vaimo mutta en ole varma olenko hänen kanssaan enää silloin kun olen taloa ostamassa. Onko sillä olenko naimisissa paikallisen kanssa tai ei vaikutusta viisumiin tällaisessa skenaariossa? Entä jos haluaisin jäädä maahan pysyvästi möllöttämään talooni, miten tämä käytännössä viisumin kannalta onnistuu ei-eläkeläiselle?
    Kiitoksia!

    • riittaveneskoski

      OA eläkeläisviisumi on mahdollinen vasta, kun olet 50 vuotias, joten mahdollinen olisi O viisumi avioliiton perusteella eli non immigrant visa non O, se annetaan 90 päiväksi ja siihen voi hakea immigrationista 60 päivää lisää. Toinen vaihtoehto on tourist visa TR, jolla saa 60 päivää oleskelua ja siihen 30 päivää lisää immigrationista tai 60 päivää avioliittotodistuksella. Näiden jälkeen on käytävä rajan takana. Talossa pysyvästi möllöttäminen minullakin alkoi jo ennen eläkkeelle jäämistä, mutta 50 vuotta täyttäneenä. Siis ns. eläkeviisumilla ei ole mitään edellytystä eläkkeellä olosta, vaan pitää olla 50 tai yli ja olla riittävä määrä rahaa tai tuloja tai näitä yhteensä.

      • Talo mielessä

        Tervehdys,
        Kiitoksia vastauksesta. Luin viisumin uusimisesta ja siinä näyttää olevan nykyään rajoituksena että maarajan ylittäessä maksimin kaksi kertaa vuodessa voi uusia, mutta tämä ei ohjeistuksen mukaan koske kansainvälisen lentokentän kautta maahan saapuvia. Onko siis niin että uusinnan voi tehdä pitkin vuotta vaikka kuinka monta kertaa kunhan maahantulon tekee aina koneella lentäen? Eli ottaa jonkin edullisen lennon naapurimaahan ja lentää takaisin. Eli jos aluksi mennään TR viisumilla, sen jälkeen shoppailuviikonloppu vaikka Singaporeen. Palatessa normi 30 vrk viisumi mitä voi sitten pidentää toisen 30 vrk. Ymmärsinkö oikein? Vai voiko TR viisumin hakea uudestaan maassa ollessaan, saavuttuaan kansainvälisen kentän kautta lennolla?

      • Aivan oikein. Maarajalla saa nykyisin 30 päivää samoin kuin lentokentällä, mutta maarajalla aivan oikein vain kaksi kertaa saman vuoden aikana. Lentäen voit todella tulla kuinka monta kertaa tahansa. Tosin aina voi olla, että immigrationissa aletaan huomauttelemaan, jos passi on täynnä toistuvia maahantuloja ilman viisumia tai turistiviisumeja peräjälkeen. Joillekin on joskus annettu kehotus asianmukaisen viisumin hankkimiseen, kun näyttää siltä, että kyse ei ole turistimatkoista.

      • Mitään viisumia ei voi hakea Thaimaassa ollessa, vaan viisumin voi myöntää vain Thaimaan edustusto ulkomailla. Thaimaassa voidaan antaa rajalla ilman viisumia tulevalle 30 päivän oleskelulupa ja Immigration voi myöntää extensioneja eli oleskeluluvan jatkoja.

    • Talo mielessä

      Kiitoksia tiedoista, ymmärrän nyt paremmin asian viisumin osalta.

      Entä itse talon/kerrostalokämpän ostaminen, siihen liittyen olisi vielä kysymys. Olen aiemmin avannut nimelleni säästötilin Bangkok Bankissa johon en ole vielä siirtänyt muuta kuin ns.pohjakassan muutama tuhat bahtia.

      Tarkoituksena olisi siihen hiljalleen palkasta siirrellä osa joka kuukausi jolla sitten lopulta summan tultua kasaan ostan talon/condon mikä silloisesta tarjonnasta näyttää kiinnostavimmalta. Kun tosiaan tarkoitukseni on hiljalleen siirrellä vuosien mittaan muutaman tuhannen euron summissa per kuukausi, eikä suuremmissa summissa kerralla, miten siirtojen viestikenttä on paras määritellä jotta ei tule sitten ostovaiheessa ongelmia?

      Luin että rahaa siirrettäessä on tärkeää olla viestikenttään kirjoitettuna juurikin että se on tarkoitettu talokauppaan, tai jos siirtää rahaa yleiseen elämiseen samalle tilille, myös tämä pitää olla mainittuna. Tarpeena on siirrellä kumpaakin nimikettä. Voiko tulla ongelmia jos esimerkiksi löydän talon hinnaltaan viisi miljoonaa bahtia, mikä löytyisi kyllä tililtä mutta yhteensä yksi miljoona on siirretty tilille toisella nimikkeellä ajan kuluessa.

      Voinko siis käyttää ollenkaan muulla nimikkeellä siirtämääni varallisuutta talokauppaan eräänlaisena puskurina talon hinnalle tilanteessa jossa haen vaikkapa neljän miljoonan bahtin kohdetta millä nimikkeellä olen vastaavan summan siirtänyt vuosien mittaan, mutta sellaista ei ehkä juuri sillä hetkellä löydy, löytyisi kuitenkin juuri täydellinen kohde 5 miljoonalla tai jotain tältä väliltä. Onko tämä käyttövarallisuudeksi siirtämäni omaisuus ollenkaan sallittua käyttää kiinteistön ostoon, vai pitääkö joka bahtin takaa löytyä merkintä että se on talokauppaan, ei saa olla muuta?

      Ehkä kyselen tyhmiä mutta yritän tällä välttää mahdollisen byrokraattisen mutkan tulevaisuudessa ja varmistaa että teen oikein. Kiitoksia avustanne jälleen!

      • Pekka Veneskoski

        Sorry, että huomasin jatkokysymyksen vasta nyt. Talon ja condoasunnon osalta tilanne on hiukan erilainen. Jos vuokraat tontin ja ostat talon omiin nimiisi ja rekisteröit sen todella omalle nimellesi, mikä onkin ainoa järkevä ja laillinen keino, voit käyttää sen maksamiseen rahaa siitä riippumatta, mistä se on kotoisin. Jos taas ostat condoasunnon omiin nimiisi, on se maksettava ulkomaasta tuodulla rahalla kokonaisuudessaan, jotta sen saisi land officessa rekisteröityä omiin nimiin. Rahan siirtoa varten on olemassa oma kaavakkeensa, joka rahan siirrosta pitää olla ja sen saa pankista. Se on samalla ns. rahanpesuilmoitus. Kaiken lisäksi, jos sitten joskus myyt asuntosi, saat aina condon kauppahinnan siirrettyä takaisin Suomeen, kun se on rekisteröity sinun omistukseesi riippumatta kauppahinnasta eli voitonkin voi kotiuttaa. Sen sijaan talon kohdalla tilanne on toinen. Saat siirtää laillisesti vain sen osan kauppahinnasta, josta sinulla on esittää em. rahanpesuilmoituskaavake. Kannattaa siis aina, kun siirtää tänne isomman summan rahaa, ottaa siitä ko todistus. Tarkempia selvityksia ja neuvoja saat, kunhan laitat kysymyksesi suoraan henkilökohtaisesti minulle.

  4. Henrik Lindholm

    Hei, mietin tässä viisumiasiaa, olen tulossa sinne 12.12.2018 ja ajattelin lähteä pois 6.3.2019. Tähän riittänee turistiviisumi? Tämä on ensimmäinen kerta jolloin olisin vähän pidempää siellä.
    Nyt on minulla hieman epäselvää milloin pitää käydä immigratoinissa ilmoittautumassa ( toki heti kun tulen sinne, se on selvää), mutta turistiviisumi on ilmeisesti voimassa 2kk, jonka jälkeen voin hakea lisäaikaa.
    Eli: milloin on tarkalleen ne ajankohdat jolloin pitää käydä imoittautumassa/anomassa lisäaikaa, nämä on hämärän peitossa kun on olemassa . ns tietäjiä ja aina saa erilaisia vastauksia lukea. Tätä kautta uskon saavani faktaa jotta kaikki menee oikein eikä tule hankaluuksia.

    T. Henrik Lindholm

    • riittaveneskoski

      Sorry myöhäinen vastaukseni, mutta olimme seitsemän viikkoa Länsi Australiassa autoilemassa eikä siellä takamailla paljon nettiyhteyksiä ollut. No asiaan. Kun tulet turistiviisumilla maahan ja jos tulet omaan kortteeriin, teet ilmoituksen heti immigrationiin. Jos tulet hotelliin tms, tekee se ilmoituksen. Samoin vuokra asunnosta omistaja tekee ilmoituksen, mutta monesti laiminlyövät sen, joten on syytä tehdä se itsekin. No sitten kun olet ollu täällä jonkin aikaa ja aikaisintaan 45 päivää ennen passiisi leimatun oleskeluluvan päättymistä, voit mennä immigrationiin ja ostaa 1900 THB hinnalla sen kolmannen kuukauden eli extensionin. Joka tapauksessa jokaisen ulkomaalaisen tulee ilmoittautua immigrationissa aina 90 päivän oleskelun jälkeen. Sen voi tehdä muistaakseni 15 päivää ennen ja 7 päivää jälkeen määräpäivän. Jos on lisäkysyyksiä, laita suoraan minulle.

  5. Ari Lydén

    Vielä yksi tarkennus tähän ilmottautumisasiaan. Minulle oli uusi asia tämä ilmoittautuminen kun vaihdetaan provinssia. Eli jos matkustan esim. Krabille Hua Hinistä vaikka viikoksi, MINNE minun pitää ilmoittautua ENNEN LÄHTÖÄ (vai pitääkö ollenkaan) ? Ja kun tulen takaisin Hua Hiniin, niin minun on kaiketi ilmottauduttava Blu Portin immigrationiin 48 h sisällä ?

    • Huomasin vasta kysymyksen, mutta parempi myöhään, kuin ei sittenkään. Lähtöä ei tarvitse ilmoittaa, mutta aina provinssiin saapuessa on ilmoittauduttava. Siis kun tulet takaisin Hua Hiniin omaan kortteeriin, on ilmoittauduttava joko Bluportissa tai vanhassa Immigrationissa. Ilmoitusvelvollisuus on vuokranantajalla, hotellin ym omistajalla ja sinulla itselläsi.

  6. Silmu kariniemi

    Heippa ! Turistijuristilta kysyisin: Minulle on vieläkin epäselvä,kenen kuuluu ilmoittaa imigrationiin 24:n tunnin kuluessa. Ollaan asuttu vuosia gondossa ,jossa asunnot on yksityisten omistuksessa ja varattu respasta huone aina seuraavaksi vuodeksi . Respa kirjaa varauksen lyijykynällä ruutuvihkoon pelkillä etunimillä, koskaan ei ole kysytty tarkempia tietoja tai passia. Vuokra maksetaan respaan joka välittää sen omistajalle. Meillä ei ole mitään tietoa ,kuka kyseisen asunnon omistaa. Kenen kuuluu ilmoittaa, asunnon omistajan, respan vai vuokraajan ? Terveisin Silmu Kariniemi

    • Immigration Act säätää velvollisuuden ilmoittautumisesta sekä asunnon omistajalle, että siihen asumaan menevälle ulkomaalaiselle. Taloyhtiöllä ei ole velvollisuutta tähän immigrationille menevään ilmoitukseen. Siis lhyestä näistä kolmesta kaksi on velvollisia ilmoituksen tekemään.

  7. Elli Nirviö

    Hei.
    Kysymykseni kuuluu:Thaimaassa asunnon omistava suomalainen pariskunta eroaa. Vaimo myy oman puolikkaan miehelleen. Mitä dokumentteja tarvitaan ja mistä niitä saa? ROYAL THAI EMPASSY Helsingissä ei hyväksynyt käännettyä versioita eikä ollut kovin avulias. Ilmeisesti pitäisi saada englanninkielinen ja thaikielinen asianajovaltakirja. Tarvitaankohan muita asiakirjoja. Varmaan osakekirja ja mikä instanssi tämän hoitaa.

    • riittaveneskoski

      Asia ei kuulu Thaimaan suurlähetystölle millään tavalla. Omistuksen siirron condon puolikkaan osalta hoitaa Land Office täällä Thaimaassa. Siirrosta pitää laatia thaikielinen asiakirja, joka voi luonnollisesti olla myös englanniksi, mutta thaikielinen on ristiriitatilanteessa pätevä. Kauppahinta ei määrittele varainsiirtoveroa, vaan sen täällä määrittelee land office condon osalta vuoden alussa ja vero maksetaan sen mukaisesti. Asianajovaltakirjaa luonnollisesti tarvitsee asiaa land officessa hoitava henkilö, jollei sitä hoida itse. En tiedä Sinun kielitaitoasi tai menettelyn tuntemista, mutta yleisesti neuvoisin hoidattamaan asian paikallisella juristilla. Tietääkseni myös tässä tilanteessa rekisteröinti edellyttää, että kauppahinta on siirretty ulkmailta ulkomaan valuutassa ja siitä on asianmukainen pankin antama todistus. Jos haluat lisää tietoa, voit laittaa sähköpostia suoraan minulle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s